ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-HAMİT KARAKUŞ
Geçmişten bugüne Van’ın üretimdeki önemli merkezlerinden birisi olan Van İş ve Geliştirme Merkezi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından 9 milyon 200 bin avroluk finansmanla inşa edilen 30 modern iş yerinde üretim ve istihdam devam ediyor. Kurulduğu günden bu yana özellikle farklı projeleri olan girişimcilerin rağbet gösterdiği İŞGEM'de geliştirilen katma değeri yüksek yeni teknoloji ürünü cihazlar kentin ekonomisine de katkı sunuyor. Ulusal ve uluslararası firmaların üretim merkezine dönüşen İŞGEM, korona virüsü yok eden cihaz, manyetik dalgalarla sebze ve meyve kurutma cihazı ve dolu önleme makinesinin üretimiyle de bir ilke imza atarak, başarılı projeler üretiyor. Van İŞGEM’de bunun gibi önemli başarı hikayeleri yazılmaya devam ederken Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik de Şehrivan aracılığıyla İŞGEM’i ve üretim üssüne dair detayları paylaştı. 58 yatırımcıyla ülkeye ve Van’a hizmet verdiklerini belirten Gedik, daha önce dışardan ülkeye ihraç edilen ürünlerin artık Van’da üretildiğini kaydetti.
VAN İŞGEM’DE İŞLER YOLUNDA!
Kurulduğu günden bu yana Van’da üretim yapar irilik ufaklı önemli şirketlerin çıkış noktası olan Van İş Geliştirme Merkezi, büyümeye ve büyük üretimler yapmaya devam ediyor. Geçmiş yıllarda da önemli firmaların çıkış yaptığı İŞGEM, Avrupa Birliği eliyle sunulan desteklerye üretim üssünü genişletirken yeni dönemde uluslararası yatırımların da adresi oldu. Bu üretim atağı sürerken İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik Şehrivan’a konuştu. Gedik, İŞGEM’deki işleyişle ilgili olarak: “İŞGEM’de tek derdimiz üretim yapmak, üretime katkı sunmak. Bizim için önemli olan üretimin olması. Üreten herkese her türlü desteği ve yeri vermeye hazır bir İŞGEM var. Bu kapsamda yıllardır yapılan üretimlerin yanında 2016 yılında ‘Van İŞGEM Büyüyor’ projesine başladık. Bu çerçevede misyonunuzu ve misyonumuzu değiştirdik. Bundan sonra sıradan üretimleri almamaya karar verdik. Teknolojik, yenilikçi, katma değeri yüksek veya ihracatı olan ürünler almaya karar verdik. Biz bunları 2017 yılında ön gördüğümüz zaman bakanlıkta 2019 yılında bu projelere destek vereceğini açıkladı.” Dedi.
İŞGEM PATENTLİ ÜRÜNLERLE TANINIYOR!
2018 yılında teknolojik ürünler üretmeye başladıklarının altını çizen Gedik, yerelden böyle ürünlerin çıkmadığını söyledi. Van’dan batıya beyin göçü verdiğimizi belirten Gedik, sözlerine şöyle devam etti: “Bir kentin gelişmesi için insan faktörü çok önemlidir. Bizim iyi projeler üreten insanlara ihtiyacımız var. Bundan dolayı 2018 yılında İran’a gittim ve orada proje üretenleri buraya getirmek istedik. TEKNOKENT’e iyi ürün yapan insanları İŞGEM’e almaya başladık. Bir iki sene sonra da sonuçlarını görmeye başladık. Türkiye’ye daha önce ithal yolla gelen dolu önleme cihazı, artık Van’da üretime başladı. Bu üretim hem ülke ekonomisine katkı sağladı hem de Van’ın ne kadar iyi işler çıkardığını görmüş olduk.”
VAN’DA ÜRETİLEN ÜRÜNLER İHRAÇ EDİLİR OLDU
İŞGEM’de üretimleri devam eden yenilikçi ve teknolojik ürünleri açıklayan Başkan Gedik, Pandemi döneminde bir başka firma tarafından üretilen hava dezenfekte cihazı anlatarak, şunları söyledi: “Yapılan ürünlerin hepsi de patentli ürünlerdir. Yine meyve sebze kurutma cihazı üretildi. Bu da aynı şekilde patentli bir ürün ve az elektrik tüketen, diğer dolaplardan daha kısa soğutan, minarel ve vitamin kayıplarını da yer vermeyen bir ürün. Yine damar bulma cihazı yapıldı bu da kısa sürede piyasaya sürülecek. Bunlar gibi daha birçok ürün üretiliyor. Ülkeye daha önce ihracat yoluyla gelen ürünler artık Van’da üretiliyor. Bu da Van’ın ve İŞGEM’in başarısıdır. Avrupa’dan da altın madalya alan ürünlerle taktir de gördük.”
İŞGEM HEM ÜRETİYOR HEM GİRİŞİMCİ YETİŞTİRİYOR
Van adına çok güzel hizmetlere vesile olduklarını kaydeden Gedik, farklı çalışmalar da yürüttüklerini söyledi. Geçen sene İran’daki fuara İŞGEM olarak stant açtıklarına dikkat çeken Gedik, “Orada projelerimizi ve desteklerimizi anlattık. Ondan sonra ciddi anlamda talep gelmeye başladı. Ancak iki yıldır yüzde 100 doluluk oranıyla çalıştığımız için yeni taleplere cevap veremiyoruz. Tabi İŞGEM olarak okul gibi çalışıyoruz, girişimciyi alıyoruz 3 ya da 5 yıl eğittikten sonra mezun ediyoruz ve yeni girişimcilere yer açıyoruz. Bugüne kadar 55 girişimciyi başarılı bir şekilde mezun ettik. Şu an yabancı firma olarak İranlılarla çalışıyoruz. Farklı ülkelerin gelmesi içinde çalışmalarımız devam ediyor. En kısa sürede farklı ülkelerdeki firmalarla da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İŞGEM, her gün sesini yükseltecek şekilde faaliyetlerini yürütüyor.” İfadelerini kullandı.
KOSGEB DESTEĞİ İLE GİRİŞİMCİ SAYISI ARTIYOR
Mevcut yerlerinin kendilerine yetmediğini ifade eden Başkan Gedik, farklı fon arayışlarının olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Arazimiz genişlemeye müsait ve 20 tane yer daha ilave etmeyi planlıyoruz. Aynı anda 80 tane girişimciye hizmet vermeyi planlıyoruz. Bu anlamda da görüşlerimiz devam ediyor. Yine diğer ülkelerden de girişimci beklentilerimiz var. İslam Ülkeleri Teknokentler Birliğiyle zoom üzerinden görüşmelerimiz oldu. Oralarda yer alan girişimcileri buraya çekmek içinde çalışmalarımız var. Öte yandan burada 300’e yakın çalışanımız var. Pandemiden etkilendiğimiz için sayımız düştü. KOSGEB ciddi anlamda bize destek oluyor. Bizde buradaki girişimcilerimize koçluk yapıyoruz.”
58 YATIRIMCI PROJE ÜRETİYOR, 300 KİŞİ ÇALIŞIYOR
İŞGEM’de kiraların düşük olduğunun altını çizen Gedik, “Piyasa şartlarının altında bir kira ücretlerimiz var. Bunu da destek amaçlı yapıyoruz. Gelen yabancı girişimcilere yardım konusunda desteklerimiz var. İnsanlara faydamız dokunduğu zaman keyif alıyorum. Van’da üreticiler için kapalı mekân sorunu var. İmalat yapan firmalar var. Burası çok büyük bir hizmet içeriyor ama yerimiz dar olduğundan dolayı herkese de yetişmemiz imkânsız oluyor. 58 yatırımcımız var, bunlardan 10 tanesi İranlı ve 48 tanesi de Vanlı yatırımcılardır. Her hafta 3-5 tane başvuru alıyoruz. Ancak yenilikçi ve teknolojik proje sunan yok.” Görüşlerine yer verdi