ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ
Göreve başlar başlamaz eğitimden sanata, tarımdan hayvancılığa, sağlıktan ekonomiye her alanda önemli çalışmalara imza atan Van Valisi Ozan Balcı, eğitime ve öğrenciye destek vermeye devam ediyor. Yaptığı değerlendirmelerin büyük bölümünde eğitimin bir numaralı iş olduğunu sık sık vurgulayan Vali Balcı, Van’ın kitap okuma seviyesinin en iyi yerlere gelmesi için çalışmalar düzenlemeyi sürdürüyor. Kitap Van adlı bir projeyi başlatan, kentte kütüphanesiz okul kalmaması için bir program başlatan Vali Balcı, “Kitabın Yeni Başkenti Van” sloganıyla Van’daki kütüphanelerin kitapla dolması hedefiyle hazırlıkları devam ettiriyor. Bu seferberliğin bir parçası Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından Van’a gönderilen 97 bin 500 kitap ilçe kütüphanelerine dağıtıldı. Van İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda düzenlenen dağıtım töreninde konuşan Vali Balcı, bu kapsamda yapılacak olan çalışmaları anlattı. Balcı, Van’ın 13 ilçesinde yapılması planlanan bebek ve çocuk kütüphanelerinin Türkiye’de ilk olduğunu dile getirdi.
KİTAP SEFERBERLİĞİ SÜRÜYOR!
Van’a gelmeden önce Tokat ilinde görev yapan ve göreve süresinde eğitim alanında yaptıkları ile dikkat çeken Vali Ozan Balcı, bu geleneği Van’da da sürdürüyor. Kitaba, kütüphaneye ve çocukların eğitimine büyük önem veren Balcı, Tokat ve diğer illerde hayata geçirdiği kitap projelerini Van’da da sürdürüyor. Göreve başlar başlamaz eğitim alanına özellikle çalışacaklarını, çocukların ve gençlerin kitapla buluşması konusunda projeler hayata geçireceklerini söyleyen Balcı, kısa sürede bu işi seferberliğe dönüştürdü. Kitap Van başlığı ile başlatılan kampanya, kütüphanesiz okulun kalmayacağı bir sürece dönüşürken, son olarak da 13 ilçeyi kapsayan bebek ve çocuk kütüphanelerinin oluşturulması gibi projelerle devam ediyor. Bu kapsamda dün de on binlerce kitap Van’da öğrencilerle buluşturulmak üzere gelirken kitap teslim süreci bir tören ile gerçekleşti.
BALCI, EĞİTİME DESTEK VERMEYE DEVAM EDİYOR…
Kitapların teslimi için düzenlenen programda konuşan Vali Balcı şunları söyledi: “Bugün çok güzel bir günde bir araya geldik. “Kitabın Yeni Başkenti Van” sloganıyla okuma kültürüne katkı sağlamak, özelikle de çocuklarımızın iyi bir kitap okuyucusu olmaları için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Kütüphane yapımlarından kitap alımlarına, kitap okuma etkinliklerinin düzenlenmesine kadar bir sürü güzel iş gerçekleştiriyoruz. Bu işleri gerçekleştirenler Milli Eğitimdeki öğretmenlerimiz ve kütüphanecilerimiz. Bugün sağ olsun Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğümüz bütün ilçelerimize bütün ilçe halk kütüphaneleri bize kitap gönderdi.”
VAN’A GÖNDERİLEN 97 BİN 500 KİTAP İLÇE KÜTÜPHANELERİNE DAĞITILDI
Balcı, çalışmaları anlatarak, “Yaklaşık 97 bin 500 kitap geldi. Her ilçe kütüphanesine ortalama 6 bin 500 kitap veriyoruz. Zaten bizim ortalama tüm Van'daki kitap sayımız 230 bin civarında. Şu anda yüzde elli arttırmış oluyoruz. Ayrıca şimdi yüzde 50 daha yani yaklaşık 100 bine yakın kitap alımı yapacağız. Özelikle anaokulu, ilkokul, ortaokul çocukları anlamında. Böylece kitap sayımızı mevcut ilçe halk kütüphanelerindeki ve İl Halk Kütüphanesindeki kitap varlığımızı yüzde 100 artırmış olacağız. Bunu çok önemsiyorum” dedi.
BALCI: 100 BİNE YAKIN KİTAP ALIMI YAPACAĞIZ
Kitap okumanın önemine değinen Balcı, “Nitelikli kültür sahibi olabilmek için nitelikli bilgiye sahip olmak gerekir. Nitelikli bilgi sahibi olmanın en güzel yolu da kitap okumaktır. Kitap okumayı çok önemsiyorum. Her çocuğun yemek yemek gibi, su içmek gibi kitap okumaya özel bir vakit ayırması gerektiğini düşünüyorum. Kitap okumanın bir kültür işi olduğunu düşünürüm. Boş zaman işi olmadığını, özellikle emek verilmesi gereken, gayret gösterilmesi gereken bir iş olduğunu düşünüyorum. Ben de eğitime bilgiye, bilime, kitaba, okumaya, yazmaya dost bir Vali, idareci olarak bu okuma faaliyetlerini desteklemekten büyük mutluluk duyuyorum” diye aktardı.
“13 İLÇEMİZDE BEBEK VE ÇOCUK KÜTÜPHANESİ YAPIYORUZ”
Balcı, Van’ın 13 ilçesinde yapılması planlanan bebek ve çocuk kütüphanelerine de değinerek, “Devletimizin bütün imkan, kabiliyet ve potansiyelini bu konuda harcamaktan, kullanmaktan da vatandaşlarımız için, özellikle de çocuklarımız için, gençlerimiz için kullanmaktan da büyük mutluluk ve bahtiyarlık duyduğumu ifade etmek istiyorum. Önce fiziksel anlamdaki eksikliklerimizi gideriyoruz. Türkiye’de bir ilk olan 13 ilçemizde bebek ve çocuk kütüphanesi yapıyoruz. Kültür Bakanlığımızla beraber Valilik, Belediye hep beraber el ele verdik. Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğümüz inşallah bir yıl içerisinde tam 13 tane ilçemizde bebek ve çocuk kütüphanesini yapmış olacağız. Böylece okuma kültürünün çocukken kazanılmasına katkı sağlamış olacağız. Bu Türkiye’de de bir ilk. Bütün ilçelerinde bebek ve çocuk kütüphanesi olan bir il haline getiriyoruz Van'ı” diye konuştu.
BALCI: VAN'IMIZIN EĞİTİMİNE, KÜLTÜRÜNE ÇOK ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK
Balcı, “Bu; kadına, çocuklara, gençlere, Türkiye'nin geleceğine, hayallerini gerçekleştirmek isteyen gençlere, çocuklara katkı vermektir, onları önemsemektir. Çocuklarımızı, özelikle gençlerimizi ve kadınlarımızı çok önemsiyoruz. O bebek ve çocuk kütüphanelerinde okuma kültürüne çocuk hem katkı sağlamış olacağız. Çünkü okuma alışkanlığının çocukken elde edilmesi lazım. Nitelikli kitaplarla buluşturacağız. Bu Van'ımızın eğitimine, kültürüne çok büyük anlamlı, önemli katkılar sağlayacak” ifadelerini kullandı.
BALCI: YENİ BİR İL HALK KÜTÜPHANESİ DAHA YAPIYORUZ
Van’da yeni bir İl Halk Kütüphanesi daha yapmayı planladıklarını dile getiren Balcı, “Ayrıca bu gördüğünüz bu tarihi mekan. Bunu da Büyükşehir imkanlarıyla biz restore ettirdik. Şimdi eksiklerini tamamlıyoruz. İl Halk Kütüphanesi olarak kullanıyoruz ama bu Van’ımız kıymetli bir yer. Van'da genç nüfus potansiyelimiz de fazla. Kültür Bakanlığı Kültür Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğüyle, Belediyemiz, Valiliğimiz beraber yeni bir İl Halk Kütüphanesi daha yapıyoruz tiyatronun oraya. O da çok büyük katkı sağlayacak. Aslında bir kütüphane değil, bir kültür merkezi gibi. Onun yanına da bir tane kültür merkezi yapacağız. Böylece kültür merkezi büyük bir il, halk kütüphanesi, tiyatro olacak. Van'ın bilimine, kültürüne, sanatına, özellikle de kadınların, çocukların, gençlerin yetişmelerine, hayallerini gerçekleştirmelerine çok büyük katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum” dedi.
“KİTABA DOST BİR VALİ OLARAK KÜTÜPHANECİLERİMİZİN ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYORUM”
Balcı, kütüphanecileri desteklemekten mutluluk duyduğunu belirterek, “Bizim tabii çok kıymetli kütüphanecilerimiz var. Hepsi çok çalışkan, memleketini, milletini seven, kitaba dost kütüphanecilerimiz var. Benim görevim onlara yardımcı olmak, onların önünü açmak, onların işlerini kolaylaştırmak. Kütüphane müdürlerimiz başta olmak üzere bütün kütüphane çalışanlarımıza da müteşekkiriz. Onları önemsiyorum. Çalışmalarını anlamlı buluyorum. Kültür Müdürümüz de onlara destek veriyor. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Kütüphaneye dost, kitaba dost bir Vali olarak kütüphanecilerimizin çalışmalarını her zaman önemsiyorum. Onları desteklemekten de büyük mutluluk duyuyorum ama bunu lafta değil icraatta da gösteriyoruz” diye aktardı.
BALCI: 1 MİLYONA YAKIN DA KİTAP TEMİN EDECEĞİZ
1 milyona yakın kitap temin edeceklerini ifade eden Balcı şunları söyledi: “Şu anda 250'ye yakın okul kütüphanesini yeniden yaptık. 1 milyona yakın da kitap temin edeceğiz 2-3 ay içerisinde. Bu da Türkiye'nin en çok ve en zengin okul kitaplarının kitaplıklarının, kütüphanelerinin olduğu ile haline getiriyoruz Van’ımızı inşallah. Özellikle de anasınıfı çocukları, ilkokul, ortaokul çocukları ve liseli gençleri çok güzel kitaplarla buluşturacağız. Bu da çok anlamlı olacak. Okuma kültürünü müthiş katkı sağlamış olacak. İnşallah bir 6 ay sonra Türkiye'nin en zengin, en çok kitaplarının olduğu, en çok kitap okuyucusunun olduğu, kitaba daha çok kıymet veren sayılı zengin illerinden biri haline getireceğiz. Van’ımız, Türkiye'mizin incisidir. Doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ve hepsinden de kıymetlisi insan malzemesiyle Türkiye'nin önemli bir ilidir.”
VAN’IN EĞİTİMİNE DEV ATILIM!
Balcı, eğitimin 1 numaralı iş olduğunu dile getirerek şunları aktardı: “Buradaki bu bilimsel, kültürel, sanatsal faaliyetlerin desteklenmesi açısından, Van'ın eğitimine katkı sağlaması açısından, çocukların, kadınların, gençlerin hayallerini gerçekleştirmeleri açısından büyük, önemli, dev bir atılımdır. Bunu çok önemsiyorum. Altını da çizerek söylüyorum, işi de bilerek söylüyorum, önemseyerek söylüyorum, çok önemli bir faaliyet olarak görüyorum. Eğitim zaten bizim bir numaralı işimiz, bir numaralı konumuz. Bizim görevimiz bu eğitim camiasında önündeki engelleri kaldırmak, onlara yardımcı olmak. Bu konuda da öğretmenlerimize müteşekkir olduğumu ifade etmek istiyorum kitap okumaya büyük destek verdikleri için. Ayrıca okullarda bir saat kitap okuma saati var. Öğretmenlerimiz, okul müdürlerimiz, Milli Eğitim camiamız bu kitap okuma işini aldı götürüyorlar. Benim görevim onlara ilin Valisi olarak destek vermek. Gerek eğitim camiamız, öğretmenlerimiz hepsi birbirinden kıymetli, değerli.”
BALCI: ÇORBADA BİZİM DE BİZİM TUZUMUZ OLURSA BİZ DE MUTLU OLURUZ
Balcı, destek vermekten büyük mutluluk duyduğunun altını çizerek, “Kitabı, eğitimi, bilgiyi, bilimi, kültürü seven, destekleyen, koruyan, gözetleyen bir Vali olarak onları desteklemekten büyük mutluluk duyuyorum. Çünkü onlar çocuklarımızın, gençlerimizin hayallerini gerçekleştirmelerine katkı sağlayacaklar. Onlar Türkiye'nin ilerlemesine, yükselmesine yücelmesi, Van’ımızın imarına, inşasına, inşasına katkı sağlayacaklar, hayallerini gerçekleştirecekler. Çorbada bizim de bizim tuzumuz olursa biz de mutlu oluruz. Her çocuğun mutluluğu bizim mutluluğumuzdur. Her çocuğun gülüşü bizim mutluluğumuzdur, bizim sevincimizdir, kıvancımızdır. Böyle güzel bir faaliyeti desteklemekten bu işi götürenleri yüreklendirmek, ben de büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Emeği geçen bütün arkadaşlara da teşekkür ediyorum” diye konuştu.