İki yıl gibi bir süre kapalı kaldıktan sonra kısıtlamalar ve tedbirlerle açılan, geçtiğimiz aylarda ise tam kapasiteye geçen Kapıköy, Van’da turizm hareketliliğini eski haline çevirmeye başladı. Kapıköy’ün açılması sonrası pandeminin etkisinin azalması ile yerli turist hareketliliği de başlarken Van’ı 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde Van’ı 121 bin 101 turist ziyaret etti. Pandemi öncesi bir milyonu aşkın verileri görmeye başlayan Van, yeniden gözünü aynı hedefe dikerken Şehrivan’a konuşan turizmciler turizmdeki bu akını kalıcı hale getirmek için kentin yapması gerekenleri sıraladı.
Pandeminin etkisinin azalması, Kapıköy’ün yeniden geçişlere başlaması ve yaz tatili ile birlikte turizm Van için de en önemli hareketlilik haline gelmeye başladı. Kapıköy’ün açılması sonrası tatil ve resmi bayramlarda rotayı kentte çeviren İranlılar, çarşı-pazara hareketlilik katarken, ekonomiyi de canlandırdı. Bununla birlikte yerli turist hareketliliği de Mayıs ayından beri zirveye ulaşırken Van’da Ocak-Mayıs döneminde Van’ı 121 bin 101 turist geldi. Bu hareketlilik kent ekonomisine katkı sunmaya başlarken Van gözünü yeniden 1 milyon turist görülen dönemlere çevrildi. Van, 2018-19 yılları arasında kentte gelen turistlerin yerini doldurmaya çalışırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı veriler de yüzleri bu anlamdaki gidişatı destekler şekilde yansıdı. Hareketlilik sürerken turizmciler Şehrivan’a konuşurken başta Kapıköy’ün 7/24 çalışması, kalıcı turizm politikaları ve yeniden Avrupalı turistlerin geldiği bir Van pazarı oluşturma gibi konularda görüş bildirdi.
VAN’DA İRANLI HAREKETLİLİĞİ ESKİSİ GİBİ OLMAYA BAŞLADI
Açıklanan veriler sonrası turizmdeki gidişatı Şehrivan aracılığı ile yorumlayan turizmciler durum değerlendirmesi ve atılması gereken adımlarla ilgili konuştu. Kente giriş yapan turist sayısıyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir şunları kaydetti: “Bu sayı gayet iyi. Hem ilimizin ve ülkeme gelen İranlı turistler bizi mutlu ediyor. Bu sayının daha da çoğalmasını istiyoruz. İran’ın tatilleri de çok. Onlar fırsat buldukça perşembe, cuma ve tatil günlerinde Van’ı tercih ediyorlar. Kendi ülkelerinden İstanbul’a, Antalya’ya uçtuklarında yurt dışı uçuşları pahalı olduğu için bu bölgenin insanları Van’ı tercih ediyor. Tahran’dan, Tebriz’den Van’a gelenler oluyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Van için, ekonomisi için, esnafı için iyi bir şey ve devamını istiyoruz.”
İRANLILAR KENTTE TÜM KESİMLERE KATKI SUNUYOR!
Ekonominin hareketlendiğini belirten Tunçdemir, “Bu durumun herkese faydası var. En çok da esnafa faydası oluyor. Şu an kentte bir hareketlilik var. İranlıların gittiği her yerde ekonomik olarak herkes yararlanıyor. Ben bundan pay almıyorum diyen insan yoktur. Van ucuz ve yakın bir il olduğu için tercih ediyorlar. Bu yüzden Van’a karayoluyla geliyorlar. İç pazardaki kültür turları iç turizmin gelişmesi için olan eksikliklerin tamamlanması gerekiyor. Geçtiğimiz yılların kayıplarını bu yıllarda telafi etmek zorundayız. Rotalarını Van’a çeviren yabancı turistlerin buralarda daha kaliteli ve daha çok zaman geçirmeleri için çalışmalarımızı hızlandırmalıyız” dedi.
KAPIKÖY’DEKİ GİRİŞ/ÇIKIŞ SORUNUNUN BİTMESİ LAZIM!
İran ile alakalı eksiğimiz sınır kapısı en büyük sorunumuz Sınır Kapısıdır diyen Tunçdemir, kapıdaki sorunları aktardı. Kapıdaki saat sorununu değerlendiren Tunçdemir, “Sabah saat 09:00’da açılıyor ve akşama doğru saat 17:00’de kapanıyor. Bu ne bize ne de İranlılara yetmiyor. Bu uluslararası bir sınır kapısında bu uygulamanın kalkması gerektiğini savunuyoruz. Bu kapı çok ciddi, modern şekilde yapıldı, uluslararası oldu ama 8 saat açık kalıyor. Biz de diyoruz ki; 24 saat açık kalsın. 24 saat çalışmayacaksa yazın 22:00’ye, kışın da 18:00’e açık kalsın. Kapıköy Sınır Kapısından ayrıca ticaret de yapılıyor” şeklinde konuştu.
“KAPIKÖY AÇIK KALIRSA BU SAYILAR ÇOK DAHA ARTAR”
Sınır kapısının çok önemli olduğunu vurgulayan Tunçdemir, “Turizme katkı sağlıyor. Ticarete katkı sağlıyor. Trenle de ticaret yapılıyor. Çok kapsamlı bir sınır kapısıdır. Bana göre, bu bölgenin en iyi kapılarından biri ama kadrini kıymetini bilmiyoruz. Sahipsizdir, kimse de sahiplenmiyor. Sınır Kapısının turizme kazandırılması lazım. 24 saat açık olması lazım. 24 saat açık kalırsa turist sayısı 500 binleri bulur. Ama biz bunu yapamadık. Üzerinde duran yok. İran pazarı ciddi bir paydır ama alamıyoruz. 2018, 2019’da turistler iyi geliyordu ama o zaman da bu tür sorunlarımız vardı. Sınır kapısının saatleri uzatılmalı. Saat 17:00’de kapanması bizi olumsuz etkiliyor. Kapıköy Sınır Kapısı, bu şekilde çalışamaz” diye ekledi.
BEYAZ: TURİSTİ ÇEKME YOLUNA GİTMELİYİZ
Van’a akın eden turist akını Şehrivan’a değerlendiren Turizmci Murat Beyaz, “İlk 5 ay içinde 121 bin turistin Van’a gelmesi pandeminin etkilerini düşündüğümüzde olumlu bir rakam. Küçümsenmeyecek bir sayı. Bunu arttırmak mümkün fakat artık hizmet kalitemizi arttırıp katma değeri yüksek olan turisti çekme yoluna gitmeliyiz. Bunun için güzel bir alan var. Henüz eksiğiz. Bu 121 bin içeresinde en büyük rakamlar İranlı turistler başı çekiyor. Onların gelmesi tabii ki şehre önemli bir hava katıyor. Önemli bir canlı para girişi oluyor. İranlıların en üst düzey turistin buraya getirirsek bu 121 binden elde edeceğimiz katma değer çok daha üst seviyelere çıkacaktır” şeklinde konuştu.
“ÖNÜMÜZÜ AÇACAK DESTEKLER İSTİYORUZ”
Geçtiğimiz iki yılın ölü bir yıl olduğunu söyleyen Beyaz, bu sene artışların devam edeceğini söyledi. Beyaz, “Özellikle pandemide 2 yıl boyunca hareket edememiş ciddi bir kitle var ve bu kitle kabuğunu kırarak dışarıya açılmak istiyor. Daha çok artışın olabilmesi için bir kere alt yapımızın daha da iyi konuma getirilmesi gerekiyor. Bazı dönemlerde konaklama tesisi eksikliği yaşıyoruz. Bu dönemsel oluyor. Özellikle İranlı turistler çok ciddi artış olunca insanlar yatacak yer bulamıyorlar. Bu aynı zamanda bir problemdir. İnsanları düzenli şekilde buraya getirmeyi başarmalıyız. Van güzel bir şehir. Dört mevsim turizm alabilecek bir yer. Bunun için de çalışıyoruz, çabalıyoruz turizm sektörü olarak. Çözemediğimiz problemlerimiz oluyor. Bunun için biz karar vericilerden biz daha çok destek talep ediyoruz. Maddi destekler değil, önümüzü açacak destekler istiyoruz” ifadelerini kullandı.
KÜTÜKOĞLU 90’LI YILLARDAKİ TURİST HAREKETLİLİĞİNİ HATIRLATTI
Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Turizm Derneği Başkanı İzzet Kütükoğlu ise şunları söyledi: “Geçmiş yıllara göre bu rakamlar çok iyi. Ancak bizim istediğimiz rakamlara ise halen ulaşmış değiliz. Van’a gelen turistlerin çoğu İranlıdır. Yani kentte dışardan fazla turist gelmiyor. İranlı turistlerin ise otellere, yemek yerlerine ve eğlence merkezlerine ciddi katkısı oluyor. Bunu da ben yeterli görmüyorum. Bu turistleri farklı alanlara çekebiliriz ve çok fazla turist alabiliriz. Çünkü Van’ın potansiyeli ve tarihi yapısı buna çok uygundur. Yine 1990 yıllarında Van’a ciddi anlamda turist geliyordu. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Neden bu turist gelişi azaldı?”
“VAN İÇİN TURİZM ÖNEMLİDİR”
Geçmiş yıllarda meydana gelen olayların turizm sektörünü etkilediğini ifade eden Kütükoğlu, “Bu bölgelerin güvenli hale geldiğini belirtmemiz lazım. Tanıtım faaliyetlerimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Farklı ülkelerden de turistler alabilmeliyiz. Etkinlikler ve festivalleri çoğaltmamız lazım. Van için turizm önemlidir. Yatırım sektörleri içerisinde yer alan turizmi sahiplenmemiz gerekiyor. Bu alanda da ne gerekiyorsa yetkilerin yapması lazım. Gerekli mercilerin bu sektörü iyi izleyip takip etmesi gerekiyor” dedi.