Her mevsim ayrı güzelliğe bürünen Muradiye Şelalesi, özellikle yazın yöre halkının yanı sıra, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geliyor. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda ziyaretçi Van’ın en önemli doğa güzelliklerinden biri olan Muradiye Şelalesine akın ediyor. Kar sularıyla beslenen Bendimahi Çayı üzerinde bulunan Muradiye Şelalesi, 20 metre yükseklikten dökülen suyuyla adeta ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Fakat çevresindeki gelişigüzel çöpler, moloz yığınları, bırakılan çöp konteynırların düzensizliği ve kirliliği, gelen turistler için herhangi bir parkın yapılmayışı nedeniyle birçok eleştiriye maruz kalıyor.
Merkurhaber- Özel Haber / Cüneyt MARHAN
Her mevsim ayrı güzelliğe bürünen Muradiye Şelalesi, özellikle yazın yöre halkının yanı sıra, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geliyor. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda ziyaretçi Van’ın en önemli doğa güzelliklerinden biri olan Muradiye Şelalesine akın ediyor. Kar sularıyla beslenen Bendimahi Çayı üzerinde bulunan Muradiye Şelalesi, 20 metre yükseklikten dökülen suyuyla adeta ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Muradiye Şelalesinin çevresindeki gelişigüzel çöpler, moloz yığınları, bırakılan çöp konteynırların düzensizliği ve kirliliği, gelen turistler için herhangi bir parkın yapılmayışı nedeniyle birçok eleştiriye maruz kalıyor. Bu muhteşem doğa harikasına bu çevrenin yakışmadığını belirten vatandaşlar, “Gelirken çok büyük bir beklenti içerisinde geldik. Gerçekten de beklentilerimizin karşılığını aldık. Fakat şelalenin çevre dizaynı çok kötü. Kendi haline bırakılmış. Doğru düzgün bir park alanı yok.” dedi. Yurt dışından gelen Peter Maltbie adlı turist de şelalenin bir doğa harikası olduğunu dile getirerek “muhteşem bir yer. Hele köprünün güzelliği de bir başka güzellik katıyor. Fakat çevresi biraz daha düzenli olabilirdi. Her şeye rağmen çok güzel bir yer” ifadelerini kullandı.
"HES İLE ZATEN BİR KATLİAMA UĞRADI"
Van denilince Akdamar Adası, Van Gölü, Hoşap Kalesi ve Muradiye Şelalesi olduğunu söyleyen Van Çevre-Der Başkanı Ali Kalçık da “HES ile zaten bir katliama uğradı. . Bazen can suyu verilmediğinden dolayı ciddi bir su kesintisi meydana geliyor. Bizim bu kadar önemsediğimiz bir şeyin temizliğine bakımına önem vermemiz gerekiyor. Hem işletmedeki aksaklıklar hem de kültür turizm müdürlüğünün sit alanı adı altında kaderine terk etmesi çok ciddi bir eksikliktir çok ciddi bir hatadır.” dedi.
"MURADİYE ŞELALESİ'NİN KİMİN KONTROLÜNDE OLDUĞU BELLİ DEĞİL"
Kalçık, oranın denetiminin kimin kontrolünde olduğu belli olmadığını dile getirerek “Orada hem özel aracılar vardır hem de sit alanı olarak kullanılan alanlar vardır. İşletme noktasında denetiminde olmadığı bir yerdir. Ne belediye müdahale edebiliyor ne de turizm kültür il müdürlüğü gerekli görev ve işlevini yapabiliyor. Yani kime bağlıdır? Kim orada hizmet vereceğini de çok anlaşılır bir durum değildir. Ama orada molozların olması, peyzajın düzenlemenin olmaması adına oraya sahip çıkmamakla yöneticiler, orada her gün daha da olumsuzluğa katkı sunmaktadırlar. Ama maalesef her konuda olduğu gibi çevre konusunda çok ciddi bir yetersizlik vardır, olumsuzluk vardır. Bu kadar önemli bir yeri görmemezlikten gelmek vardır. Onun için mutlaka ve mutlaka ilgililerin buna sahip çıkması gerekiyor. Çevre sorunu hepimizin ortak sorunudur. Sadece bir kurumun veyahut da bir yapının ya da derneğinin değil. Ailede başlayarak her bireyin bu hassasiyeti göstermesi gerekir. Çevre sorunu için birçok kurum ve kuruluşlarla bir araya geliyoruz. 4 temmuz da ekoloji meclisini oluşturacağız. Temel amacı bu ve benzeri konularda çevremize sahip çıkmak ve halkımızı duyarlı hale getirmektir. “ şeklinde konuştu.
"SU HAYATTIR,ÇEVRE HAYATTIR"
Yetkililerle bu sorunun çözümü için bazı çalışmalarda bulunacaklarını söyleyen Kalçık, “Bu yönde kamuoyu baskını oluşturacağız” dedi. Ayrıca vatandaşlara da seslenen Kalçık, “Halka bir çağrıda bulunmak istiyorum. Çevre hepimizin hayatını ilgilendiren bir meseledir. Su hayattır. Çevre hayattır. Kimse ilgisiz, duyarsız olmaması gerekiyor.” diye konuştu. Merkürhaber