Van'da balık avı yasağı yarın bitiyor

Van'da balık avı yasağı yarın bitiyor
14 Temmuz 2017

Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü İnci Kefali balığı neslinin devamı için üreme dönemi olan Nisan-Temmuz ayları arasında uygulanan av yasağı yarın son buluyor.

Türkiye'nin 3713 kilometrekare yüz ölçüme sahip en büyük gölünde yaşayan inci kefali, 3 ay süresince tatlı su ağızlarına göç ederek yumurtalarını bırakıyor.

Suyun tersine yüzüp engelleri uçarak aşmasıyla eşsiz görüntü sergileyen inci kefalinin, özellikle kaçak avlananların hedefi haline gelmemesi için Van Valiliği öncülüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Doğa Gözcüleri Derneği’nce göl kenarındaki yerleşim birimleri ile tatlı su ağızlarında tedbirler alınıyor.

YARIN SON

Balığın avlanmasına yönelik yasak 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri olarak belirleniyor. Buna göre yarın av yasağı son buluyor. 

 Van Gölü Balıkçılar Kooperatif Başkanı Übeydullah Demir, bu süre içinde balıkçıların yasağa tamamen uyduğunu belirterek, şunları söyledi: “Van balığının üreme dönemi Temmuz ayının 15’inde bitiyor. Avlanma yasağının olduğu süre içerisinde biz de teknelerimizin bakımlarını yaptık, ağlarımızı gözden geçirdik yeni sezona hazırlığımızı bitirmiş bulunmaktayız. Avlanma yasağının bitmesiyle beraber biz de vira bismillah deyip balık avına başlayacağız. Ancak havaların sıcak olmasından dolayı şimdilik balık tüketiminin fazla olmayacağını düşünüyoruz. Bundan dolayı günde ortalama 500 ila 600 kilo arası bir avlanma gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Dokuzuncu ve onuncu aylarda ise sezonu tam açıp ağlarımızı dolduracağız”

“AVLAYANLAR OLDU”

Bazı işportacı vatandaşın bu süre içinde yasağa uymadığını ifade eden Demir, “Bizim tüketim kooperatifin dokuz üyesi bulunmakta, her üyenin de ortalama beş satış noktası bulunmakta. Toplamda ise 45 civarında iş yerinde Van balığı satışı yapılmaktadır. Avlanma yasağının devam ettiği süre içerisinde her yıl olduğu gibi bu sene de maalesef yasak avlanma yapıldı. Alınan tedbirlere rağmen bunun önüne geçilemedi, yetkililerce yapılan aramalarda yasak avlanan tonlarca balık ele geçirildi, ancak bu çok az bir bölümü kapsıyordu, bu süreçte avlanan balığın çoğunluğu tezgâh altı ve mahallelerde seyyarlar tarafından satıldı” diye konuştu. 

BALIĞA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Nesli tükenmemsi için inci kefali balığına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Demir, şunları kaydetti:
“Hiçbir yasak sezonu bu sezon kadar kötü geçmedi, çünkü çok avcılık yapıldı. Bunun üzerinde durulmadı. Van balığı üreme döneminde baya bir zarar gördü. Yakalanan balığın sadece yüzde 10’ u ele geçirildi, yüzde 90’ı ise piyasada tüketildi. Hepimiz el birliği ile İnci Kefaline sahip çıkalım. Yaklaşık 100 tekneyle balık avcılığı yapılıyor, her teknede 2 ya da 3 kişi ortak, bunların sahip olduğu nüfuslar var. Hakkâri, Bitlis, Siirt, Ağrı ve son dönemlerde Erzurum’da Van balığı tüketilmeye başlandı. İl ve ilçelerde balığı satan esnaflar ve seyyarların tümünü sayarsak binlerce insan bu sektörden ekmek kazanıyor”

Kaynak: Prestij Gazetesi - M. Selim KURT

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur