ŞEHRİVAN HABER: SERCAN CANSIZ- UĞURCAN DEMİR
29 Mart ve 2 Nisan tarihleri arasında Van’da ziyaretçilerini ağırlayacak olan ‘12. Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık, Gıda ve Yöresel Ürünler Fuarı’ star verdi. 2010 yılından itibaren her yıl düzenli olarak organize edilen Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kapsamlı tarım hayvancılık ve gıda fuarı olma özelliğini taşırken, her yıl da bir önceki yıla oranla ilgi artmaya devam ediyor. Fuar açılışına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Emre İhsan Aydın, Tarım İl Müdürü İbrahim Görentaş, Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, VATBO Başkanı Nayif Süer ve Van Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı'na Prof. Dr. Yakup Akgül katıldı.
VAN, BÜYÜK FUARLARA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Fuar açılışında konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, “Bu yılın 3. fuarı ama Tarım ve Gıda Fuarımızın 12’ncisini düzenliyoruz. Zamanında cazibe merkezleri kapsamında bu fuar alanı yapılınca ‘bu fuar olur mu, tutar mı’ diye endişe edenler bugün belki Türkiye’de en düzenli fuarcılık yapılan kentlerin başında gelmekteyiz. Bunda da Asya Fuarcılığın katkısı var. Bu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarımızda da İpekyolu Expo Fuarcılığın da emeği var. Onları tebrik ediyorum. Van halkı fuar alanını da sevdi. Fuar merkezimizin çatı akması ile ilgili problemi var. İnşallah bu sene o da giderilir.” Dedi.
“TARIM VE HAYVANCILIK İÇİN POZİTİF DESTEK İSTİYORUZ”
Van’ın tarım ve hayvancılık ili olduğunu belirten Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, şunları söyledi: “3.5 milyon civarında küçükbaş hayvanla Türkiye’de 1. Sıradayız. 200 000 bin büyükbaş hayvanla iyi bir yerdeyiz. Biz çok ciddi yayla ve mera yüz ölçümüne sahibiz. Maalesef tarım için aynı şeyi söyleyemem. Çünkü iklim şartları ve lojistik masrafların yüksek olmasından dolayı tarımda istediğimiz verimi alamıyoruz. Verimli tarım yapamadığımızdan dolayı sezon sonunda hayvanların büyük bir kısmını satmak zorunda kalıyoruz. Bundan dolayı hayvancılığı ileri götüremiyoruz. Hayvancılığı iyi bir yere getirmemiz için tarım ve hayvancılık için pozitif destek istiyoruz. Bu fuara katılan firmalarımıza şimdiden hayırlı işler diliyorum.”
ÖZGÖKÇE: FUARLAR ÖNEM TAŞIYOR
Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe ise şunları söyledi: “Çiftçilerimiz bir taraftan gelişen teknoloji ve bilgiye erişim hızı kolaylığını da kullanarak dünyanın dört bir yanındaki benzerleriyle rekabet etmek zorundalar, bir yandan da ekonomik yarıştan kopmadan, işlerini sürekli büyütmeli, pazarlarını genişletmeli ve kendilerini yarınlara hazırlamalıdırlar. Yaşadığımız pandemi döneminde gıdanın ne kadar önemli ve stratejik olduğunu hep birlikte gördük. Pandemi döneminde bütün sektörler üretime ara verirken tarım ve hayvancılık sektörü durmadan üretime devam etti. Bilinçli tarım uygulamalarıyla ve modern tarımsal alet ve ekipmanlarla üretim yapmalıyız. Ancak bu şekilde rekabet edebiliriz. İşte burada fuarların önemi ortaya çıkmaktadır. Son teknolojik alet ve ekipmanların bir arada olduğu fuarları önem taşımaktadır.”
UYGUN: DOĞU ANADOLU’NUN EN BÜYÜK FUARIDIR
Son olarak İpekyolu Fuar A.Ş tarım hayvancılık ve gıda fuarı koordinatörü Veysi Uygun şunları kaydetti: “12’nci Tarım hayvancılık ve gıda fuarı sektöründe marka haline gelen ilimizde bu yıl yapılan 3’üncü fuar. Bu fuar Doğu Anadolu’nun en büyük, ülke genelinde ise ilkler arasında yer alan bir fuarımızdır. Gün geçtikçe gerek katılımcı gerek ziyaretçi ve firma anlamında profesyonelleşerek gelişen büyüyerek devam eden fuarımız beklediği buluşmalardan biri sektörün beklediği buluşmalardan biri haline gelmiştir. 80 stantta 192 marka sergilenmektedir. Fuarın ilimize, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”