ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ- NECMETTİN DURSUN
2010 yılında Van’ın Gevaş ilçesinde kurulan ve kentin tek kayak tesisi olan Abalı Kayak Tesisi, geçen zaman içerisinde kentin kış aylarındaki ilgi odağı haline geldi. Buna rağmen geçen zaman içerisinde yağışların düşük olması ve bazı teknik sebeplerden dolayı birkaç kışı da kapalı geçiren tesis yetersiz kalmaya başladı. Sadece Van değil bölge insanının da akın ettiği tesis kullanılır olduğu sezonlarda yükü kaldıramazken son dönemlerde bu tesisin eksikliği sıkça konuşulur oldu. Karın az olduğu bir bölgede olduğu, kayak sezonunun çabuk bittiği ve kayağa uygun imkanların azlığı gibi sıkıntıların dile getirildiği tesis buna rağmen her hafta sonu hınca hınca dolarken, Vanlılar tesis ile ilgili bir kez daha taleplerini dile getirdi. Abalı’nın daha işlevsel hale getirilmesinin yanında kente yeni bir kayak tesisi yapılması gibi öneriler sunulurken Şehrivan’a konuşan spor tutkunları kentin ilgisine cevap verecek tesislerin olması gerektiğini vurguladı.
Gevaş ilçesinde bulunan ve uzun zamandır yeterli kar yağmamasından dolayı çalışmayan Abalı Kayak Merkezi bu yıl yoğun kar nedeniyle dolu dolu bir sezon geçiriyor. Her hafta dolup taşan tesiste Van ve bölgeden binlerce insan karın ve kayağın tadını çıkarıyor. Hınca hınç dolan tesis çalıştığı dönemlerde kentin yükünü kaldıramayacak bir yoğunluğa ulaşırken vatandaşlar her ziyarette tesis ile ilgili kapasite artırım talebi dile getiriyor. Sadece yetersizlik değil karın erken erimesinden dolayı da vatandaşların doya doya faydalanamadığı tesisin yanında yeni kayak tesisleri de konuşulan bir diğer konu olmaya başladı. Şehrivan’a açıklamalarda bulunan kayak severler, kayak merkezinin birçok alanında eksikliklerin olduğu belirterek, iyileştirmelerinin yapılması gerektiğini söyledi.
ABALI DİĞER İLLERE GÖRE YETERSİZ!
Bu anlamdaki eksikliklere vurgu yapan isimlerden birisi yıllardır snowboard yapan Sinan Çevik adlı kış sporcusu oldu. Tesis ile ilgili Şehrivan’a konuşan Çevik: “Abalı kayak tesisleri diğer illere göre biraz daha yetersiz. Vatandaşların daha çok faydalanması ve uzun süreli olması için daha uygun bir yere yapılabilirdi. Buradaki tesislerde faydalanmak çok kısıtlı. Bunlar biraz daha artarsa ve iyileştirilirse çok güzel bir sosyal alan oluşur. Buraya karın az yağması dolayı sezon çok erken kapanıyor. Bundan dolayı Vanlı sporcular bu spor dalına çok ilgilenemiyor.”
EKSİKLİKLER GİDERİLİRSE DAHA BÜYÜK İLGİ GÖRÜR
“Tesis daha sağlıklı bir yere yapılırsa ve şartlar iyileştirilirse sezon daha uzun olacaktır. Bu da kayak sporunun ilimizin için daha iyi olacak ve yeni bir ekonomi kapısı açılacaktır. Kars ya da Erzurum’a kayağa gittiğimizde buraların nasıl bir kış turizmi olduğunu görüyoruz. Van için de aynısı yapılırsa telesiyej ve teleferik sayılar artarsa hem insanlar sıra beklemez hem de çevre illerde daha çok insan gelecektir. Bu da Van için esnaf için güzel bir gelir kapısı olacaktır.” Şekilde konuştu.
“TESİS İYİLEŞTİRİLMELİ”
Van’da kayak antrenörlüğü yapan Bülent Kayhan, “1998'den buna yana kayak antrenörlüğü yapıyorum. İlk başladığım yıllarda Kurubaş’ta başladık. Son 10 yıldır ise Abalı’da kaymaya başladık. Kış turizmime elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Burada bulunan tesisimiz Van'ın nüfusuna göre yetersizdir. Son zamanlarda ilimizde kayak kültürü geliştiğinden bu tesisin biraz daha iyileştirilmesi gerekiyor. Bunun içinde ikinci büyük bir kayak merkezine ihtiyacımızın olduğunu hem spor bakanlığına hem il spor müdürlüğüne hem de DAKA iş birliğinde bulunduk. Bu görüşme sonucu yeni bir yerin keşfi yapıldı.” İfadelerini kullandı.
VAN’IN GÖZDESİ ABALI YETERLİ DEĞİL
Mart ayında yeniden kar ölçümlerinin yapılacağını aktaran Kayhan, cümlelerini şöyle tamamladı: “Van’ın nüfusuna yakışır Van'ın turizmine yakışacak bir merkez yapılacaktır. Bu tesisin yapılması ile en yakında bulunan İran'da için de çok iyi gelecektir. Abalı’da şu an Van için kayak gözdesi ama yeterli değildir. İnsanlarımız kayağa ciddi rağbet ediyor. Bizlerde bunun için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Abacı’dan daha güçlü bir merkez için spor müdürlüğü ile sürekli iletişim halinde olacağız. En yakın zamanda inşallah yapılacaktır.”
ABALI DA BAŞKA SPORLAR DA YAPILABİLİR!
Hobi olarak yamaç paraşütü yaptığını söyleyen Neslihan Şahin, “Hafta sonları hava uygun olduğu zaman uçuşa geliyoruz. Kış mevsiminde Abalı kayak merkezine geliyoruz. Teleferikler yukarı çıkıp kendimizi paraşütle bırakıyoruz. Yaz aylarında ise Farklı şehirlere uçmaya gidiyoruz. Paraşüt sporu benim en büyük tutkum. Van’da bunu geliştirmek istiyoruz. Elimizden gelen her mücadeleye ortak oluyoruz. Paraşüt sporu maddi olarak ciddi bir bütçe gerektiren bir spordur. Malzemelerimiz çok pahalı. Bundan dolayı bu sporu yapmak için çok büyük bir özveri ve tutku gerekiyor. Bu da bizde var bu işi çok severek yapıyoruz. Bu sporda en önemli noktalardan biri tepeye çıkan yolardır. Kışın teleferikle çıkıyoruz ama yaz mevsimde buraya geldiğimizde yollar çok kötü şartlar biraz daha ağır oluyor. Dağ arabası olmayan bu spora çok gönül veremiyor ve bu herkes de olamıyor. Hem Abalı hem Ayanıs tarafında yolların biraz daha iyileştirilmesini istiyoruz. Paraşüt sporuna herkese tavsiye ediyor yardımlarınızı bekliyoruz.” Dedi