Türkiye’nin ve bölgenin geçirdiği kurak kış sezonu konuşulmaya ve tartışılmaya devam ederken, Van’ın kuraklığı ciddi bir mesele olarak konuşuluyor. Kentin içinde bulunduğu kurak mevsim son olarak geçtiğimiz günlerde ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Landsat uydusu görüntülerine yansımış ve işin uzmanları bu görüntüler üzerinden yorumlamalar yapmıştı. Konuyla ilgili görüşlerini yaygın ve yerel medyada paylaşan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, kentin kar yağışı ile ilgili eksikliklerine değinen bir açıklama da paylaştı. Şehrivan aracılığı ile kentteki kar eksikliğini vurgulayan Akkuş, ne şehir merkezinde ne de kırsalda kar olmadığını hatırlatarak, bunun kentin su kaynakları anlamında tehdit oluşturduğuna işaret etti.
AKKUŞ: KIŞ GEÇ BAŞLIYOR AZ YAĞIŞ OLUYOR
Akkuş, “Ama tersi olduğunda eğer periyot kurak bir periyotta ise içinde bulunduğumuz dönem gibi kurak bir periyotta isek kış aylarında kar ve yağmur yağışı az oluyor. Yaz ayında buharlaşma oluyor ve bizler Van Gölü’nün çekildiğini görüyoruz. İşte içerisinde bulunduğumuz bu dönem aslında anormal bir dönem olarak niteleyebileceğimiz bir dönemdeyiz. Çünkü küresel iklim değişimine neden olan karbondioksit eğrisine baktığımızda anormal bir şekilde arttığını görüyoruz.”
KIRSALDA DA KAR YOK!
“Bizler artık kış aylarına geç giriyor, yaz aylarını erken karşılıyoruz. Yaşlılar ekim, aralık aylarında toprak evlerin üstünde yarım metre kar olduğunu, her gün karları küremek zorunda kaldıklarını hatta ev boyu kar yağdığını anlatırlar. Fakat şimdi bunları adeta bir hayal gibi dinliyoruz çünkü şu an ocak ayının sonuna gelmemize rağmen Van şehir merkezi ve köylerde ciddi bir kardan söz etmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.
AKKUŞ: KAR VAN GÖLÜ ETRAFINDAKİ YÜKSEK TEPELERİN DORUKLARINDA BİRİKİR, ADETA BİR SU DEPOSU İŞLEVİ GÖRÜR
Akkuş, “Bizim için önemli olan yağış kar yağışı. Yağmur yağışı da elbette önemli fakat yağmur yağışı yüzey akışıyla beraber Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularına karışır. Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularına karışan su artık bizim için kullanılabilir su olma niteliğini yitirir. Yani o suyu ne tarımsal sulama da kullanabiliriz ne de içme suyunda. Dolayısıyla önemli olan yağış kar yağışı. Kar Van Gölü etrafındaki yüksek tepelerin doruklarında birikir, adeta bir su deposu işlevi görür. Yani yaz ayı geldiği zaman oradaki kar eriyerek akarsuları besler. Akarsulardaki su çiftçinin tarlasındaki ürüne dönüşür” dedi.
AKKUŞ: BU DA BİZE GELEN TEHLİKENİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ ADETA GÖZLER ÖNÜNE GELİYOR
Van Gölü Havzası’nda etkili olan kuraklığın ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Landsat uydusu görüntülerine yansımasına dair de yorumlarını tekrarlayan Akkuş, “Bu sene ocak ayı bitmek üzere fakat havzada kar yok. Bu da bize gelen tehlikenin büyüklüğünü adeta gözler önüne geliyor. Van NASA uydu görüntülerinin son 4 yılını incelediğimiz zaman Van Gölü etrafındaki arazilerin 2021 ve 2022’de karla örtülü olduğunu fakat 2023’te haziran-temmuz aylarında görülecek bir görüntü ile karşılaşıyoruz. Umut ediyoruz ki önümüzdeki günlerde havza bol kar yağışı alır. Ama şunu kabul etmeliyiz ki kuraklık bizim geleceğimiz” diye konuştu.