ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN- ERDAL ERBAŞ
Kentin en önemli sorunlarından biri olan işsizlik, gün geçtikçe derinleşmeye devam ediyor. Yıllardır konuşulan ve tartışılan konulardan biri olan işsizlik sorunu çözülmeyi beklerken, oran her geçen gün daha da artıyor. İstihdama yönelik projeler ve yatırımlar dillere pelesenk olmasına rağmen işsizlik rakamları düşmüyor. Bu yükseliş Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de sık sık yansıyor.
TÜİK’in verilerinin paylaşıldığı raporlarda Van, işsizliğin en yüksek olduğu TRB2 bölgesinde yer alıyor. Yine TÜİK verileri baz alındığında kentte işgücüne katılımın düşük olduğu ve istihdamda en son sıralarda yer aldığı görülüyor. Son yıllarda TÜİK’in paylaştığı tüm verilerde kentin en büyük meselesi olduğu daha belirgin bir hale geliyor. Kentin kanayan yarası olan işsizlik her geçen gün artarken, Şehrivan’a konuşan vatandaşlar iş bulamamaktan dert yanarken gelecek adına da umutsuz konuşuyor.
İŞSİZLİK HEM RAKAMLARA YANSIYOR HEM YAŞAMA…
Türkiye'de işsizlik her geçen gün katlanarak artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), açıkladığı işgücü istatistiklerine göre, işsizlik rakamı yüzde 12 olsa da atıl işgücü oranı yüzde 24,4 olarak açıklandı. Bu rakam, çalışabilir durumda olup da işi olmayanların ne eğitimde ne de istihdamda olanları kapsıyor. Ülkede iş bulmaktan ümidini kesenlerin sayısı çığ gibi büyürken, işsizliğin en fazla olduğu illerin başında Van geliyor.
Bir zamanlar tarım ve hayvancılığın başkenti olan Van’ın temel sorunlarından biri işsizlik. Sosyo-ekonomik gelişmişlikte 77’inci sırada olan Van, TÜİK verilerine göre işsizlik oranı bölge olan TRB2 bölgesinde yer alıyor. İşsizlik oranı Türkiye genelinin üstünde olan Van’da işgücüne katılımda düşük. TÜİK’in verilerine göre, istihdamda en son sıralarda yer alan illerin başında gelen Van’ın işsizlik yarası can acıtıyor. Hal böyle olunca geçim sıkıntısı ve gelecek kaygısıyla boğuşan vatandaş, mecburen göç etmek zorunda kalıyor.
VANLI ÜMİDİNİ KESTİ…
TÜİK’in bu rakamları alanda da kendisini hissettirirken Şehrivan’a konuşan vatandaşlar işsizliğin ciddi boyutlarda olduğunu teyit eden görüşlere yer verdi. Van’da yaşayan Kerim Tekin adlı vatandaş yaklaşık 35 yıldır düzenli bir işinin olmadığını dile getirdi. Tekin, eskiden Van’ın tarım ve sanayide 1’inci olduğunu ifade ederek, “Van büyük bir şehir ama işsizliğin en çok olduğu illerin başında geliyor. Eskiden tarımda, sanayide 1’inci sıradaydı. Şimdi tarımı, hayvancılığı bitmek üzere. Van’da çalışacağımız iş yok, fabrika yok, iş kurumu yok. Hepimiz iş olsun istiyoruz, iş arıyoruz ama bulamıyoruz. 35 yıldır düzenli bir işim olmadı. Genelde inşaatta çalıştım ama inşaat sektörü de şu an çok zor durumda. Demirin tonu olmuş 16 bin TL. İnşaat sektörü bu halde çalışabilir mi? Eskiden bir umudumuz olan inşaattan da ümidimizi kestik. Çalışamıyoruz ve zor günlerden geçiyoruz. Maddi sıkıntılardan dolayı iş bulmak için başka şehre de gidemedik. Tek dileğimiz bu pahalılığın, zamların durması ve iş bulmak. Perişan haldeyiz” dedi.
BİR TARAFTA İŞSİZLİK DİĞER TARAFTA HAYAT PAHALILIĞI…
Yetkililere seslenen Tekin, “Bir çuval un olmuş 400 lira. İşsiz bir insan 400 liraya bir çuval un alabilir mi? Bir kilo şeker ne kadar? 100 TL. 5 litre yağ ne kadar? 150 TL. Zaten çalışamıyoruz. Bu zamlarda tam belimizi büktü. Hayat güzel değil. Hepimiz bunu biliyoruz. Dara düştüğümüz bir zaman. Yetkililere sesleniyoruz; bu işsizliğe çare bulsunlar. Van'da insanların çalışabileceği alanlar olsun. İş olsun, biz ne iş olsa yaparız. Yeter ki o imkânı sağlasınlar. Hayat gittikçe yaşanılamayacak bir hal alıyor ve bizde bundan ciddi anlamda nasibimizi alıyoruz. Yetkiler bu sorunları çözmek isterlerse çözerler, bizim için çözülmeyecek bir sorun olarak görülen işsizlik, onlar için çözülmeyecek kadar derin değil.” Cümlelerini kullandı.
“EVE EKMEK GÖTÜRECEK DURUMUM YOK”
3 yıldır işsiz olan Mahmut Tukay, evine ekmek götürecek durumunun olmadığını belirterek, “Daha önce müteahhitlik yapıyordum. Burası sefil bir bölge, yoksul bir bölge. Kimse bu şehrin sefilliğinden haberdar değil. Daha önce eleman çalıştırırken şimdi evime ekmek götürecek durumum yok. Ne iş var ne de bir şey yapabiliyoruz. Şu anda çok ciddi bir şekilde sıkıntı çekiyoruz. Bizim gibi olan binlerce insan var. Yıllardır bu bölgenin hali böyle bunun için neden çalışmalar yapılmıyor. İnsanlar perişan halde. Bu kentin gençlerine ve vatandaşlarına yazık değil mi? Coğrafya anlamda çok güzel bir şehrimiz var. Bunu neden değerlendiremiyoruz? Şeklinde tepkilerde bulundu.
VANLILAR HEM İŞSİZ HEM DE BORÇLU!
Van’da iş olmadığı için iş aramak için başka şehre gideceğini vurgulayan Tukay, “Bir çare arıyoruz. Bu şehri bırakıp başka şehirlere gitmeyi düşünüyoruz. Başka bir yerde iş arıyoruz, burada geçimimizi sağlayamıyoruz. Bankalara borcumuz var, millete borcumuz var. Bu işsizlik psikolojik olarak bizi çok kötü etkiliyor. Bütün insanlar çok zor durumda. Özellikle bu bölgenin insanları çok zor durumda. Çok zor durumda millet. Yetkililerden tek beklentimiz çaresizliğimize çare bulsunlar. Biz ne iş olsa yaparız. Yeter ki ekmeğimizi kazanabileceğiz bir işimiz olsun” dedi.
MİLLİ SPORCUSU DA İŞSİZ, ÜNİVERSİTE MEZUNU DA…
Lise mezunu Gökhan Karakoç, sporcu olduğu halde iş bulamadığını dile getiriyor. Karakoç, kentte kimsenin hak ettiği değeri görmediğinin altını çizerek, “Ben milli sporcu olmama rağmen iş bulamıyorum. Normalde milli sporculuğun bir üst seviye olması gerektiği halde ben olamıyorum. Her zaman arka plandayız. Biz bu ülkeyi temsil ediyoruz. Daha iyi şartlarda yaşamamız lazımdı. Siz bir fidanı yetiştiriyorsunuz ama o fidan meyve vermiyor. Zorunuza gitmez mi? Aynı şekilde bende şu an o durumdayım. Burada çok iş aradım ama bulamadım. Van’da hiç kimse hak ettiğini almıyor. Dünya kadar bizim milli sporcumuz harcanıyor. Ben bir milli sporcu olarak kafeterya da neden çalışıyorum? Neden bir iş arayışındayım, niye kredim var mesela? Ben 18 yaşındayım belki bir hayalim var. Mesela herhangi bir sporun mesleğini yapmak varken neden iş arıyorum? Bunu sorgulamak gerek” diye belirtti.
GENCİMİZ DE ÇOK İŞSİZİMİZ DE!
İki yıldır üniversiteyi bitiren Hakan Cevat, Van’da istihdam alanlarının kısıtlı olduğunu söyledi: Cevat, “Bir umutlu üniversiteye başladık. Ancak sonumuz kötü bitti. Vanlı olmama rağmen yılladır iş bulmakta zorlanıyorum. Yaz aylarında inşaata gidiyorum ve kış aylarında ise kentte iş bakınıyorum. Buralarda iş imkanlar sadece çağrı merkezleri ve tekstillerden ibaret. Çağrı merkezlerinde binlerce insan çalışıyor ama çözüm odaklı bir iş değil. Tekstil de çalıştığının karşılığını alamıyorsun. Ya çok çalıştırıp mesai paranı vermiyorlar ya da asgari düzeyde olan ücretleri ödemiyorlar. Özellikle iş konusunda Van’da ciddi sorunlar var. Van’ın her tarafında gençler var ama hepsi de işsiz.” İfadelerini kullandı.