ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ÖMER AYKAÇ
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 10 ilde hissedilen depremin ardından merkez üssü Elbistan olan 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Adana, Kilis ve Osmaniye'de büyük yıkıma yol açan depremin ardından tüm Türkiye, deprem bölgesine yardım ulaştırmak için kenetlendi. Depremin yaşandığı 5 Şubat’ta deprem bölgesi için yola çıkan ve 6’sında depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta olan ekip adeta insanüstü çaba gösterdi. Depremin ardından depremzedelerin yardımına koşan 32 kişilik ekip, gösterdikleri çabayla Kahramanmaraş’taki depremzedelerin gönlünü fethetti. İlk günden bu yana Kahramanmaraş’ta çadır kurup yardım çalışmalarını aralıksız sürdüren ekibin gayreti kentte büyük taktir toplarken, deprem bölgesine giden ekipten olan Affan Orhan ve Ayhan Demirtaş depremle ilgili izlenimlerini Şehrivan’a aktardı.
VAN’IN GURURU EKİP!
Affan Orhan, depremin ilk gününde deprem bölgesine gideceklerini sosyal medya hesabından paylaştı ve deprem bölgesi için yardım çağrısında bulundu. Orhan’ın çağrısından sonra birçok kişi yardımda bulundu. Yardımlar toplandıktan sonra, Orhan ve 31 kişi, 7 araçla Kahramanmaraş’a doğru yola çıktı. Depremin 2’nci gününde Kahramanmaraş’a ulaşan Orhan ve ekibi yıkımın en fazla olduğu yerde çadır kurup çorba yapımına başladı. İlk gün 15 bin kişiye çorba dağıtımı yapan Vanlı ekibe başka illerden yardım amaçlı gelenler de katıldı. Çalışkan ekip bir çadır daha kurarak onu büfe olarak kullandı ve depremzedeler gelen yardımı oradaki çadırdan aldı. Durmadan, yorulmadan çalışan ekibe depremzedeler de kaynatıp dağıtım yapmaları için süt getirdi.
DEPREMZEDELERİN GÖNLÜNÜ FETHETTİLER…
Depremin ikinci gününden bu yana Kahramanmaraş’ta durmadan çalışan ekip, yardımlarını sürdürürken yardımın koordinatörlüğünü yapan Orhan, izlenimlerini paylaştı. Orhan, süreci anlatarak, “6 Şubat’ta sabah Kahramanmaraş’taydık. İlk ekip 32 kişiydik. Daha sonra biz döndük. Yerimize 34 kişi kaldı orada. Suat Baytar bize kazan, çaydanlık, kamyon, tüp verdi. Enkaz bölgesinde çadırı kurduk. Servis yaptık. Depremzedelere çay, çorba dağıttık. İlk gün 15 bin kişiye çorba dağıttık. Büyük bir çadır kurduk. O çadırda gelen malzemeleri topladık. O çadır büfe gibi bir şey oldu. Depremzedeler o çadırdan yardım topluyordu. İpekyolu Belediyesi bize 20 bin su gönderdi. Bolulu, Çorumlu, İstanbullu kişiler bizimle çalışmaya başladı. Arkadaşlarımız binlerce ton yük taşıdı. Arkadaşlarımız çok çalıştı. İnsanüstü şekilde çalıştılar. İhtiyaçlar gün geçtikçe değişiyor” ifadelerini kullandı.
“İNSANÜSTÜ ŞEKİLDE ÇALIŞTILAR”
32 kişilik ekipten olan Ayhan Demirtaş, Kahramanmaraş’taki izlenimlerini aktararak şunları söyledi: “Çok büyük bir acıydı. Biz bunu Van depreminde yaşadık. Kahramanmaraş’a giderken deprem yaşanan yerleri gördük. Çok büyük bir deprem. Çok büyük bir afet yaşandı. Oradaki halk perişan. Özellikle köyler, yıkımın yaşandığı anda çok çaresizdi. Biz ilk gittiğimizde bazı binalarda daha çalışma başlamamıştı. Bazılarında arama-kurtarma çalışmaları başlamıştı. İş makinaları daha yoktu. Halk çok kötü bir durumdaydı. Biz ilk gittiğimizde hemen standımızı kurduk. Hemen çay, çorba vermeye başladık. Biz çorba vermeye başlarken, depremzedeler yeni bir şeyler yiyeceklerini söylediler. Hemen yemek dağıttığımız yere geldiler.”
“BAŞKA İLLERDEN GELENLER DE BİZE KATILDI”
Demirtaş, yardım sürecini anlatarak, “Pazartesi günü yola çıktık. Yollar karlıydı. Salı gününün sabahı ordaydık. Hemen çadırımızı kurduk. Çorbamızı hazırladık. İlk iki gün çorba hazırladık. Ondan sonra gelen gıdalarla başka yemekler yapmaya başladık. İlk zamanlar kimse yoktu, sonra Türkiye’nin her yerinden insanlar gelmeye başladı. Arama-kurtarma çalışmalarına başladılar. Tanık olduğumuz enkazdan sağ çıkarılan insanlar oldu. Her enkazın altından sağ çıkarıldığında çok mutlu oluyorduk. Daha çok hevesleniyorduk. Daha çok çalışmak istiyorduk. Biz her gece en fazla 2 saatlik uykuyla geçiriyorduk. Başka yerlerden gelenler de bize yardımcı oldu. Büyüdük. Kocaman bir stant açtık. Kimin ne ihtiyacı varsa gelip alıyordu” dedi.
“VANLILARI GÖRÜNCE ÇOK SEVİNDİLER”
Depremzedelerin Vanlıları görünce mutlu olduğunu dile getiren Demirtaş, “Van depremi yaşamış, görmüş bir şehir olduğu için Vanlılar deprem bölgesi için seferber oldu. Gittiğimizde ilk çadır kuran Van ekibi bizdik. Depremzedeler Vanlıları görünce çok sevindiler. Vanlılarla ilgili görüşleri çok olumluydu” diye konuştu. Demirtaş, depremzedelerin şu an ihtiyaç duyduklarını aktararak şunları söyledi: “Şu an en çok çadıra ihtiyaç duyuluyor. İlk zamanlar gıdaya ve giyime ihtiyaç vardı ama yeme-içme ihtiyacı biraz daha azaldı. Elektrikli ısıtıcı ihtiyacı var. Hijyen malzemelerine ihtiyaç var. Çocuk bezi, kadın peti, yaşlı ve engelli bezi, battaniyeye çok ihtiyaç var.”