Türkiye, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve 10 ilde ciddi hasarlar bırakan 7.7 ve 7.6'lık depremlerle sarsıldı. Depremin ardından ülkeye hüzün ve üzüntü çökerken, ülkede depremin ilk anından itibaren inanılmaz bir birlik ile dayanışma başladı. Devletten resmi kurumlara, STK’lar, ülkenin dört bir yanından vatandaşlar, deprem bölgesi için kenetlendi. 2011 yılında 2 yıkıcı deprem yaşayan Van’da da deprem sonrası bir dayanışma oldu. Yıllar önce depremi yaşayan ve bu acıyı derinden yaşayanlardan olan Van’da küçüğünden büyüğüne herkes deprem bölgesi için seferber oldu. Depremin ilk gününden bu yana tırlarca yardımın toplandığı Van’da yardımlar toplanmaya da devam ediyor. Bir taraftan kurum, kuruluş, STK’lar ve vatandaşlar tarafından toplanan yardımlar tırlarca depremin yaşandığı kentlere gönderilirken, kentte de hummalı yardımlaşma sürüyor. Van’da kadınlar depremzedeler için yaktıkları tandırlarda ekmek pişirirken, çocuklar kumbaralarında topladıkları parayı deprem bölgesine gönderiyor, Van’ın meşhur otlu peyniri topraktan çıkarılıp depremin yaşandığı illere gönderiliyor.
DEPREM BÖLGESİNDEN VAN'A GELEN AİLELER OTELLERE YERLEŞTİRİLDİ
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Van'a getirilen aileler, kentteki otellere yerleştirildi. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'deki depremleri yaşayan Vanlılar, Kahramanmaraş merkezli depremlerde evleri yıkılan, hasar görenleri misafir etmeye başladı. Sosyal medyadan paylaşım yapan vatandaşların yanı sıra sivil toplum kuruluşları da düzenledikleri kampanyalarla, depremzedeleri evlerinde ve otellerde misafir etmek istediklerini belirtti, otel sahipleri de kapılarını deprem bölgesinden gelen vatandaşlara açtı.
VANLILAR, KAPILARINI DEPREMZEDELERE AÇTI!
Van'daki 2011 depremlerini yaşayan otel sahibi Bülent Harman da Edremit ilçesindeki otelinde deprem bölgesinden gelenleri otelinde tahsis ettiği odalara yerleştirdi. Ülke olarak büyük bir acı yaşadıklarını, yaraların kısa sürede sarılması için imkanlarını seferber ettiklerini belirten Harman, depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa diledi. Zor bir sürecin yaşandığını aktaran Harman, "Ülkemizin başı sağ olsun. Biz de 2011'de aynı acıları yaşadık. Depremin ardından insanlara yardımcı olmak için çalışmalara başladık. Maddi destekte bulunuyoruz fakat yeterli değil. Kış sezonu olduğu için yoğunluğumuz az. Ben de sosyal medya aracılığıyla otelimizin bilgilerini paylaştım ve depremzedeleri misafir edebileceğimizi belirttim. Hemen arayanlar, 'Gelsek bizi misafir eder misiniz?" diyenler oldu. Depremzede kardeşlerimizi şu an otelimize ağırlıyoruz. Kahramanmaraş, Gaziantep ve Diyarbakır'dan 6 aile geldi ve şu anda misafirimizler. Bugün 25 kişiyi daha misafir edeceğiz." diye konuştu.
“İHTİYAÇLARA CEVAP VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Tüm imkanların depremzedeler için seferber edilmesi gerektiğini aktaran Harman, şunları kaydetti: "İmkanımız el verdiği kadar ihtiyaçlara cevap vermeye çalışıyoruz. Şu an olağanüstü bir durum yaşanıyor. Sadece devletten beklememek lazım. Tüm vatandaşların elini bu taşın altına koyması gerekiyor. Depremzede kardeşlerimizin geçici de olsa sıcak bir yatakta, sıcak bir çorbayla bu süreci atlatabilir. Herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum."
"DEPREM ÇOK ŞİDDETLİYDİ"
Ailesiyle Kahramanmaraş'tan gelen Ali Dönmez ise depremin çok şiddetli olduğunu, büyük bir yıkımın yaşandığını belirtti. İstanbul'dan Kahramanmaraş'a gelirken otogarda depreme yakalandıklarını anlatan Dönmez, "Büyük bir kaos yaşandı. Enkaz altında kalmaktan çok korktuk. Hızlıca açık alana çıktık. Şehir merkezindeki evimize gitmeye çalıştık fakat yollar kapalıydı. Güvenlik güçleri merkeze girmemize izin vermedi. Evimizin durumu nedir bilmiyorum. Kapılarını biz depremzedelere açtıkları için başta otel sahibi olmak üzere tüm Vanlılara teşekkür ederim. Bu konuda herkesin duyarlılık göstermesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
“O AN KAÇMAYA ÇALIŞTIK FAKAT HER TARAF DÖKÜLMEYE BAŞLADI”
İki ablası üç yeğeniyle Malatya'dan gelen Cemil Algedik, depremin etkisinden hala kurtulamadıklarını bildirerek, "Uykudayken depreme yakalandık. İlk başta hafif sallandı daha sonra hızlandı. O an kaçmaya çalıştık fakat her taraf dökülmeye başladı. Büyük bir korku yaşadık. Kaçmaya çalıştıkça düştük, kaydık, sağa sola savrulduk. Çocukların bağrışmaları vardı. Herkes canını kurtarmaya çalışıyordu. O korku, psikolojimizi bozdu. Yakınlarımızla görüşemiyoruz. Birçok akrabamız il dışına çıktı. Hiçbir şey alamadan buraya geldik. Vanlılardan Allah razı olsun." şeklinde konuştu.
“ZOR ZAMANDA BİZE KUCAK AÇAN VANLILARA TEŞEKKÜR EDERİM”
Yaşadıklarını anlatırken gözyaşını tutamayan 62 yaşındaki Ahmet Aydın da depremde büyük korku yaşadıklarını dile getirerek, "Gaziantep'ten gelinim ve çocuklarımla geldim. Binamız 14 katlıydı. 13. kattaki evimizde depreme yakalandık. Uyuyorduk, eşimin bağırmasıyla kalktık. Yaşadıklarımızı anlatamıyorum. Çok zordu. Kendimizi ancak dışarıya attık. Çok şükür bize bir şey olmadı. Evimiz yıkıldı mı hasarlı mı bilmiyoruz. Zor zamanda bize kucak açan Vanlılara teşekkür ederim. Allah kimseye bu acıları bir daha yaşatmasın." ifadelerini kullandı.
VAN'DAN MALATYA'YA YARDIM MALZEMELERİ SEVKİYATI SÜRÜYOR
Van’dan, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Malatya'ya, resmi kurumlar, STK ve AFAD gönüllülerinden gönderilen araç, personel ve malzeme sevkiyatı sürüyor. Valilikten yapılan açıklamaya göre, Van AFAD Lojistik Deposundan Malatya'ya 994 çadır, 4 bin 420 battaniye, 3 bin 600 yatak, 6 bin 750 çarşaf ve yatak seti sevk edildi. Van Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve diğer kurumlardan 93 kamyon, 7 loder, 11 ekskavatör, 6 otobüs, 66 arazi aracı, 40 minibüs, 1 itfaiye aracı, 3 JCB kepçe, 22 çekici tır ve 9 vinçten oluşan 258 iş makinası ve 181 hizmet aracı olmak üzere toplam 424 araç, 11 Jeneratör ile 79 hiltiden oluşan toplam 90 teknik malzeme Malatya'ya ulaştırıldı.
VAN’DAN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM ELİ!
Kent merkezi ile ilçelerinden 92 kamyon, 34 tır, 2 minibüs olmak üzere toplam 128 araçlık muhtelif gıda, giyim, battaniye, nevresim takımı ve temizlik malzemesinin gönderildiği kente 51 aracın ulaştığı diğer araçların ise seyir halinde olduğu bildirildi. Büyükşehir Belediyesinden 469, resmi kurum ve STK'lerden 925 olmak üzere 1394 gönüllü personel ve korucu yerel destek ekibinden 999 güvenlik korucusu, 251 rütbeli personel Malatya'ya ulaştı.
MALATYA'DAN VAN'A GELEN DEPREMZEDELER LOJMANA YERLEŞTİRİLDİ
Kahramanmaraş merkezli 10 ilin etkilendiği 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin yıkıma neden olduğu Malatya'dan Van'a gelen 5 aile, Muradiye ilçesinde lojmana yerleştirildi. İlçedeki lojmanlarda tüm ihtiyaçları karşılanan aileleri ziyaret eden Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Melih Aydoğan, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Çocuklarla yakından ilgilenen Aydoğan, ülke olarak büyük bir felaket yaşadıklarını belirtti.
“27 VATANDAŞIMIZA 7 KONUTUMUZU TAHSİS ETTİK”
Yaraların sarılması konusunda herkesin tek yürek olduğunu ve depremzedelerin yardımına koşmaya çalıştığını belirten Aydoğan, şöyle konuştu: "İlçemize gelen 27 vatandaşımızı ilçede misafir etmeye başladık. Muradiye Belediyesi olarak lojmanlarımızın tamirini yaparak ihtiyaçlarını giderdik ve 27 vatandaşımıza 7 konutumuzu tahsis ettik. Geldikleri andan itibaren misafirlerimizi karşılayarak ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Görevli doktorlarımız ve sağlık çalışanlarımız 27 afetzedemizi sağlık kontrolünden geçirdi. Gerekli ilaçları verildi. Muradiyeli hemşerilerimizden aldığımız destekle yaraları sarmak için elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Hemşerilerime verdikleri desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum."
“TÜM İHTİYAÇLARIMIZI GİDERİYORLAR”
Malatya'dan gelen Abdurrahman Karataş ise "Depremin ardından Van'ın Muradiye'ye ilçesine geldik. Muradiye Kaymakamlığı bizi lojmanlara yerleştirdi. Tüm ihtiyaçlarımızı gideriyorlar. Allah hepsinden razı olsun." dedi.
VAN'DA KADINLAR DEPREMZEDELER İÇİN TANDIR EKMEĞİ PİŞİRİYOR
Van'da kadınlar, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremden etkilenen vatandaşların yaralarının sarılmasına yönelik çalışmalara katkı sunmak amacıyla ekmeği pişiriyor. Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremlerinin acısını yaşayan vatandaşlar, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremden etkilenen insanlara yardımcı olmak için imkanlarını seferber ediyor. Bu amaçla kent merkezi ve ilçelerde bir araya gelen kadınlar, depremzedeler için yaktıkları tandırlarda pişirdikleri ekmekleri görevlilere teslim ederek deprem bölgesine gönderilmesini sağlıyorlar. Erciş ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Çelebibağı Mahallesi'nde de günün ilk ışıklarıyla tandırın başına geçen kadınlar, pişirdikleri ekmekleri, poşetledikten sonra AFAD Lojistik Deposu'na ulaştırılmak üzere görevlilere teslim etti.
“2011'DE DEPREM OLDUĞUNDA ONLAR DA BİZE YARDIM ETTİ”
Kadınlardan Didem Bedir, yaşanan depremin acısını yüreklerinde hissettiklerini söyledi. Van depremini yaşayanlar olarak deprem bölgesindeki insanların durumunu daha iyi anladıklarını belirten Bedir, "2011'de deprem olduğunda onlar da bize yardım etti. Ben de şimdi onlara tandırda ekmek yapıp gönderiyorum. Allah yardımcıları olsun. O zaman onlar bize tandır ekmeği yapıp göndermişlerdi şimdi de biz onlara tandır ekmeği yapıp gönderiyoruz. Şimdi bu görev bizimdir. Allah oradaki insanların yardımcısı olsun. " diye konuştu.
VAN YYÜ’DE TOPLANAN YARDIM MALZEMELERİ YOLA ÇIKTI
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen elim depremden etkilenen vatandaşlarımıza yardım seferberliği ilan etti. Başlatılan seferberlik kapsamında toplanan yardım malzemelerini taşıyan ilk araç bugün yola çıktı. Üniversitenin tek yürek olduğu bu günde ulaştırılan; kışlık giyim, gıda, ısınma, tıbbi cihaz ve arama kurtarma çalışmalarında yararlı olabilecek yardım malzemeleri öğrencilerin ve personellerin gayretiyle sınıflandırılarak araca yüklendi.
ŞEVLİ: 2011 VAN DEPREMİ’Nİ YAŞAYAN İNSANLAR OLARAK ACINIZI DERİNDEN HİSSEDİYORUZ
Yardım teslimat noktasında yapılan hazırlıkları gün boyunca yerinde takip eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli yardım seferberliğinin 9 Şubat Perşembe saat 17:00’a kadar uzatıldığını bildirdi. Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli yardım çağrısına duyarlılık gösteren ve hazırlanmasında emeği geçen öğrencilere ve personellere teşekkür etti.
Rektör Şevli düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Ülkemizin 10 ilini etkileyen bu elim afetten duyduğumuz üzüntüyü kelimelerle ifade etmekte zorlanıyoruz. 2011 Van Depremi’ni yaşayan insanlar olarak acınızı derinden hissediyoruz. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu süreçte Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak tüm imkânlarımızla deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın yanındayız, destekçileriyiz. Şuna yürekten inanıyoruz ki ülkemiz tek yürek olacak ve bu felaketi de aşacak. Üniversitemizin başlattığı yardım kampanyasına gösterilen ilgi de bunun en güzel örneklerindendir.”
VAN YYÜ DE DEPREMZEDELER İÇİN SEFERBER OLDU!
Van YYÜ öğrencilerinin ve personellerinin koordinasyonunda hazırlanan yardım malzemelerini; Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve Eşi Duygu Şevli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yayla, Genel Sekreter Cahit Tekin başta olmak üzere birçok akademik ve idari personel teslimat noktasında takip etti. 9 Şubat Perşembe 17:00’a kadar uzatılan yardım kampanyası için teslimatlar Eski Merkezi Yemekhane Konservatuar Binası’nda devam edecektir.
EDREMİT BELEDİYESİ 27 KAMYON YARDIM FİLOSU VE PERSONELİ İLE BÖLGEDE
Van’ın Edremit Belediyesi, Kahramanmaraş’ın Pazarcık merkezli 7,7 ve Elbistan ilçesi merkezli 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, depremden etkilenen Malatya’ya, 27 kamyondan oluşan yardım aracı, personel ve malzeme sevkiyatı gerçekleştirdi. 6 Şubat günü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi ile Elbistan ilçesinde yaşanan ve 10 ilde yıkıma neden olan iki yıkıcı depremin ardından deprem bölgelerine yardımlar devam ediyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Edremit’te de depremin ilk saatlerinden itibaren bölgeye çok sayıda arama kurtarma personeli ile iş makineleri ve yardım malzemeleri gönderildi. Tüm birimleri ile teyakkuza geçen Edremit Belediyesi, depremin yaşandığı ilk günden itibaren şuana kadar, 171 bin 605 koli gıda, 3375 battaniye, 423 ısıtıcı, 1000 adet yorgan, 4349 koli kışlık kıyafet giyecek ve ayakkabı, 5 adet çadır, 11 kişilik arama kurtarma ekibi, 2 koordinatör, 17 destek personeli, 27 iş makinası (İtfaiye, kırıcı-yükleyici, vinç, yardım tırı ile diğer araçlar), 1496 koli çocuk bezi, 56 koli hijyen paketi, seyyar mutfak, 30 adet tüp, 3 adet yemek kazanı, 2 adet ocak, 7 adet halı, 2 yakıt tankeri, 3 adet fırın, 1 adet kazan 2 adet konteyner sevk etti.
EDREMİT BELEDİYESİ 2’Sİ YAKIT TANKERİ TOPLAM 27 KAMYONLUK ARAÇ FİLOSU İLE BÖLGEDE
Deprem bölgesine gönderdiği seyyar mutfak ve gereçlerle çorba ikramlarına da başlayan Edremit Belediyesi’nin 27 araçtan oluşan yardım filosu 8 tır, 7 kamyon, 5 kamyonet, 2 transit, 2 yakıt tankeri, 1 minibüs, 1 pikap ve 1 adet ise çekici-dorse’den oluştu.
KARDEŞ AİLE PROJESİ BAŞLATILDI
Öte yandan depremzedeler için ‘Kardeş Aile Projesi’de başlatan Edremit Belediyesi, vatandaşlara yardımlarını belirlenen noktalara teslim etmeleri konusunda ise çağrını sürdürüyor. Yardımların Şabaniye Mahallesi Şabaniye Parkı, Erenkent Mahallesi Aile Toplum Merkezi ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bırakabilecekleri vurgulandı.
İPEKYOLU’NDAKİ MİNİKLERDEN ANLAMLI YARDIM
İpekyolu Belediyesi ile İpekyolu Kaymakamlığı koordinesindeki deprem bölgesi yardımları tüm hızıyla devam ediyor. Vanlılardan gelen yardımların ardı arkası kesilmezken miniklerden gelen destekler de yürekleri ısıtıyor.
MİNİK YÜREKLERDEN ANLAMLI YARDIM
Kahramanmaraş ve diğer illerimizde meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlarımıza yönelik yardımlar devam ederken, deprem bölgelerine gönderilmek üzere vatandaşların teslim ettiği kutu içerisinden kağıt ve madeni para dolu kumbara da çıktı. İsmi belli olmayan minik yardımseverin davranışı, duygu dolu anlar yaşanmasına neden oldu.