Van Çaldıran'da 14 yıl önce yatırımcıların bir araya gelerek jeotermal sera kurduğunu anlatan Proje koordinatörü Ziraat Mühendisi Yusuf Taşkın, “8 ortakla 14 yıl önce burada bir oluşum başlattık. Bu bölgedeki termal su kullanım hakkını alarak yatırımların ilk ayağını oluşturmaya başlattık. 4 yıl boyunca etüt ve Ar-Ge çalışması yaptık. Bölgenin jeotermal yapısı termal özeliği yer altı su rezervuarı araştırmasını yaptık. 2015 yılımda Türkiye’nin en soğuk ilçesi olan -46 dereceyi gördüğümüz Çaldıran’da termal serayla yatırımlara başladık. 3 yıldır devam eden turizm yatırımı nihayete erdi. Buradaki tesis 30 bin metrekare üzerinde kurulu 10 bin metrekare kapalı alana sahip termal turizm ve kayak turizmini birleştiren Türkiye’de örmeği olmayan bir tesistir.” Diye konuştu.
“KAYAK MERKEZİNİ VE TERMAL HAVUZ BİR ARADA YAŞAYACAKLAR”
İlçede kayak ve termal turizmin birbirine entegre edileceğini, yalnız bu sene kar yağmadığından dolayı pisti açamadıklarını söyleyen Taşkın, “Kayak olarak bu sene kar yapmadığı için sezonu açamadık. Toplada 8 bin metre de bulunan farklı pistler yaptık. 2 bin 500 metrekare Van gölü krikolu -10 derecede İle 35 derece sıcaklık sağlayacağımız insanlarımızın kar yağarken bile yararlanacağı havuza girebileceği bir termal ve kayağı birleştireceğimiz bir tesisin adımın attık. Burada gördüğümüz tesis 110 yatak kapasiteli 14 oda 16 adet, villa ile hezimet veriyoruz. Alakart Cafe ve restoranlar, açık alanda vip barbekü kabinleri, kışın alttan ısıtmalı kabinlerin alt yapısını tamamladık. Dışarda at çiftliği, çok amaçlı spor salonu tenis kortu çocuk oyun alanları, bulunuyor.” Dedi
“BU ALANIMIZ İZLANDA’DAKİ GİBİ LAGÜNLER ALANI OLUŞTURDUK”
Hedeflerine ilk üç ayağının tamamlandığını söyleyen Taşkın, “ Dört temel hedefimiz var birincisi termal, ikincisi kış turizmi üçüncüsü yeme içme alanı ve dördüncü ise sağlık üzerine bir tema oluşturmaya çalıştık. Termal turizmin ilk ayağını bugün açtık. Bundan sonraki adımlarda kayak pistleri, Aqua park, spa merkezi ve sağlık birimlerini ayağını oluşturacağız.” İfadelerini kullandı.
“BİZ BU YATIRIMLARA SADECE EKONOMİK AÇINDAN YAKLAŞMIYORUZ”
İstihdam alanından büyük işlere imza atıklarını dile getiren Taşkın, sözlerini şöyle tamamladı: “Kurmuş olduğumuz tesiste 60 kişi istihdam ediliyor. 10 milyon dolar, yatırım yaptık. İlk hedefimiz yılda 200 bin kişiyi misafir etmek. Literatüre baktığımızda yakınlarda tam donanımlı bir tesis yok. Burada çok sayıda termal kaynaklar ve doğal kaynaklar var. Van özelinde ise 7 ilçemizde jeotermal kaynaklarımız var. Üzülecek belirtiyorum şuana kadar burada herhangi bir faaliyet yapılmadı. Bugün burada yapmış olduğumuz yatırımda geç kalınmış bir yatırımdı. Bizde burada zararın neresinde dönersek kardır diye ilk adımı attık. Amacımız ilimizde bütün paydaşları bu yatırımın içine almak. Bu konuda ilimizin ve ilçemizin ekonomik kalkınmasına büyük bir destek olmak. Biz bu yatırımlara sadece ekonomik açından yaklaşmıyoruz her platformdan el uzatıyoruz”
“SONDAJLARLA SULAR ELDE EDİYORUZ”
“Jeotermal kaynakların özelimle termal turizminde, seracılıkta kullanılması oluşan toplam değerin tabana yayılması açısından önemlidir. Bu açıdan da bu yatırımlar ilimiz için bölgemiz için inşallah hayırlı olur. 14 yıldır burada elimizden geldikçe iyiye çalıştık. İlimizi nasıl kalkındırırız ekonomik olarak nasıl destekte bulunabiliriz diye çalıştık. Burada da önümüze birçok olumsuzluklar çıktı. Bunların birkaçına değinmek isterim. Yapmış olduğumuz tesiste VASKİ buraya içme kuşanan suyu vermemiş. Olmayan şebekeye şebeke katkı payı adı altında ücretler ve katılım payı alındı ama şebeke yok. Sondajlarla sular elde ediyoruz, buranın yer altı suları bor açısından biraz sıkıntılı sıcak su problemi yok ama soğuk suda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Biz burada kendi yağımızda kavruluyoruz. Sondaj Suyunu arındırıp kullanıyoruz. Acı bir durum
ŞEHRİVAN GAZETESİ