Kandaşoğlu yeni dönem projelerini açıkladı

Kandaşoğlu yeni dönem projelerini açıkladı
30 Aralık 2021

2022 yılı içerisinde yapılacak olan Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri konuşulmaya devam ederken, oda adayları projeleri, değerlendirmeleri ve söylemleri ile gündem olmaya devam ediyor. Seçim tarihindeki belirsizliğe rağmen seçim çalışmaları sürerken, Van TSO’nun eski başkanı aynı zamanda yeni dönemde adayı olan iş insanı Zahir Kandaşoğlu, Şehrivan TV’ye çıkarak seçimi, kenti ve projelerini konuştu.

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: M.ALİ EKİNCİ-ŞABAN BEYAZSAÇ

Van iş dünyasının en önemli isimlerinden birisi olan Van Ticaret ve Sanayi Odası Eski Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Şehrivan TV’de yayınlanan Kent Meydanı programının konuğu oldu. Özhan Hakan’ın düzenleyip sunduğu programda kentle ilgili değerlendirmelerinin dışında seçimleri ve seçim vaatlerini de dile getiren Kandaşoğlu, bahsettiği birkaç proje ile dikkatleri çekti. Kentin sorunlarını da dile getirmeyi ihmal etmeyen Kandaşoğlu, tarım ve hayvancılığa, Vanspor’a, Çevre Yolu gibi birçok konuya değindi. Kentin en önemli sorunlarından bir olan üretim sorunu hakkında da eleştirilerde bulunan Kandaşoğlu, kentte üretimin olmadığına tekstil kentte sadece dikim işi yapıldığını söylerken, çözüm içinde aynı masada buluşmasının gerektiğinin altını çizdi. Kapıköy’ün ve İran’ın sınır kapatma kararının da konuşulduğu bu süreçte seçilmeleri halinde Van Sınır Kentleri Birliği kuracaklarını dile getiren Kandaşoğlu, Van’ın sınır illerinin merkez ili yapacaklarını söyledi. Kandaşoğlu, dijital para gibi önemli projeleri olduğunu da dile getirerek yeni döneme dair projelerinden söz etti.

KANDAŞOĞLU, ŞEHRİVAN TV’YE KONUŞTU…

Şehrivan TV’nin konuğu olan iş insanı Zahir Kandaşoğlu, “VATSO derneğinin kurulmasının nedenlerini arasında Van Ticaret ve Sanayi Odasının isim değişikliğinde bulunması olduğunu söyleyen Kandaşoğlu şunları söyledi: “Ticaret odasında isim değişikliği olması esnaf ve tüccarlarımızın hoşnut etmedi. Bir insan kendi kurumsal kimliğini değiştiremez. İsim değişikliği için görüş alınmadan yönetim kurulu tarafından değiştirildi. İsim değişikliğinin nedeni dışardan herkes VATSO’yu benin ismim ile Zahir Kandaşoğlu ile andığı için değiştirdiler. Van TSO diye isim alınıyor ve bu esnaf ve tüccarlarımız tarafından da bir türlü kabullenilemiyor. Van’ın kimliğinden haberdar olan hiç kimse bu ismi beğenmedi ve kabullenmedi. Hala haber ve metinlerde VATSO olarak yazılmaya devam ediyor. Bu şekilde bir çelişki söz konusudur.”

“KENDİMİZİ DEĞİL KENTİMİZİN SORUNLARINI KONUŞMALIYIZ”

Programlarda kentin sorunları konuşulmalı diyen Kandaşoğlu, “Yeter artık, kendimizi de işimizi de firmamızı ve reklamımızı da bırakalım artık, kentin geleceğini konuşalım artık, bu kentte ne oluyor ve ne olacak, biz neredeyiz ve neden birçok sektörde biz yokuz. Bakın enerji sektörü dışardan firmalar tarafından gelip kurulumu yapılıyor, biz neredeyiz, Vanlılar nerde, iş adamları, siyasetçiler ve STK’lar neredeler. Vanlı bir girişimci bu iş alanlarında yok. Bizim bunları konuşmamız gerekiyor. Kentin sorunlarını ve ne yapılması gerekiyor bunları konuşmamız gerekiyor.” Diye konuştu.

“VAN’DA ÜRETİM YOK”

Kente yapılan çeşitli yatırımların firmaların avantajları doğrultusunda yaptıklarını dile getiren Kandaşoğlu, “İstanbul’da her şeyin maliyeti çok yükselmiş, bir servis maliyeti ile burada bütün işlerini yapabiliyorlar. İşçinin ücretini maaşını çıkarabiliyorlar. Tekstil işi artık bu bölgelere kuruldu, çünkü firmalar buralarda şehir içine kurulabiliyor. Bölge olarak da altıncı bölgede yer aldığımız için sigorta, vergi ve KDV’de avantajları var. Bu işler bölgemizde büyümeye devam edecek. Herkes tekstil diyor ama bizde iplik üretimi yok, kumaş üretimi yok, yalnızca dikim işlemini biz yapıyoruz. Biz batıya da gitsek, inşaatını işçiliğini de tekstilin işçiliğini de biz yapıyoruz. Biz yalnızca işçiliğini yapıyoruz. Ülke genelinde üretimi iyi diyebileceğimiz bir ürünümüz yok. Bizim bunları konuşmamız gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

“BİR ZAMANLAR VAN’IN TANITIMA İHTİYACI YOKTU”

Van’ın geçmişten günümüze önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Kandaşoğlu, şunları anlattı: “Türkiye haritasının en doğusunda yer edinmiş ve tarihinden, denizine ve güneşine her zaman seçkin şehirlerden birisidir. Geçmiş dönemlerde turistler herhangi bir tanıtıma ihtiyaç duymadan Van’ı ziyarete gelirlerdi. Yani bir zamanlar Van’ın tanıtıma ihtiyacı yoktu.

 

Biz turizmde de tarımda da her zaman ilk sıralardaydık. Biz geçmiş dönemlerde bütün Ortadoğu’ya canlı hayvan ihracatı yapan il bizdik. Van’ın değerleri yok oldu. Turizmde 80’li yıllardan önce havadan ve karadan gelinen ilk nokta Van’dı. Sanayide ise şuan çok gerilerdeyiz. Eğitimde de çok kötü bir sıradayız. Bizim en büyük sermayemiz Türkiye’deki en genç nüfusa sahip olmamızdır. Bizim şuan yapmamız gereken bu gençleri bir araya getirmemiz gerekiyor.”

“VAN, AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ ÜNVANINI ALABİLİR”

Tarihte Urartular’a başkentlik yapmış bir şehrin, değerleri ile Avrupa Kültür Başkenti unvanını alabileceğini savunan Kandaşoğlu, “Bizler şu an bile Urartuların yapmış oldukları yapıları kullanıyoruz. Biz bu unvanı alabilmemiz için tarihimize sahip çıkmamız gerekiyor. Adalardaki yapılar, kentteki kiliseleri, kalelerimizi ve diğer önemli tarihi alanlardaki çalışmaları ve restore çalışmalarını tamamlayarak ziyaretçilere sunarsak bu unvanı alabiliriz. Bunları yaparken samimi olmamız gerekiyor. Bunlar ile bizler geleceğimize ve gençlerimize sahip çıkmış olacağız.” Diye konuştu.

KANDAŞOĞLU’NUN VAN’A DAİR PROJELERİ VAR

Van’ın ulaşım alanında her zaman ilkleri barındırdığını belirten Kandaşoğlu, “İpekyolu’nun temeli ilk olarak Van’da atılmış, Devlet Demir Yolu’nun temeli ilk olarak Van’da atılmış, İstanbul’dan sonra ilk özel havalimanın kurulduğu yer Van’dır. Bizim İpekyolu üzerinden bir proje gerçekleştireceğiz. Van Valilerinden Münir Karaloğlu döneminde biz bu potansiyeller üzerinden çok ciddi çalışmalar planladık. O projelerden birisi İpekyolu Kuşağı’ydı. Yapılacak proje ile İstanbul’dan Van’a deve ile gelme projesi yapılacaktı. İpek yolu ulaşım kuşağı Van olacaktı. Bu ulaşım yolu üç farklı yol olacaktı. Bu yollar İran’dan Çin’e kadar devam edecekti. Bu yolu üzerinde birkaç merkez yaratacağız. Bunlardan biri sağlık merkezi, alışveriş merkezi, dinlenme tesisi olmak üzere çok geniş bir proje yapılacaktı. Biz bu şehir için elimizden geleni yapmayı çalıştık. Bu proje ile onlarca kişi istihdam edecekti.” Dedi.

KANDAŞOĞLU: SINIR KENT BİRLİĞİ KURACAĞIZ

İran’ın son aldığı sınır kapılarını kapatma kararı ile ilgili yöneltilen bir soruya da yeni dönemdeki projelerinden biri ile cevap veren Kandaşoğlu, kazanmaları halinde Van TSO’da hayatı geçirecekleri projelerden de söz etti. Bu anlamda Sınır hattı kent birliği kuracaklarını söyleyen Kandaşoğlu, konuyla ilgili olarak :“Artvin’den başlayıp Hatay’a kadar sınır hattı olan iller için kurulacak. Birliğin merkezi Van’da kurulacak. Van’da kurulmasının sebebi ise sınır hattında en çok sorun yaşayan il olmasındandır. Bugün sınır kent birliği kurulmuş olsaydı İran her gün kapıyı gerekçe göstermeden kapatmazdı. Bugün yılbaşı hazırlığı yapan onlarca esnaf aldıkları mallar ellerinde kaldı. Bugün derneğimiz kurulu olsaydı bu hızlı kararlar alınmazdı. Bu birliği en yakın zamanda Van’da kurmamız lazım. Bu birliğe de sınır hattında olan bütün illeri üye yapacağız. Sınır kent birliğine üye olan herkese bakanlık onaylı yetki ile sınır ticaretini ve sorunları en kısa zamanda çözeceğiz. Dış işleri bakanlığı bize bu anlamda ciddi destek vermesi gerekiyor. Sınır kapıları ile bir sorun çıktığında kent birliği olarak resmi bir heyet göndererek çözüme kavuşturacağız. Yani aslında bu kentin geleceği için artık aynı masada bulaşmalıyız.” diye konuştu.

“DİJİTAL PARA ÜRETECEĞİZ”

Seçildikten sonra Van TSO'nun dijital parasını oluşturacağını söyleyen Kandaşoğlu, “Van TSO olarak dijital para basacağız. Adı vana yakışır bir şekilde Urartu yapacağız. Bu parayı bastıktan sonra odaya her 5-6 bin lira kar sağlayacak. Bu para esnafımızın zor günü için kullanılacak. Bu neden hiçbir esnafımıza aidat ödemediği için icralık olmayacak. Bunun birçok yenilikçi proje yaratacağız. Yeni bir değişime ilimizde katılmalı. Depremden sonra yeni birkaç proje yapıldı. Eskileri yıkılıp yenileri yapıldı. Bu nedenle birçok yeni projelerle hazırım. Bu kenti kalkındırmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız”

“VANSPOR TEKRAR SÜPER LİG’DE OLACAK”

Bir gecede Vanspor yönetiminin değiştiğini tepkiyle karşılayan Kandaşoğlu, son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “Bir gecede ihaleye çıkarılan ve satılan Vanspor ne yazık ki halen bu durumun cezasını çekiyor. Vanspor yönetimi ile Van’da herhangi bir iş insanı ya da Van halkına bir çağırı yapılmadı. Vanspor’un süper lig de oynadığı dönem ile şuan oynadığı ligde birçok faktör vardır. Vanspor’un sahipsiz kalması, yöneticilerin zamanında insanlara Van halkına danışmadan karar vermesidir. Bu nedenle bundan sonraki süreçte bizler Vanspor’a sahip çıkıp daha iyi yerlere gelecektir.”

 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur