Doğu Anadolu’nun tek gençlik kampı Van’da yapılıyor!

Doğu Anadolu’nun tek gençlik kampı Van’da yapılıyor!
31 Mart 2022

Türkiye’nin birçok bölgesinde gençlere yönelik kamplar bulunurken, böyle kapsamlı bir kampın bulunmadığı Van için örnek bir proje hazırlandı. Genç iş insanı ve mimar Muhammed Beheşti Yaşar tarafından hazırlanan Doğu Anadolu Bölgesi’nin ilk kampı için ortaya çıkan proje dikkat çekerken yıllardın atıl durumda olan 150 dönümlük bir arazinin muhteşem bir kampa dönüştürülmesi noktasında çalışma yapıldı. O çalışma kısa sürede kabul gördü ve uygulama için adımlar atıldı.

ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-HAKAN İZGİ

Van’da 23 Ekim 2011’de meydana gelen 7,2 ve 9 Kasım’daki 5,6 büyüklüğündeki depremler kentin birçok yerinde hasarlar oluştururken, Muradiye ilçesine bağlı Ünseli mahallesinde bulunan Alpaslan Fen Lisesinin (Anadolu Öğretmen Lisesi) eski arazisi de atıl durumda düştü. Yetkili kurumlar tarafından arazinin 60 dönümlük kısmında yeni bir okul yapısı inşa edilirken, geriye kalan 150 dönümlük arazi ise değerlendirilmedi. Herhangi bir projesi bulunmayan bu alan için en dikkat çekici öneri Sofa Mimari Tasarım Stüdyosu sahibi Muhammed Beheşti Yaşar’dan geldi. Devasa alan içerisinde bulunan binaların ise restore edilip alanın gençlik kampı olması yönünde fikir ve proje üretilmesini fikrini ortaya koyan Yaşar, alanın tam bir çekim alanına dönüşmesini sağlayacak bir çalışmaya imza attı. Hem fikri hem de mimari çalışmalarını gönüllü olarak yapan Yaşar’ın o çalışması kabul gördü. Bakanlık o projeyi kabul ederek yapılması için sürecin startını verdi.


 

GENÇLİK KAMPININ FİKİR BABASI GENÇ BİR MİMAR OLDU

Kısa zamanda kabul görüp hayata geçirilme çalışması başlayan kamp konusunda önemli bir sorumluluk üstelenen mimar Yaşar, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bir gençlik kampının bulunmadığını belirtti. O fikrin sahibi genç iş insanı ve Sofa Mimari Tasarım Stüdyosu sahibi Muhammed Beheşti Yaşar Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede o fikrin gelişme süreci ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: “Ülkenin farklı bölgelerinde birçok gençlik kampı bulunuyor. Muradiye ilçesine bağlı ve Ünseli mahallesinde bulunan Alpaslan Fen Lisesinin (Anadolu Öğretmen Lisesi) eski arazisinde yapılması planlanan gençlik kampının diğer bölgelerde bulunan birçok kamptan farkı var. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olan diğer kamplar sahip oldukları niteliklere göre mavi ve yeşil olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrılıyor. Van için önerdiğimiz Alparslan Gençlik Kampı uygulandığı zaman her iki kategoriye haiz özel bir kamp olacaktır.” Dedi.

PROJE İÇİN YOĞUN MESAİ HARCADI

Hazırladıkları öneri projesi doğrultusunda Alparslan Fen Lisesi arazisinin gençlik kampı olarak değerlendirildiğini ifade eden Yaşar, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından değerlendirildiğinin de altını çizdi. Yaşar, devamında şunları söyledi: “Ata Yurt projesinin ön hazırlıklarının başladığı 2018 yılında proje alanını uzun yıllar sonra bir mimar olarak ilk defa ziyaret ettiğimde buradaki yapıların tescilli olduğunu öğrendim. 2020 Yılında Van Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Sayın Nevzat İnanç’a atıl bırakılan alandaki tescilli yapıların gerekli restorasyon çalışmaları yapılarak, tescilli olmayan yapılarınsa güçlendirme çalışmaları (tadilat) yapılmak suretiyle “Gençlik Kampı” olarak yeniden işlevlendirilerek bölge gençliğine kazandırılması fikrini sundum. Nevzat Bey’in de katkılarıyla buraya bir proje geliştirerek önce Van Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez ve daha sonra da Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Mehmet Kasapoğlu’na sunduk. Alınan olumlu geri dönüşler sonucunda proje arazisinin tahsis işlemleri yapılarak proje Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yatırım programına alındı.”

“KAMP ALANI, VAN VE BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP”

Gençlik kampının yapılacağını alan hakkında bilgi veren Yaşar, “Van’daki çok az sayıda tescilli yapının bir kısmını içerisinde barındıran, on yıllarca bölge eğitimine katkı sağlamış bir okul arazisinin, mesire alanı olarak kullanılmaması gerekiyor. Çünkü burası eşsiz doğal olanaklara sahip bir yerdir. Alparslan Fen Lisesi (Anadolu Öğretmen Lisesi), Van Gölü kıyısında 210 dönümlük çok özel bir arazi üzerinde 1948 yılında köy enstitüsü olarak eğitim ve öğretime başlamıştır. Uzun yıllar Van ve çevre illerin öğretmen ihtiyaçlarını karşılayan Alparslan Fen Lisesi bu okulda yetişen binlerce öğretmenin yanında, birçok okul ve kurumun yöneticileriyle birlikte ülke genelinde yazar, şair, üst düzey yönetici, iş adamı, politikacı ve bilim insanı da yetiştirerek sadece Van’da değil bölge hafızasında da önemli bir yer edinmiştir. Van depreminden sonra içerisinde bir kısmı koruma altına alınmış (tescilli) eski okul yapılarının bulunduğu 150 dönümlük arazi terkedilmiştir. Arazi hâlihazırda atıl durumdadır.” Diye ekledi.

ATIL DURUMDAKİ ALANIN HER KÖŞESİ DEĞERLENDİRİLİYOR!

 

Proje fikrinden söz eden Yaşar, şunları kaydetti: “Bu kadar göz önünde bulunan, pek çoğumuzun en azından meşhur “ağaçlı yolu” ile tanıdığımız Alparslan Fen Lisesi ile ilgili geçmişte farklı kişi veya kurumların muhakkak bir tasavvuru olmuştur. Ancak okul arazisinin bir kısmına uygulanan Ata Yurt projesi ve zaman zaman yapılan bakım çalışmaları dışında somut bir çalışma göremiyoruz. Çocukluğunu bu okulun bahçesinde geçirmiş bir mimar olarak okulun tescilli binalarının, okul arazisinin ve okulun temel işlevinin korunması için bir proje fikri ürettik. Hazırladığımız öneride, arazideki mevcut düzene uyarak, hiçbir ağacın kesilmediği bir proje ürettik. Eski toprak futbol sahasının yerine, yeni futbol sahası, basketbol ve voleybol sahaları önerdik. Geçmişten bugüne kadar kullanılmayan ve atıl durumda olan alanı otopark olarak değerlendirdik. Bu alana da depremden sonra tamamen yıkılan yapının yerine 280 kişinin konaklayabileceği bir otel ve küçük bir mescit olmak üzere sadece iki yeni bina önerisi sunduk. Bunun dışındaki bütün önerilerimiz mevcut yapıların değerlendirilerek yeniden işlevlendirilmesi üzerinedir.”

YAŞAR’DAN EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR…

Tescilli olan ve olmayan diğer binaları da restore ederek yeniden kullanalım önerisinde bulunduklarını kaydeden Yaşar, “Bu yapıların fonksiyonlarını hep aynı tuttuk. Eski yatakhaneyi tescilli olmadığı için burayı giriş ve karşılama mekanı olarak planladık. Ondan sonra eski Türk hamamı ve fırın yine aynı şekilde kullanılsın. Eski atölyeler yine yeni atölyeler olarak kullanıma açılsın. Sonra kütüphane binasının yine aynı şekilde kullanılsın. Öte yandan sunduğumuz fikir projesi doğrultusunda yatırım programına alınan Alparslan Gençlik Kampı’na ait proje ihalesi gerçekleştirilmiştir. Bu sürecin olumlu sonuçlanmasında başta Van Milletvekilimiz Sayın Abdullahat Arvas Bey ve Gençlik Spor İl Müdürümüz Sayın Nevzat İnanç Bey olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur