ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: HAKAN İZGİ-HAKİM İNALÖZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün 2021 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin rekor kırdığı ihracat verilerini paylaşan Erdoğan, “2021 toplam ihracatımız geçen yıla göre yüzde 32,9 artışla 225 milyar 368 milyon dolar gerçekleşmiştir. Bu bir rekordur.” Dedi. Orta vadedeki 200 milyarlık 2021 hedefi böylelikle büyük oranda aşılırken 2022 yılı ülke ihracat hedefine güncelleme geldi. Türkiye en fazla ihracat artışını Amerika’da artırırken yine Avrupa Birliği ülkelerindeki artışta ise yüzde 33’lük bir oran yakaladı. Rekor ihracat haberi ülke genelinde umutla karşılanırken ilgili kurum ve kuruluşlar bu veriler üzerinden detaylı raporlar da paylaştı. Bu verilerden birisi Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından paylaşıldı. TİM’in verilerine göre 2021 yılı toplam ihracatında Van totalde 59 milyon dolar gibi bir ihracat getirisi ile sınırlı kaldı. 2023 yılı hedefi 1 milyar dolar olan Van, 2023’e bir yıl kala hiç sınır kenti olmayan illerden bile kötü bir performans sergiledi. Van en büyük ihracat oranını Savunma ve Sivil Havacılık alanında yakalarken tekstil alanında ise önceki yıla göre yüzde 63,6 oranında bir düşüş yaşandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2021 yılındaki dış ticaret hacmini açıkladı. Türkiye'nin ekonomide farklı bir lige çıktığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021'de toplam ihracatın geçen yıla göre yüzde 32,9 arttığı TÜKİYE İHRACATTA REKOR KIRDInı söyledi. Bir rekor kırıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yılın ihracat rakamlarını 225 milyar 368 milyon dolar olarak açıkladı. Açıklamalarında, “2021 toplam ihracatımız geçen yıla göre yüzde 32,9 oranında artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu bir rekordur. Bundan 19 yıl önce nerede başladık. 36 milyar dolardan devraldığımız ihracatı 2021 yılında 6 kattan fazla artırarak 225 milyar 368 milyon dolara çıkardık.” Dedi.
TÜRKİYE ARTIRIYOR VAN DÜŞÜRÜYOR!
Öte yandan Türkiye’nin 2002 yılından bugüne 19 yıllık süreçte 36 milyar dolar olan ihracatını 225 milyar dolara çıkarırken Van’da ise 2002 ve sonraki yıllarda 30 milyon dolar civarındaki ihracat rakamları 19 yılda 50 milyon dolar seviyesine ancak gelebildi. Kapıköy Sınır Kapısı gibi önemli bir kapısı bulunmasına rağmen halen üretimde ve ihracatta bir aşama katedemeyen Van hükümetin 2023 yılı vizyonu kapsamında belirlediği hedefin de uzağında kaldı. 1 milyar dolar ihracat rakamına sahip Van, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin dün itibariyle paylaştığı verilere göre 2021 yılı içinde toplamda 59 milyon 131 bin dolar civarında bir ihracat gerçekleştirdi. Bu ihracat rakamlarıyla 69’uncu sırada yer alan Van, sadece Artvin, Batman, Hakkâri, Sinop, Ağrı, Tokat, Erzurum, Bartın, Erzincan, Yozgat, Kırıkkale, Bitlis, Ardahan, Bingöl, Muş, Kars, Tunceli ve Bayburt gibi Doğu Anadolu illeri ve Türkiye’nin diğer üretim gücü düşük kentlerinin üstünde yer aldı.
VAN’IN KENDİSİNE RAKİP OLARAK GÖRDÜĞÜ İLLER ALDI BAŞINI GİDİYOR!
Öte yandan aynı raporda Türkiye'nin en çok ihracat yapan iller listesinde ise sıralama şu şekilde paylaşıldı: İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Gaziantep, Ankara, Manisa, Sakarya, Denizli, Hatay, Konya, Kayseri ve Mersin. Van’ın 20 yıl önce daha ileride olduğu ifade edilen ve kendisine rakip olarak gördüğü Gaziantep, Hatay, Konya, Kayseri gibi kentlerde rekor düzeyde ihracatlar gerçekleşmeye devam ederken Van ise bu illerin çok uzağında kaldı. Gaziantep gibi Suriye sınırı işlevsiz kalan, Konya gibi başka bir ülke ile sınırı olmayan iki kentte 10 milyar dolar ve 4 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşılırken Van ise adeta bu illeri seyretmek ile yetindi. Aylık ortalama ihracat rakamı 2-3 milyon dolar seviyesinde olan Van’da bu rakamlar kentin geçmişini bilen isimler tarafından da tepkiyle karşılandı.
FERİDUN IRAK O RAKAMLARI YORUMLADI
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Van’ın 2021 yılı ihracat rakamlarını Şehrivan’a değerlendiren Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret Borsası Eski Başkanı ve İş İnsanı Feridun Irak, “İran’la sınır oluşturan Van, maalesef sınır ticaretine getirilen engeller sonucu bugün dış ticaret de istenilen seviyede gerçekleşmiyor. 1995 yılına kadar sürdürülen sınır ticareti aynı şekilde devam ettiriliyor olsaydı yani ithalatı ve ihracatı serbest olan ürünler sınır ticaretine konu edilseydi, bugün Van’ın ihracatının 59 milyon dolar değil, büyük ihtimalle 250-300 milyon dolar civarında olurdu. Ancak 1995 yılından bugüne ithalatı ve ihracatı serbest olan ürünler yerine müşteşarlıca izin verilen ürünler sınır ticaretine döndürüldüğü günden bugüne kadar maalesef istenilen dış ticaret gerçekleşemedi.” Dedi.
HEDEF İLE BUGÜNKÜ NOKTA ARASINDA BÜYÜK UÇURUM VAR!
Diğer taraftan 2023 hedefleri belirlendiği zaman Van’ın ihracatının 1 milyar dolar olarak hedeflendiğini biliyoruz. Bugün bulunduğumuz nokta ile hedeflenen nokta arasında çok büyük uçurum farkı olduğunu görüyoruz. Van’ın hakkettiği bir yer değildir. 2023 hedefleri ortaya atıldığı zaman bunun abartılı bir hedef olduğunu söylemekte fayda var. Gerçekleştirilmesi imkânsız bir hedefti. Ancak bugün 250-300 milyon dolar ihracat rahatlıkla yapılabilirdi. Bunun önündeki engel ise dış ticarete getirilen kısıtlamalardır. Bu kısıtlamalar olmasaydı Van daha iyi yerde olabilirdi. Yani kentte dış ticaret istenilen düzeyde yapılamamaktadır. Aynı kısıtlamalar şu anda da devam ediyor. Daha önceki yıllarda Van ihracatı iyi olan illerden biriydi. Ürün, miktar ve mevsim sınırlamaları getirilmemiş olsalardı bugün Van’ın ihracattaki en iyi durumunu konuşuyor olurduk.”