Elektrik Mühendisi Süleyman Balkan: Van güneş enerjisi ile kendi enerjisini üretebilir

Elektrik Mühendisi Süleyman Balkan: Van güneş enerjisi ile kendi enerjisini üretebilir
17 Şubat 2022

Türkiye’nin en çok güneş alan ve güneş radyasyon değeri en yüksek olan güneş enerjisini alan illerden birisi olan Van’da güneş enerjisine yönelik yatırımlar sürüyor. Güneş enerjisi almaya en müsait illerden birisi olması nedeniyle yenilenebilir enerji alanları ve üretim gücü kademeli olarak artan Van’da yatırım yapmak enerjideki büyük yükselişten sonra daha cazip bir hale geldi. Yerli ve yabancı yatırımların ilgi odağı olan kentte yatırım yapan firmalara yeni planlama sürecinde yeni firmalar da

ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının belirlediği güneş enerjisinden elektrik üretilebilecek bölgeler arasında olan Van, son yıllarda önemli yatırımlara ev sahipliği yapmaya başladı. Son dönemlerde sağlanan olanaklarla güneş enerjisinden elektrik üretimi için büyük tesislerin kurulduğu Van, bu potansiyeliyle yatırımcıların tercih ettiği en önemli illerden biri haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda yapılan yatırımlara rağmen ilde yatırım yapmak isteyen firmaların sayısı artarken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Van’ın de yer aldığı 32 ildeki 59 araziyi güneş enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan etti. Kente 3 alan yenilenebilir enerji alanı olarak belirlenirken Şehrivan’a konuşan Elektrik Mühendisi Süleyman Balkan da Şehrivan’a konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunurken yeni yatırımlar için daha kapsamlı teşviklerle Van’ın daha cazip bir il olabileceğini söyledi.

Güneşli gün sayısı ve güneş enerjisi verimliliği bakımından Türkiye'nin en önemli illerinden Van’da yenilebilir enerji atağı sürüyor. Son yıllarda hayata geçirilen GES projeleriyle güneş enerjisi üretiminde önemli kentlerden biri haline gelen Van’da 3 arazi daha Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak belirlendi. Bu anlamdaki yönelimler sürerken Şehrivan, güneş enerjisi ile ilgili merak edilenleri işin uzmanına sordu. Bu anlamda değerlendirmeler yapan Balkan, kentteki yeni yatırımlar konusunda yaşanan ruhsat alma sorunu gibi sorunlarda çözüm elde edilirse kentin kendi elektriğini üretebileceğini söyledi.

 

“GES’LER TEPE VE DAĞLARA ÇIKARILABİLİR”

Yenilenebilir enerjilerin içerisinde en temiz güneş ve rüzgâr enerjisi olduğunu kaydeden Balkan, Van’ı dahil ederek yaptığı değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Van ilinde güneş enerjisi santralleri mali olarak kendini amorte etme süresi diğer illere göre oldukça azdır. Kentte son yıllarda baya GES santralleri kuruldu. Çitören köyü, Edremit civarında ve Özalp yolunda bulunan Karagündüz köyü civarında santraller bulunuyor. Bunlar tamamen ülke ve kent ekonomisine katkı sağlıyor. Bunların yanında Van’daki voltaj düşüklüğünü de engellemektedir. Bu konudaki önemli hususlardan birisi uygun yer seçimi yapmaktır. Bölgede birçok yerde tarım arazisi bulunduğu için GES’ler tepe ve dağlara çıkarılabilir. Kent buna da müsait. Yani ulaşımı kolay olan yerlerde yapıldığı zaman daha anlamlı olur. Çünkü tarım arazileri hayvancılık yapılan bölgeler için çok önemlidir.” Dedi.

VAN KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETMELİ

Güneş enerjisi üretim sürecindeki ruhsat konusu ve diğer konuları da değerlendiren Balkan, “Van’da yeni bir GES kurmak için ruhsat alma şansı yok. Çünkü ruhsatlar dolmuş durumda. Van’da da daha önce ruhsat alan firmalar iki yıl içerisinde çalışmaların temellerini atamadıkları için ruhsatlar iptal oldu. Yeni firmaların ruhsat almaları için yeni düzenlemeler yapılmalı veya mevcut ruhsatları başkalarına devretme yöntemiyle bir çalışma yapılabilir. Bu anlamda bu tür sorunlar çözüldüğünde ülkede olduğu gibi Van’da da GES projeleri artacaktır. Bu da kentin enerji sorununa büyük bir katkı sunacaktır. Biz şu an Keban Barajı’ndan ve Batman’dan enerji alıyoruz ve bu da külfetli bir iş oluyor. Kent kendi enerjisini ürettiği zaman bu sorundan da kurtulacaktır. Güneş enerjisinin dezavantajı ise tarım arazilerine kurulmasıdır. Rüzgar enerjisinin ise zeminde çok bir yer kaplama durumları olmadığından dolayı yer kaybı da olmuyor.” Şeklinde konuştu.

“GES’LER KURULDUKTAN SONRA VERİMLİLİK ARTTI”

GES’lerin kurulması kent ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını belirten Balkan, kentin elektrik tüketimini de olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Balkan ayrıca; “Enerji Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu enerji birim fiyatları var. Bu enerji birimleri de bölge bölge ayrılmış durumda. Van’da GES kurulduğu zaman ucuz bir elektrik verilecek diye bir şey yok. Bu da ülke geneline yansır. Zamanla da daha ucuz enerji elde edeceğiz. Eskiden de kentte gelen elektrik voltajları çok düşük olduğundan dolayı verim alınamıyordu. GES’ler kurulduktan sonra verimlilik arttı. Bir de Van, güneşli gün sayısı bakımından çok daha önemli bir noktadır. Ancak Van’da herkes santral kurumaz. Gönül ister ki herkes kendi çatısına kursun ve kendi kendine yetebilecek bir enerji elde edebilsin. Kentte bu santraller yeterli değil daha fazla kurulması için de zamana ihtiyacımız var.”

VAN GÖLÜ ETRAFI DA DEĞERLENDİRİLMELİ

Kente GES projelerin kurulması için daha fazla teşvike ihtiyaç olduğunu vurgulayan Balkan, “Yatırımcıların desteklenmesi lazım. Van Gölü’nün bulunduğu çevrenin çoğunluğu ciddi anlamda güneş alıyor. Hem buharlaşmayı önleyecek hem de daha temiz ve verimli bir enerjinin elde edilmesi için buraların muhakkak değerlendirilmesi gerekir. Yine Gevaş ve Tatvan taraflarında da ciddi rüzgar var. Buraların da rüzgar enerjisi için kullanılması gerekir.” Şeklinde konuştu.

 

 

 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur