Van, son yıllarda tekstil sektöründe kendinden söz ettirmeye devam ediyor. Van-Hakkari kara yolundaki tekstil kent, kurulan tekstil ve hazır giyim organize sanayi bölgesi ve kentin birçok noktasında açılan fabrikalar, kentte hem istihdamın hem de ihracatın artmasına katkı sunuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında yaptığı yatırımlar ve girişimcilere sunulan teşvikler, Van'da onlarca tekstil fabrikasının kurulmasını sağlarken, yatırımcılar da kentte akın etmeye devam ediyor. Son olarak ise Van Valiliği ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) öncülüğünde Edremit Uygulama Otelinde tekstil zirvesi toplantısı için tekstilin önemli isimleri bir araya geldi. Van’ın tekstil sektöründeki öneminin konuşulduğu toplantıya Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, DAKA Genel Sekreteri İbrahim Halil Güray ve tekstil sektörünün önemli isimleri katılım sağladı.
VAN TEKSTİL SEKTÖRÜNDE EMİN ADIMLAR ATIYOR!
Programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Ozan Balcı, “Van’ın dertlerini dert edindik. Bu toplantıda güzel bir etkinlik oldu. Katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum. Van’da istihdam problemi var ve işsizliği azaltmamız lazım. Bizde buna bağlı olarak hedef koyduk. Van, yüzölçümü bakımından ülkenin en büyük 5 şehirlerden biri ve 5 yılda 50 bin çalışana ulaşıp, işsizliği azaltmaya çalışacağız. Tabi, her yıl bir hedefimiz var ve biz 5 yıla ulaşmak için her yıl ön gördüğümüz hedeflerimizi tamamlayacağız. Bizim hem OSB hem de farklı yerlerde çalışan tekstillerimiz var. Yaklaşık 5 bine yakında tekstil çalışanı var. Bizimde bu işi büyütmemiz lazım. Şuan bizim 6 fabrikamız yapılıyor ve 10’a yakın bir fabrika temeli de atacağız. Bunları da bir yıl içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bende bir içerisinde 15 ya da 20 bin çalışana ulaşmayı ön görüyorum”
“VAN’IN GELECEĞİNİ HEP BİRLİKTE HAZIRLIYORUZ”
“Van büyük bir potansiyele sahip. Van’ın teşvikleri, ayrıcalıkları, kolaylıkları ve iş ortamı için sağladığı ortam çok uygun. Van aynı zamanda çalışmak isteyen genç bir nüfusa sahip. Bu da bizim en güçlü tarafımızı oluşturuyor. Van’ın misafirperverliği de bu anlamda çok ön planda. Ulaşımı da çok kolay ve havaalanından ülkenin her tarafına gidebiliyorsunuz. Bunun yanında turizm ve ticaret inanılmaz gelişiyor. Bu işleri de desteklemekte fayda var. Van’ın önü açık. Bunlarda ciddi avantajlar oluşturuyor. Van’ın geleceğini hep birlikte hazırlıyoruz. Van sadece bölgeye ya da ülkeye değil, farklı ülkeler de ticaret yapacak. Van’ın bir de çalışan kadınları var ve bu da kent için farklı bir güç oluşturuyor. Kadınların zekası bize lokomotif olacak. Biz de mazeret üretmeden çalışacağız” dedi.
GÜRAY: EN AVANTAJLI BÖLGELERİ İÇERİSİNDE YER ALIYORUZ
Van’da tekstil sektörünün neden önemli olduğunu açıklayan DAKA Genel Sekteri İbrahim Halil Güray, “Türkiye’ye oranla genç nüfus oranımızın yüksek olması ve özellikle emek yoğun sektörlere ihtiyaç duyduğumuz bir nüfusa sahip olmamız. Birde genç işsiz nüfusumuzun çok fazla olması temel nedenleri oluşturuyor. Bunun yanında devletin uyguladığı 6’ncı bölge teşvik desteklerinde de ülkenin en avantajlı bölgeleri içerisinde yer alıyoruz. Bunlar da başta tekstil olmak üzere diğer birçok sektör için fırsat alanı oluşturuyor. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak bakanlığımızın cazibe destekleme programı kapsamında 2012 yılında bu sektör de ilk startı vermiş olduk”
“HER YATIRIMCI İÇİN HAZIR BEKLİYORUZ”
“Van’da tekstil sektörün de bir kümele dönemi başlatmış olduk. Bundan sonra da talep yoğun olunca diğer birleşenlerle birlikte sektörü büyütmeye karar verdik. Hem alt hem de üst yapılarda çalışmalar başlattık. Birçok yatırımcının bölgeye gelmesine ön ayak olduk. Van’a yatırım yapmak isteyen her yatırımcı için hazır bekliyoruz. Organize Sanayi Bölgesi’nde 100 hektarlık bir alan ayrıldı, tekstil kentin ikinci etabın temelleri atıldı. 420 dönümlük bir alanın alt yapısı tamamladı. 6 fabrika binası yapıldı ve şimdi de geriye kalan alanında altyapısı kısa sürede tamamlanacak. Sayın valimiz tane fabrikasının yapılması için talimat verdi ve inşallah kısa sürede bunlar da tamamlanacak. Tekstil zirvesi katılımcı profili açısından bizim için oldukça önemli.” İfadelerini kullandı.
KAYA: VAN’DA HAZIR GİYİM SEKTÖRÜN YATIRIMLARI HIZLA ARTIYOR
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, “Türkiye ekonomisi için hazır giyim sektörü çok önemli bir sektördür. 81 ilin tamamında üretim yapıyoruz. Çalışma arkadaşlarımızın yüzde 60-65’ini kadınlar oluşturuyor. Üretimimizin büyük bir kısmını ihracat ederek, ülkenin ekonomisine katkı sunuyoruz. Uzun vadede ise kapasitemizi artırmamız gerekiyor. Birçok alanda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bulunduğumuz bölge çevre bölgelerde hazır giyim üssüne dönüştü. Van’da da sektörün yatırımları hızla artıyor. Van hazır giyim sektörü için büyük bir potansiye sahip. Van ve Anadolu’daki diğer yatırımlarımız için yerel gelişimciler ve sanayicilerimizin ele ele vermesini çok önemsiyoruz.” Dedi.
NARBAY: VAN YATIRIMCIYA İNANILMAZ FIRSATLAR SUNUYOR
Van’da yatırım yapan Narkonteks Tekstil Başkanı Toygar Narbay, “Van’da ortalama yaş aralığı 23 civarında. Hazır giyim ise gençlerle yapılan üretim dallarından bir tanesidir. Artık Batı da üretim yapabileceğimiz iş gücü yok. Bu nedenle özellikle Batı’daki büyük firmalar, yavaş yavaş Anadolu’daki üretim havzalarını radarlarına aldılar. Birçok firma farklı şehirlerde yatırımlar yapıyor bizde, 2021 yılında 6-7 yatırımcı DAKA’nın davetlisi olarak buraya geldik. Buranın gelişmişlik düzeyine baktıktan sonra buraya yatırım yapma kararı aldık. DAKA’da yatırım yapmamız için bize resmen kırmızı halı serdi ve batı da görmediğimiz bir ilgi ile karşılaştık. Van yatırımcıya inanılmaz fırsatlar sunuyor. Valilik başta olmak üzere tüm kurumlar ciddi anlamda destek sunuyor. Bölge insanı da yatırımlara çok istekli. Nisan ayında fabrikamızın yapımına başladık ve önümüzdeki Mayıs ayı içerisinde açılışımızı yapmış olacağız. Personel alımlarına ise Aralık ayında başlayıp, bir eğitim süreci başlayacak. İlk etapta 200-250 kişi ile çalışacağız ve bir yıl içerisinde bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz.” Şeklinde konuştu.