2020 ve 2021 yıllarında yaşanan Koronavirüs salgını nedeniyle Ramazan'da iftar çadırları kurulmadı. Covid-19 salgınının etkisini yitirmesi ve aşılama oranının yüksek olması dolayısıyla 2022 yılı Ramazan ayında iftar çadırlarına onay çıktı fakat bu kez de çadırlar kurulmadı. Geleneksel olarak her yıl birçok kentte kurulan iftar çadırları bu sene Van’da kurulmazken, vatandaşlar da beklentiyle kaldı. Ekonomik savaşın yaşandığı ve enflasyonun tavan yaptığı bir dönemde ihtiyaç duyulan iftar çadırları, belediyeler ve kurumlar eliyle açılmazken kentte tek sadece ZAD yemekçilik adıyla faaliyet gösteren bir şirket iftar sofrası kurdu. Günlük 500-600 kişiye ücretsiz iftar yemeği dağıtan firmanın sofrasına büyük ilgi gösterilirken vatandaş iftar sofraları çokça arar oldu. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan ZAD yemekçilik sahibi Necmettin Turgut, kendi imkanlarıyla 3 yıldır bu hizmeti verdilerini ve bunu da kentteki iş insanlarından beklediklerini söylerken, vatandaşlar ise iftar çadırlarının en zor zamanlardan birinde, bu yıl kurulması gerekirken kurulmadığından yana dert yandı.
BELEDİYELER DEĞİL ÖZEL BİR FİRMA ÇADIR KURDU
Gıda ürünlerindeki artış, yoksulluk oranının artması gibi sebepler nedeniyle iftar çadırlarının en çok kurulması gerektiği dönemde yerel yönetimler, kurum ve kuruluşlar iftar çadırı kurmadı. Geçen iki haftalık zaman içerisinde vatandaşların de en çok gündeme getirdiği konulardan birisi olan belediyeler iftar çadırları ile ilgili tepkiler sürerken diğer taraftan da kendi imkanları ile her gün yüzlerce kişiye iftar yemeği ikram eden ZAD yemekçiliğin ortaya koyduğu tavır alkış aldı. Merkezde iftar açmak zorunda kalan ve ihtiyaç sahiplerinin umudu olan iftar sofrası kentteki tek iftar çadırı olarak hizmet verirken Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ZAD yemekçilik sahibi Necmettin Turgut, iftar yemeklerini 3 yıldır Allah rızası için yaptıklarını söyledi.
ZAD YEMEKÇİLİK HER GÜN 600 KİŞİYE YEMEK VERİYOR
Turgut, iftar çadırları ile ilgili olarak: “Geçen sene pandemiden dolayı biz paket sistemiyle evlere dağıtım yapıyorduk. Bu sene de lokanta kiraladık. Bu lokantada insanlar gelip yemeğini yiyip gidiyor. Günde 500-600 kişiye yemek dağıtıyoruz. İnsanlar bu durumdan dolayı mutlu ve memnun. Biz de mutlu oluyoruz. Van'daki iş insanları da böyle hayırlar yapabilirler. Van'da çok sayıda iş insanı var. Biri de kalkıp demiyor, hayır adına bir şey yapalım. Bir de bu sene ekonomik sıkıntılardan dolayı talep çok fazladır. Biz geçen yıl 300 kişiye yemek verirken, bu yıl 600 kişiye yemek veriyoruz.”
EN ZOR DÖNEMDE İFTAR ÇADIRLARI KURULMADI!
Çadır kurulmaması büyük bir kesim için hayal kırıklığı olurken bu kesimler arasında üniversite öğrencileri de yer aldı. Bir çoğu iftar sofralarına giden öğrenciler bu yıl iftar çadırı olmamasının sıkıntısını yaşarken bu öğrencilerinden biri olan Bedirhan Rojhat, “İftar çadırlarının olmaması vatandaşları ciddi anlamda zorlamaya devam ediyor. Pandeminden dolayı iki senedir kurulmayan iftar çadırları, bu sene pandemi etkisinin azalmasına rağmen yine kurulmadı. Belediyelerden her hangi bir açıklamada yapılamadı. Ekonomik kriz yaşanıyor ve ihtiyacın en çok olduğu dönemde çadırların kurulmaması çok büyük eksikliktir. Bu konuda da özellikle öğrenciler sıkıntılar içerisinde okullarını bitirmeye çalışıyor. Diğer iller bizim çok daha önümüzde, gerek öğrenci gerekse de yoksul vatandaşlara erzak yardımı yapılıyor. Ancak burada öğrencilere yönelik bir yardım göremedik. Ramazan ayı bereket ayıdır diyorlar. Aç susuz bir şekilde ramazanımızı geçirmeye çalışıyoruz. Bunu kimse de görmek istemiyor. Bu sene ramazan başında tek beklentimiz olan iftar çadırları kurulmadı. En zor dönemde kurulması gerekiyordu. İnşallah bu sene vatandaşların mağduriyetlerini görürler ve seneye çadırları tekrar kurarlar.” Dedi.
VATANDAŞ, ESKİ RAMAZANLARI MUMLA ARIYOR!
Ramazan aylarının olmazsa olmazı iftar çadırlarının kurulması gerektiğini belirten Velat Öztaş, şunları kaydetti: “Van’da her sene kurulan çadırlar gelenek haline gelmişti. Pandemiden dolayı iki senedir kurulmuyordu. Vatandaşların birçoğu kendini iftar çadırlarına hazırlamıştı ancak olmadı. Van’da hayırsever bir iki insan dışında insanların iftar açacakları yerler temin edilmedi. Eskiden esnaflar çadırlarda iftarlarını açar ve iftardan sonra dükkanlarını açarlardı. Şimdi ise birçok esnaf dükkânı kapatıp gidiyor, diğerleri ise dükkanlarında iftarlarını açmak zorunda kalıyor. Ramazan ayının da artık bir bereketi kalmadı. Ramazanda vatandaşlara yapılan yardımlar kalktı, iftar çadırları kurulmadı ve komşu komşuyu düşünmez oldu. Tüm bunların nedenleri de ekonomik sorunlardır. En kısa sürede ekonomik sıkıntılar düzelir yoksa bizi daha da kötü günler bekliyor.”
BİRÇOK ŞEHİR DE VAR AMA VAN’DA YOK
Ramazan aylarında çadırların kurulması şarttır diyen Mehmet Ali Can, diğer şehirleri örnek göstererek şunları söyledi: “İhtiyaç sahibi vatandaşların sıcak bir yemek yiyebilmesi için oluşturulan iftar çadırları, son iki yıldır koronavirüs pandemisi nedeniyle kurulmamıştı. Ancak bu yıl, eskiden olduğu gibi iftar çadırları birçok şehirde kuruldu. Vatandaşlar hep birlikte orucunu açıyor. Ancak Van’da bu sene kurulmadı. Tüm vatandaşlar gibi bende merak ediyorum. Acaba neden kurulmadı ya da neden bununla ilgili bir açıklama yapılmıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi yerlerde iftar çadırları farklı bölgelerde kuruldu. Van’ın yoksulu ve ihtiyaç sahipleri oralardan daha fazla ama ne yazık ki çadırlar kurulmadı.”
“YOKSUL VATANDAŞA ÇADIR ÇOK GÖRÜLMEMELİYDİ”
Çadırların kurulmamasına tepki gösteren vatandaşlardan Cevat Yılmaz, “Yoksul bir kente bir çadırı da çok görmesinler. Normal şartlarda zaten her hangi bir yardımları olmuyor ve olan yardımları da zamanla ortadan kaldırıyorlar. Van’da ramazan çadırına olan ihtiyaç had safhada onu görmekten aciz bir yönetim var. Kendi halkını sömüren ve yardım etmekten kaçan bir anlayışla karşı karşıyayız. Ramazan çadırlarının kime ne zararı vardı. Pandemiye önlem amaçlı mı çadırlar kurulmadı. Neden etkinlikler yapılıyor, konserler veriliyor. Sevap işleyince mi vakalar artıyor. Diğer ramazanlar hiç bu kadar zor geçmemişti. Her şey ateş pahası, vatandaşın beklediği ramazan çadırları da kurulmadı. Güya bizim bir kent meydanımız var. Orada ramazan çadırı kurulabilirdi. En azından yüzlerce insan sıcak yemek yiyebilirdi. İnsanlarımızı işte bu şekilde perişan ediyorlar.” Diye ekledi.
“ZOR DÖNEMLERDE FAALİYET SIFIR”
Yılmaz, şöyle devam etti: “Belediyenin görevi kendi vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamaktır. Biz neden bunları kendi belediyelerimizden bulamıyoruz. Belki de ilçedeki belediyeler çadır kuracaklardı, büyükşehir kurmak istemediği için onlar da kurmadı. Reklam yapmaya gelince üstümüze belediye yoktur ama zor dönemlerde ise faaliyet sıfır. Bu kentin öğrencisi, esnafı, yoksulu ve misafirinin minnetsiz bir şekilde orucunu açacağı bir yer neden yok. Belediyenin önce bunları düşünmesi lazım. Vatandaşların ne şartlar altında oruç tuttuğunu ya da ne şartlar altında iftar açtığını bilmeyen bir belediye var. Ondan dolayı da sosyal belediyecilik anlayışından söz edip durmasınlar.”
VATANDAŞ SORUYOR: VAN’IN NEYİ EKSİK?
Van sahipsiz olduğuna dikkat çeken vatandaşlardan Kemal Can, “Seçim zamanı herkes oyunu alıyor ve sırtını bize dönüyor. Sahibi olmuş olsa çadırlar da kurulur başka işlerde yapılır. Van’daki fakirlerin boğazlarından neden sıcak bir çorba geçmesin? Van’ın neyi eksik? Herkes güya bu kent için bir şeyler yapmaya çalışıyor ama hiç görmüyoruz. Çadırın kurulması ya da kurulmaması yetkililerin elindedir. Belediye yine eskiden yapıyordu. Şimdi ise Valilik ve belediye bir olduğu için işler yürümüyor. Bugün iftar zamanı herkesin evinde yemek bulunmuyor ve bu insanlar çadır da yemeklerini yiyebilirlerdi. İnsanlar geçinmekte zorluk çekiyor ve çadırlara gidip yemek yemek ayıp da değil. İnsanları öyle bir hale getirdiler ki son çareleri hırsızlık oluyor.” Dedi.
BİR AY BOYUNCA ELİNİ TAŞIN ALTINA SOKACAK YETKİLİLERİMİZ YOK MU?
Ülkede ekonomik krizin yaşandığını vurgulayan vatandaşlardan Esfendiyar Ertaş, “İnsanların artık alım gücü yetmiyor. Çalışan ve çalışmayan insanların hepsi de çok büyük zorluklarla geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Bu dönemde iftar çadırlarının kurulması lazımdı. Maddi durumu iyi olan insanların fakir insanlara yardım etmesi gereken bir aydayız. Bunun yanında insanları temsil eden ve onlara daha rahat bir ortam sağlamaya çalışan belediyelerin daha çok düşünmesi lazım. Bu ramazan da herkesin gözü çadırlardaydı ama kurulmadı. Büyükşehire bu yakışmıyor bir tane çadır bile kuramıyorsa artık biz ne diyelim ki. Biz de zekat zihniyeti bile kalktı. Siyasi görüşler her şeyi bozdu ve insan insana düşman kesildi. Diğer şehirlerin hem semt ve mahallesinde çadırlar var ama Van’da yok. Tüm bunları da vakıflar ya da belediyeler yapıyor. Bir ay boyunca elini taşın altına sokacak yetkililerimiz yok mu?” Görüşlerine yer verdi.