Anadolu Basın Birliği (ABB) olarak, İlkha haber ajansı tarafından yapılan yerinde buluyor ve destekliyoruz.Vatandaşın menfaatlerini gözeterek yapılan haberin, basın ilkelerine ve basın mensuplarının sorumluluğunu gerektiren bir haber anlayışını sergiledikleri için kendilerini kutluyoruz. Anadolu Basın Birliği (ABB) Van şubesi olarak, her zaman vatandaşın haklarını korumak ve savunmak anlamında yapılan her haberin arkasında duracağımızı belirtmek isteriz. Anadolu Basın Birliği (ABB) Van şubesi olarak ekmeğe biçilen raişin 1 TL 10 Kuruşun yanlış bir uygulama olduğunu ve ekmek fiyatının bir daha gözden geçirilmesi gerektiğini belirtmek isteriz.
İşte Vanlı vatandaşların ekmeğe yapılan zam kararına tepkileri:
Van'da 90 kuruştan satılan ekmeğe Ramazan ayı öncesi 20 kuruş zam yapılmasına vatandaşlar tepki gösterdi.
Van'da bir süredir 90 kuruştan satılan ekmeğe 20 kuruş zam yapıldı. Ramazan ayı öncesi ekmeğe yapılan yüzde 22'lik zamma tepki gösteren vatandaşlar, zam kararının geri çekilmesini istiyor.
Van Lokantacılar, Fırıncılar, Pastacılar ve Kahvaltıcılar Odası tarafından 90 kuruşa satılan ekmeğin fiyatının 1,10 TL'ye çıkarılmasına tepki gösteren halk, işsizliğin arttığı bu dönemde yapılan zammı haksızlık olarak değerlendirdi.
Bu zamma şaşırdığını dile getiren İskender Botan isimli vatandaş, "Ekmeğe yapılan zamma halk olarak şaşırdık. Bu sıkıntılar içerisinde ekmek fiyatının düşmesini beklerken, yükselmesi bizim için sürpriz oldu. Dolayısıyla yetkililerin buna bir el atılması lazım. Ekmeğin bir lira 10 kuruştan satılması şu an için rayiç bir fiyattır. Artık bu işlerle kim ilgileniyorsa buna bir el atması ve fiyatını düşürmesi gerekiyor." dedi.
"200 GRAMLIK EKMEĞİN 1,10 TL'YE VERİLMESİ DOĞRU OLMAZ"
Söz konusu zammı iyi karşılamadıklarını belirten M. Sıddık Demir, şunları söyledi: "Millet ne ile geçinecek? Bir kilo buğdayı 50 kuruştan fabrika alıyor. Bu fabrikada 200 gramlık ekmeğin bir lira 10 kuruşa verilmesine ne diyebiliriz ki? Ekmeğin gramajı arttırılsın ve fiyatı bir lira 50 kuruş yapılsın ama 200 gram ekmeğin bir lira 10 kuruşa verilmesi doğru olmaz. Bu alışverişi insanların sırtına yüklemek doğru değildir. Zaten zengin zengindir. Fakir fakirken daha da fakir oldu. İş olsa millet geçimini sağlar. Bugün bir kilo domatesin fiyatı 5 liradan aşağı değildir. Ramazan geliyor ve kim evine bir kilo domates götürebilecek? Burada 5 nüfusu olan bir aile 2 kilo domates götürse bu ayda 300 lira oluyor. Bu insanlar domates mi alsın, patates mi alsın, un mu alsın? Hangi birine yetişecek? Zaten et alınmaya gelmiyor."
"BELEDİYE HALK EKMEK FIRINLARI AÇSIN"
işsizliğin arttığı bir dönemde ekmeğe yapılan zamma tepki gösteren Veysel Tunul, "Her şeye zam yapıyorlar. Ekmek insanın en muhtaç olduğu yiyeceğidir. Fakirler nasıl geçinecek? Yatırım yapsınlar. Ekmeğe zam yapacaklarına fabrika yapsınlar. Hep gizlenmekle bu işler yürümüyor. Bizler Van'ın nasıl bir çile çektiğini çok iyi biliyoruz. Ekmeğe zam yapılacağına halka yardım etsinler. Halkı işsizlikten kurtarsınlar. İş olanakları getirilsin, yatırımlar yapılsın. Her gün bir zam yapılıyor. Una, yağa, şekere zam yapılıyor. Bu fakirler ne yapsın? Benim gücüm var. İşi, gücü olmayan insanlar ne yapsın? Belediye halk ekmek fırınları açsın. 70-80 kuruşa verilen ekmeği niye bir liraya veriyorsunuz? İnsanlara yardımcı olmanızı istiyoruz." şeklinde konuştu.
Seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlayan Ömer Güner, bu süreçte fiyatların düşeceğini umduğunu ancak aksi durumun yaşandığını dile getirerek, "Şu an zaten iş yok, günde kazandığımız 30 lirayı da ekmeğe veriyoruz. Ekmeğin fiyatı bizim için çoktur. Bir eve alacağınız 10 ekmektir. Günlük bir ekmeğe 10 lira vermek bizim için çok fazladır. Bizler bu süreçte fiyatların düşmesini beklerken arttı. Bu da milleti çok etkiliyor." ifadelerini kullandı.
İnsanların geçimini zor sağladığı bu dönemde söz konusu zammı doğru bulmadığına değinen Rıdvan Orhan, "Halkın geneline bakıp öyle zam yapsınlar. Bazı insanlar zorla geçimini sağlıyor. Bu fiyatlar neye göre yükseltildi? Başka yerlerle yaptığınız anlaşmaları halktan çıkarıyorsunuz. Hangi ülkede bir şehirde zam yapılır da diğer şehirlerde yapılmaz? Allah aşkına öyle şey olur mu? Bu en büyük haksızlıktır." dedi.
"KİMSE BUNU KABUL ETMESİN"
Halkın yapılan zammı kabul etmemesi gerektiğini söyleyen Haşim Yılmaz da "Van'da ekmeğe aniden 20 kuruş zam yapıldı ve bu çoktur. Zaten iş yok, insanlar perişandır. Ekmeğin hakkı 10 kuruşluk bir zamdı. Kimse bunu kabul etmesin." ifadelerini kullandı.
Yapılan zamma tepki gösteren Salih Güneş ise "Gramajında değişim olmayan bir ekmeğin maliyetinde yükselme olamaz. Türkiye'nin her yerinde bir liradan satılan ekmeğin gramajı değiştirilmeden maliyetini nasıl değiştiriyorlar anlamıyoruz." şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)