Türkiye’nin farklı bölgelerinde ilgi gören yöreye ait ağaçların çiçekleri ile adlandırılan festivaller sürerken Van’ın badem çiçekleri için de beklenen festival kararı geçtiğimiz aylarda alındı. Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün öncülüğünde hazırlıkları yapılarak hayata geçirilen Akdamar Badem Çiçeği Festivali’nin 1’incisi dün itibariyle gerçekleştirildi. Akdamar Adası’nın bağlı olduğu Gevaş’ta start alan festival kentteki kurum, kuruluş ve STK temsilcilerinin kortej yürüyüşü ile başladı. Daha sonra gerçekleştirilen açılış konuşmaları, gösteriler, şiir dinletisi, konser ve fotoğraf sergisinin yapıldığı etkinlikler ile sürdü. Akdamar Adası’nın badem çiçekleri ile rengarenk manzaralar sunduğu festivalde ayrıca yamaç paraşütü gibi etkinlikler de gerçekleşti. Akdamar Adası’nda gün boyu devam eden etkinlikler akşamüzeri gerçekleşen tekne turu ile son buldu. Uzun yıllardır seslendirilen festival talebi bu adım ile gerçekleşirken önümüzdeki yıllarda bu festivalin daha kapsamlı ve geniş kapsamlı olarak yapılması temennisiyle etkinlikler son buldu.
İLK FESTİVAL YAPILDI
Gevaş ilçesi sınırlarındaki Akdamar Adası, ilkbaharda badem ağaçlarının çiçek açıp yeşile bürünmesiyle ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. Bir taraftan Van Gölü’nün turkuaz mavisi, diğer taraftan badem çiçekleri ve karlı Artos Dağı’yla eşsiz bir görsel sunan ada, ilk kez düzenlenen "Badem Çiçeği Festivali"ne ev sahipliği yaptı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinesinde Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ortaklığında düzenlenen festival ilçede kortej yürüyüşüyle start verdi. Festival kapsamında vatandaşlar, feribot ve teknelerle adaya gelerek, seyrine doyumsuz manzarada adanın badem çiçekleri arasındaki tarihi ve kültürel mekanları görme fırsatı buldu. Renkli görüntülerin yaşandığı programda şiirler okundu, yerel sanatçılar Türkçe ve Kürtçe türküler seslendirdi. Festivale Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Büyükşehir Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, Kültür ve Turizm İl Müdürü Erol Uslu, DEVA Partisi Van İl Başkanı Erdinç Peker, kentteki STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.
BİLMEZ: DÜZENLİ OLARAK YAPILACAK
Bedem çiçeği festivalinde konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, “Van’da Akdamar Adası’nda badem çiçeğimizi, adamızı, doğamızı, kültürümüzü dünyaya tanıtmak için 1’inci Badem Festivalinde bir araya gelmiş bulunmaktayız. Biz inşallah bundan sonra da düzenli olarak bu Badem Festivalini her yıl badem çiçeklerinin açıldığı sezonda Valilik, Büyükşehir Belediyesi olarak İl Kültür Müdürlüğünün koordinesinde Gevaş Belediyemizin kamu kurumlarımızın, meslek odalarımızın, turizmle ilgilenen tesislerimizin katılımıyla ve en çok da gençlerimizle bir araya gelerek yapacağız. Hem doğamıza sahip çıkma hem de doğa ve çevre konusunda toplumsal bilincimizi arttırmak o konuda farkındalık yaratmak istiyoruz.” Dedi.
VAN’IN GÜZELLİKLERİ DÜNYAYA TANITILIYOR!
Yapılan festivalin devamlılığının önemli olduğunu belirten Bilmez, “Van Gölü çevresindeki yemyeşil doğasıyla bizden sonraki nesillere de devredilmesi için çevre bilinci geliştirilmesi, çevreye sahip çıkmak hem gençlerimiz hem vatandaşlarımız hem kurumlarımız nezdinde bu konudaki farkındalığı arttırmak için inşallah bu etkinliğimizi sürekli hale getireceğiz. Dün ciddi bir yağmur yağışımız oldu. Çiçeklerin dökülmesi biraz hızlandırdı. İnşallah seneye çiçek sezonu bayram dönemine denk gelecek. Çok daha koordineli, çok daha zengin bir etkinlik olarak bunu düzenleyeceğiz. Buradaki temel amacımız bir taraftan kentimizin onlarca medeniyete ait bağrında hâlâ dimdik ayakta tuttuğu eserleri dünyaya tanıtmak. Bir taraftan da doğal güzel güzelliklerimizi çevresel açıdan zenginliklerimizi de tüm dünyaya tanıtmak ve bunu tanıtırken bölge insanlarımızın yaşamını kültürünü folklorunu müziğini de dünyaya tanıtmak.” İfadelerini kullandı.
“GELECEK ADINA BİZİM BU SESİ DAHA GÜR ÇIKARMAMIZ LAZIM”
Son olarak cümlelerini toparlayan Vali Bilmez, şunları kaydetti: “Bu ülke kültürümüzün bir parçası olan Van kültürümüzü de inşallah burada hem ülkeye hem dünyaya tanıtacağız. Önünde bulunduğumuz Akdamar Kilisesi, Anadolu’da İslam Medeniyetinin en egemen olduğu dönemde yapıldı. Bu da Anadolu İslam Medeniyetinin hoşgörüsünün en büyük sembolüdür. Onun için biz doğamızdaki bütün güzellikleri de bütün tarihsel değişik uygarlıklara ait eserleri de bir zenginlik olarak kabul edip bunlara sahip çıkmamız gerekiyor. Bu etkinliğimizin temel amacı da budur. Gelecek adına bizim bu sesi daha gür çıkarmamız lazım.”
ARVAS: VAN’IN TANITILMASI GEREKEN BİRÇOK GÜZELLİĞİ VAR
Van’daki paydaşların birlikte organize ettiği güzel bir etkinlikte olduklarını dile getiren AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, “Baharın gelişiyle ilk festivalimizi gerçekleştirdik. Van’ın tanıtılması gereken birçok güzelliği var. Kentin önemli bir tarih merkezlerden biri olan Akdamar Adası’nın susuz yetişen badem ağaçlarından güzel bir festivale imza atıldı. Doğa tabiatının yanında bir de çiçek açan badem ağaçlarıyla muhteşem güzellikler ortaya çıkıyor. Bunun ilkini yaptık ve süreklilik içinde çalışmalar devam edecek. Bunun yanında da İnci Kefali balığımızın da festivalini bayramdan sonra yapılacak. Bu festivalde emeği geçenleri kutluyorum.” Diye ekledi.
REKTÖR ŞEVLİ: ÇİÇEK AĞAÇLARI GÖRSEL ŞÖLEN OLUŞTURUYOR
Yüzlerce kişinin katılım sağladığı festival hakkında değerlendirmelerde bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli "Akdamar Adası'nın Van'ın Van Gölü'nün sembolü olduğunu ifade ederek, "Özellikle nisan ve mayıs aylarında buradaki badem ağaçları çiçek açtığında görsel bir şölen oluşuyor. Hem mavi, hem de yeşil bir arada. Biz de öğrencilerimizle geldik. Birçok öğrencimiz adayı en güzel mevsiminde görme fırsatı buldu." Şeklinde konuştu.
USLU: FESTİVALİ SÜREKLİ HALE GETİRECEĞİZ
İlk kez kentte yapılan festivalin paydaşlarından olan Kültür ve Turizm İl Müdürü Erol Uslu, şunları söyledi: “Kentimiz tarihiyle, kültürüyle ve doğasıyla birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehir. Bu şehrin sahip olduğu kültürel değerlerin dışında doğasını da dünyaya tanıtmak bizim asli görevimizdir. Bu bilinç ve bu şuurla burada birinci Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali’ni organize etmenin gururu içerisindeyiz. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Bu yıl festivalimizin ilkini gerçekleştirdik. Her yıl yaparak bunu sürekli hale getireceğiz. Etkinliklerle kentin turizmine önemli katkı sağlama çalışıyoruz."
“AKDAMAR ADASI TÜRKİYE’YE, DÜNYAYA MAL OLMUŞ BİR TARİHİ DEĞERDİR”
Badem Çiçeği Festivali ile ilgili Şehrivan’a konuşan DEVA Partisi Van İl Başkanı Erdinç Peker şunları kaydetti: “Badem Çiçeği Festivalinin ilkini gerçekleştirdik. Akdamar Adası Türkiye’ye, dünyaya mal olmuş bir tarihi değerdir. Yeterince kıymet verilmesi hatta başka ülkelerde tanıtılması gerekir. Doğasıyla, tarihiyle bu adayı hem dünyada hem de Türkiye’de daha fazla tanıyabiliriz. Bu festivalin özellikle Adana’daki Portakal Çiçeği Festivali gibi uluslararası bir boyut kazanması için daha çok çalışılması gerekiyor. Festivali önümüzdeki yıllarda ayrıntılı olarak uluslararası alanda tanıtmalıyız. Umarım şehrimiz böylesine güzel festivallerle adını bütün ülkeye duyurur.”
AKDAMAR, YAZ MEVSİMLERİYLE CENNET OLUYOR
Akdamar Badem Çiçeği Fotoğraf Maratonunun da ikincilik kazanan Vedat Atlı da festival hakkında şunları söyledi: “Bildiğimiz kadarıyla adanın sembolü kilise ve badem ağaçları. Özellikle Nisan ayının ortaları Mayıs ayının başlarına kadar rengarenk çiçekler açıyor ve çok güzel görünüyorlar. Adeta bir cennet gibi oluyor.
Binlerce kişi buraya akın ediyor. Bende geldiğim zaman o büyüyü hissediyorum. Doğal habitatı tahrip ediliyor adanın. Bunun için bazı tedbirler alınmalıdır. 5 sene önce buraya geldiğimde gördüğüm yeşillik ve şimdiki yeşillik arasında dağlar kadar fark var. Bunun nedeni belki de kuraklıktır belki de fazla sayıda ziyaretçidir. Bence adanın korunması için başka adımlar atılmalıdır.”