Van Kızılay’ının en büyük ihtiyacı AFAD deposu!

Van Kızılay’ının en büyük ihtiyacı AFAD deposu!
18 Kasım 2021

Tarih boyunca önemli depremler ve doğa olayları yaşayan, en son 2011 yılında iki yıkıca deprem gören Van’da afetlere hazırlıklı olma ve afetle mücadele kurumlarının önemi bir kez daha anlaşıldı. Bu süreçte afet koordinasyonun rolü ciddi manada anlaşılırken geçen süre içerisinde Van’ın afetle mücadele noktasındaki rolü artırılmadı. Halen en yakın afet deposunun Muş’ta bulunması ve Van’ın afetle mücadeledeki 10 merkez il arasında yer almaması eksiklik olarak görülürken Kızılay Van Şube Başkanı Uğu

 

ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ-MEHMET ALİ EKİNCİ

VAN’IN AFET DEPOSU YOK EN YAKIN İL MUŞ!

Kızılay Van Şubesinin çalışmaları aralıksız devam ediyor. Tüm afet, felaket ve ihtiyaç anında vatandaşın yanında yer alan Kızılay, ülkenin dört bir yanında yoğun bir çalışma yürütülürken bu anlamda olası tüm afetlere karşı hazırda bir süreç yönetiliyor. Afetle mücadeledeki misyonu ile birlikte kan ihtiyaçlarının, barınma ve gıda ihtiyaçlarının karşılandığı en önemli kuruluş olan Kızılay’ın bu anlamdaki rolü her geçen gün artarken Van gibi afete sıkça maruz kalan ve bölgenin lokomotifi olan bir kentte afet deposu eksikliği yaşanıyor. Türkiye geneline bulunan 9 afet deposunun kentte de en büyük ihtiyaç olduğunu belirten Kızılay Van Şube Başkanı Uğur Demiroğlu, depo konusunda Muş iline bağlı olduklarının da altını çizdi. Demiroğlu, diğer çalışmalar ve Kızılay’ın rolüne dair de önemli açıklamalarda bulundu.

VAN ÇEVRE İLLERE HİTAP EDİYOR, AFET DEPOSU VAN’DA OLMALI

Kızılay Van Şube Başkanı Uğur Demiroğlu, Kızılay’ın en büyük ihtiyacının AFET yerel deposunun olduğunu söyledi. Başkan Demiroğlu, “AFET yerel depo konusunda Muş iline bağlıyız. Biliyorsunuz ki Van deprem bölgesi. Hemen her yıl artçı ve daha küçük depremlerle sallanıyoruz. İlk yardıma koşanlardanız ve bunu deprem, sel ve doğal olayların yanı sıra hemen her olayda yardımlarda bulunuyoruz. Bundan dolayı yaşanan herhangi bir olayda çevre illerinden gelen yardım uzun zaman alabiliyor. Misal Van’daki herhangi bir ilçede deprem veya başka bir olay meydana gelirse, Muş’taki yardımın buraya gelmesi uzun sürüyor. Biz ise buradan yarım saatte olay yerinde olabiliyoruz. Bu konuda da hemen müdahalede bulunup riski en aza indirebiliyoruz.” Dedi.

AFETLE MÜCADELEDE YAKIN VE HIZLI OLMAK ŞART!

Cümlelerini sürdüren Demiroğlu, devamında şunları kaydetti: “Bunun için bizimde çalışmalarımız devam ediyor. Bu konu çok hassas bir konu ve aynı zamanda çok ihtiyaç duyulan bir konudur. Olaylara ani müdahale yapacağımız bir deponun şart olduğunu tekrar vurgulamak istiyorum. Ancak dediğim gibi bu konuda hem biz hem de gerekli yerlerin çalışmaları sürüyor. Türkiye’de 9 tane AFET yerel deposu bulunuyor. Yeterlilik konusunda yeterli oluyor ve oradaki çalışmalarda çok hızlı ve zamanında oluyor. Çünkü sadece yurt içine değil, gerekli zamanlarda yurt dışına da müdahale edebiliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de bulunan depolar var. Bunlardan bir tanesinin de Van’da olmasını isteriz. Bize en yakın il Muş ondan sonra Erzurum geliyor.”

“KIZILAY BİR DEVLET KURUMU DEĞİL”

 

Van Kızılay Şubesi beslenme konusunda yapılması gereken her şeyin altyapısının yapıldığını dile getiren Demiroğlu, “Allah uzak eylesin ancak buralarda bir facia meydana gelse aş evimizde olaylara müdahale edebilecek tüm ekipman ve malzememiz var. Ancak bu konuya da açıklık getirmek istiyorum. Biz devlet kurumu değiliz. İnsanlarımız Kızılay’ı devlet kurumu olarak görüyorlar. Halk Kızılay’ın gelirlerini devlet tarafından geldiğini düşünüyor ama öyle bir durum söz konusu değildir. Kızılay yapılan bağışlarla ayakta duruyor. Bağış yapıldığı zaman faaliyetler de daha rahat yapılıyor. Çünkü destek olduğu zaman her türlü sorun için çözüm arayışları yapılıyor.” Diye konuştu.

“HERKES KIZILAY’DIR”

Van’da eskiden tek şube olduklarını aktaran Başkan Demiroğlu, 3 yıl önce üç tane şubenin kurulduğunu söyleyerek şunları anlattı: “Erciş, Tuşba ve Edremit ilçesinde şube var. Bunun yanında da üç tane temsilcilik kurduk. Bunlar da Gürpınar, Gevaş ve Muradiye’de yer alıyor. Bu ilçelerde açtığımız temsilcilik halkla bir arada ve bire birde yardım yapıyorlar. Bu konuda da iş yükümüzün biraz daha azaldığını söyleyebilirim. Bir de halkın da bu konularda bize yardımcı olmaları gerekir. Herkes Kızılay’dır. Çünkü Kızılay toplumla vardır.”

VAN’DA KAN STOKU NE DURUMDA?

Son olarak cümlelerini toparlayan Demiroğlu, “Çalışan olarak kan bağışının bilincindeyiz. Bununda devamlı ihtiyaç olduğunu söylemek isterim. Kızılay’ın tüm çalışanları her üç ayda bir düzenli olarak kan veriyoruz. Burada da daha duyarlı olmak lazım. Hastalık herkesin kaderidir. Şimdi kan vermekten kaçan veya kan vermeyi çok umursamayan insanlarımız bunun bilincinde olmalıdır. Hücreleri yenilemek amaçlı da kan vermek çok sağlıklıdır. Kan konusunda da yeterli bir durumdayız. Bölgeye hitap ediyoruz. Bazen de bölge dışında diğer illere de kan gönderiyoruz. Van’daki kan bağışına talep var. Kan araçlarını ilçelere gönderdiğimiz zamanlarda da kan vermek isteyen vatandaşlarımız oluyor. Daha fazla talep olsa çok daha iyi olur, eksik kalmayalım. Pandemi de biraz zor dönemler yaşadık ama onu hızlıca toparladık.” İfadelerini kullandı.

VAN 10 AFET YÖNETİM MERKEZİ ARASINDA DA YOK

Öte Türk Kızılay bölge ve yerel afet yönetim merkezleri haritası üzerinden bir ayrım yapıldığında Türkiye’de Kırklareli, İstanbul, Düzce, Ankara, Aydın, Denizli, Adana, Elazığ, Erzurum ve Muş olmak üzere 10 adet bir bölge afet yönetim merkezi bulunduğu bilgisi edinildi. Van’ın da aralarında bulunduğu 22 ilde ise yerel yönetim şefliği adıyla daha küçük kapsamdaki yapılanmalar bulunuyor. Afet yönetimleri ilk listenin kırmızı, ikinci grubun gri olarak kodlandığı bu haritaya göre düzenlenirken Van gibi afet riskinin yüksek olduğu bölgede bu anlamda bir yönetim merkezinin şart olduğu görülürken, bölgenin de lokomotifi olması nedeniyle afet deposu olan kentler arasında yer alması elzem olarak görülüyor.

 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur