ŞEHİRVAN HABER: ORHAN SAĞLAM UĞURCAN DEMİR
Türkiye’de son 20 yılda karayoluanlamında önemli yatırımlar yapılırken yeni demiryolları konusunda da önemli adımlar atıldı. Ülkenin dört bir yanında örülen demiryolu hatlarının yanında, hızlı tren konusunda da önemli adımlar atıldı. Geçen 20yıllık süreçte Van’da da yol yatırımları yapılmasına rağmen Van Çevre Yolu, Van-Şırnak Karayolu, Kuzey Van Gölü Demir yolu gibi projeleri ise bir türlü gerçekleşmedi. Hızlı Tren de son olarak Sivas-Kars hızlı tren hattı da yatırım kapsamına alınıp çalışmalarının startı verilirken Van’da bu anlamda beklenilen adım bir türlü atılmadı. Yıllardır müjdeyi bekleyen Kuzey Van Gölü Demir yolu hattı ve kente bir zamanlar büyük yankı oluşturan tramvay ya da trambüs projesi tamamlanamazken, son dönemlerde adından sıkça söz ettiren iş insanı Erdinç Peker, Van Hakkari Tren yolu Hattı konusunda önemli bir öneride bulundu. Projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İş insanı Erdinç Peker, 2017 yılında Hakkari Ticaret Odası Başkanı Servet TAŞ’ın böyle bir fikir öne sunduğunu hatırlatarak bu fikrin uygulamaya geçirilmesi önerisini sundu.
İLK OLARAK 2017 YILINDA DİLE GETİRİLDİ
Van-Hakkari arasındaki demiryolu projesinin her iki kent için öneminden söz eden İş İnsanı Erdinç Peker, “2017 yılında Hakkari Ticaret Odası Başkanı Servat Taş böyle fikirde bulunmuştu. Sayın Taş’ın ‘Van ile Hakkari arası tren yolu bağlantısı olursa nasıl olur’ şeklinde bir konuşması olmuştu. Aynı şekilde Hakkari Valisinin de desteklediği bir projedir. Ancak henüz proje aşamasına geçilmemiş ve fikir aşamasındadır. Trenyolu Durankaya’dan Geçitliye ve Geçitli’den Van’a bağlanacak. Güzergah böyle belirlenmiştir. Yaklaşık 100 kilometrelik bir hattır. Bu anlamda da Van-Hakkari yolunu 1 saat 30 dakikaya düşürüyor.” İfadelerini kullandı.
PEKER: VAN VE HAKKARİ’YE CİDDİ KATKI SAĞLAR
Projeyle birlikte Hakkari’de 32 tünel yolu ve Güzel dere tünelinin kaybolacağını vurgulayan Peker, tren yolu yolculuğunun ise çok daha rahat olduğunu söyledi. Peker sözlerine şöyle deva metti: “Böyle bir hat kurulması iki kent arasındaki ulaşımın yanında çevre illere bağlanmayı rahatlaştırma dışın da farklı kapılarda açar. Örneğin yolcu dışında nakliye problemini çözer. Sanayide en büyük girdi maliyeti nakliyedir. Demiryolu ve karayoluyla yapılan nakliye baktığınız zaman yaklaşık demiryolunun karayoluna oranla1/3 oranında tasarruf sağlanıyor. Bu Van için çok önemlidir. Tabi Hakkâri iline de katkı sağlar. Oralarda ciddi oranda maden ocakları var. Bu madenler ise karayoluyla geliyor. Eğer maden ocaklarını trene yönlendirebilirlerse çok ciddi bir kazançları olacak.”
BU PROJEYLE GİRDİ MALİYETİ DÜŞER…
Demiryolunun yük taşımacılığı için büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Peker, şunları anlattı: “Van’dan Hakkari iline sebze ve meyve gittiği zaman çok ucuz maliyete ve çok kısa sürede gitmiş olacak. Meyve ve sebze taşımacılığında problemler var. Zamanında gitmeyen ürünlerde bozulma ve çürüme meydana geliyor. Bundan dolayı hem kısa zamanda yerine ulaşma hem de nakliye tasarrufundan dolayı kazançlar olacak. Yani girdi maiyeti düştüğü zaman satış maliyetinde de düşüşler yaşanacak. Tabi bize pahalı gelen ürünler Hakkari’ye daha da pahalı gidiyor. Ulaşımdaki kolaylık sağlandığı zaman daha ucuz ürün tüketeceklerdir.”
“AMAÇ, EKONOMİ ODAKLI DÜŞÜNMEKTİR”
Demiryolu projesinin mevcut durumunu değerlendiren Peker, herhangi bir çalışmanın olmadığını belirtti. Fikrin çok önemli olduğunu bir kez daha vurgulayan Peker, “Bu proje hayata geçilirse ileri de Kuzey Anadolu Demiryoluna da bağlanır. Hakkari’den Van’a, Van’dan Tatvan’a, Tatvan’dan Diyarbakır’a buradan da diğer güzergahlara gidecek. Yani hepsinin ekonomisine bağlanacağız. Amaç burada yolcu taşımacılığı değil, tamamen ekonomi odaklı düşünmektir. Ankara’dan buraya tek seferde malzeme gelebilecek. Bir de Van, sanayisi içinde çok önemlidir. Sanayideki malzemeleri dışardan istediğimiz zaman nakliye sorunuyla karşı karşıya kalıyorduk.”
VAN VE HAKKARİ BU KONUYU GÜNDEMDE TUTMALI
Son olarak cümlelerini tamamlayan Peker, şunları söyledi: “Sivil Toplum Örgütleriyle fikir alışverişinde bulunuyoruz. Ancak amaç kamuoyu oluşturmak. Fikrin giderek olgunlaşması için sesimizi çıkarmamız şart. Bunu da Ulaştırma Bakanlığına ulaştırmalıyız. Buproje de çok maliyetli bir proje değildir. Birinci Dünya Savaşı’nda demiryolu çok önemliydi. Şimdi de aynı şekilde çok önemlidir. O zaman tüm nakliye işleri demiryolu ile yapılıyordu. Şimdi de biz buna nakliye işini ekonomi ye kazandırmak istiyoruz. Birde bu projeyle çevredeki tüm şehirler birbirine yaklaşacak. Buradan da her iki ilin valisine seslenmiş olalım. Onlar da gerekli girişimlerde bulunsunlar. Aynı şekilde Ticaret Odaları da bu konuyu gündemlere alsınlar. Gerekli fizibilite çalışmaları yapılsın. Bunlarda yapılırsa da bölgeye ciddi katkısı olacaktır. Her iki ilde bunu sahiplenmeli. Bu sadece Hakkari’nin gündeminde olmamalı Van’ında gündeme sık sık getirmesi lazım.”