ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: ORHAN SAĞLAM – UĞURCAN DEMİR
Bir dönem kötü görüntüye sahip tabelalarla estetikten çok uzak olan kent önceki dönem Belediye Başkanları döneminde bunlardan kurtuldu fakat fiziki görüntüsü bakımından döküntü halinden kurtulamadı. Şehrin birkaç ana caddesindeki ön tarafı bakımlı arka tarafı yıkıntı haldeki binası başta olmak üzere gelişi güzel, planlı yapılaşmadan ve estetikten uzak büyümesi sürerken Van, bir haftadır aynı konuyu tartışmaya devam ediyor. Bunlardan birisi de gelişigüzel yapılan çalışmalar, yapılar ve barakalar.
VAN’DAKİ ESTETİKTEN YOKSUN YAPILAŞMAYA TEPKİ YAĞIYOR!
Son dönemlerde yapılan projeleri çok konuşulan ve tartışılan kentte, belediyeler prestij caddeler, sokaklar ve diğer dokunuşlar ile kenti değiştirmeye çalışırken estetiğe dair birçok detayı ise adeta es geçiyor. Özellikle cadde, meydan, bulvar ve benzeri kentsel mekanlarda kent estetiğini bozan kulübe ve saat kulesi gibi yapılar yapılırken, geçtiğimiz hafta Hz. Ömer Cami önündeki baraka tarzı yapının gündeme düşmesinden bu yana tepkilerde de ardına ardına geliyor. Normal şartlarda belediye bünyesinde olan ve kentin estetiği konusunda önemli bir konumda olan Kent Estetik Kurulu gibi kurulların müdahil olması ve planlı bir yapılaşmayı sağlaması gerekirken Van’da kurum ve kuruluşlar keyfi bir yapılaşma süreci yürütürken vatandaşlar bu gidişata sert tepki gösteriyor.
HER KESİMDEN TEPKİ GELDİ
Beşyol meydanının yıllardır defalarca yıkılıp tekrardan dizayn edilmeye çalışması, kente yakışmayan bir balık heykelinin yıllardır bakımsız bir şekilde durması, Yeraltı Çarşısı’nın yıkık dökük bacasının tüm çağrılara rağmen yıkık görüntüsü ile durması gibi sorunlarla gündeme gelen Beşyol’daki son yapı bardağı taşıran damla oldu. Uzun süredir Beşyol’da devam eden yol ve kaldırım çalışmalarından sonra Dabbağoğlu Park alanı içinde yapılan bir baraka kentte birçok kesimi adeta ayağı kaldırdı. Bu isimlerden birisi de Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van Ticaret Borsası Eski Başkanı Feridun Irak oldu. Irak bu gelişmeleri defalarca sosyal medyada gündeme taşırken konuyla ilgili olarak Şehrivan’a ise şu açıklamalarda bulundu: “Ucube saat kulesi gibi olur olmaz yerlere konumlandırılan çirkin kulübeler kente çok çirkin görüntü kazandırıyor. Başka kentlerle kıyasladığımızda estetikten uzak bu görüntüler hepimizi çok üzüyor. İlimizin çarpık yapılaşması ve trafik sorunu çözüm beklerken neye hizmet edeceği anlaşılmayan projelerle sorunlar daha da çoğalıyor. Buna en son örnek ortaya atılan bir projeyle güzelim müze binası yıkıldı katlı otopark AVM’ye dönüştürüldü ama olmadı, şimdi ne otopark ne de AVM olarak hizmet verebiliyor.” Dedi.
IRAK: GÜZELİM MEMLEKETE ÇOK YAZIK OLUYOR
Cümlelerini sürdüren Irak, cümlelerini şöyle tamamladı: “Milletin parası çarçur edildi. Neyse ki itirazlar üzerine proje durduruldu da Van’ın birkaç güzel binalarından biri olan Merkez Bankası binası yıkılmaktan kurtuldu. Şimdi de Van’ın park bahçesiyle mimarisiyle en güzel camisi olan Hz. Ömer camisinin etrafına ucube kulübeler yapıldı. Buraya meydan demeye bin şahit lazım. Yerlere sondaj makinasından bozma görüntüye sahip saat kulesi koyarak kente kötü görüntü kazandırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Daha üzüntü veren tarafı ise Kent Estetik Kurulu bütün bu olan bitenleri izliyor. Güzelim memlekete çok yazık oluyor. Van bu çirkinlikleri asla hak etmiyor. Saat kulesi kaldırılmalı kulübeler de uygun yerlere taşınmalıdır.”
GAZETECİ KALİ: VAN ÇİRKİNLEŞTİRİLİYOR!
Konuyla ilgili en büyük tepkiyi ortaya koyan isimlerden birisi Gazeteci, yazar İkram Kali oldu. Sosyal medya hesaplarından konuyu defalarca gündeme getiren Kali, o yapılarla ilgili olarak: Pislikten geçilmeyen bakımsız parklar belediyeler eliyle kulübelerle gecekondu alanına dönüştürüldü. Çağdas, katılımcı, modern belediyecilik bu mudur? Gereksiz ucube ilkel yapılarla parkları çirkinlestirmek, adeta yok etmek hangi çağdaş mimari zekanın ürünüdür? Başka yer yokmuş gibi neden kamunun dinlenme alanı olan parkları işgal ediyor, beton yığınıyla dolduruyorsunuz? Ayıp değil mi? En son Beşyol Dabbaoğlu parkı yanındaki görsel havuz yıkılarak yerine çirkin kulübe yapıldı. Yapı hem parkın hem de caminin görünümünü ve siluetini bozdu. Bravo size! Başka ülkede olsa bu yapıyı yapanlara ceza verilir.
“KENT ESTETİK KURULU NE İŞ YAPAR? MİMAR VE MÜHENDİSLER ODASI NEREDE?”
Son iki yılda neredeyse tüm parklar kulübelerle doldu. Denetleyen gören, soran vicdan sorumluluk sahibi bir belediye yetkilisi yok mu? Bizim şehrimizi bizim paramızla neden çirkinlestiriyorsunuz? Bilmiyorsanız yapmayın. Soruyorum: Büyükşehir Belediyesi Estetik Kurulu ne iş yapar? Mimarlar ve Mühendisler Odası nerede? Peyzaj Mimarlar Odası Temsilcisi neden suskun? Bu tür ilkelliklere artık son verin. Hangi amaçla yapılırsa yapılsın. Parkları çirkinleştirerek işgal eden tüm yapıların kaldırılmasını istiyoruz. Van'a çok yazık oluyor.
MİMAR ERGİNOĞUZ: VAN’IN İMAR SORUNU ANKARA’DAN BELİRLENİYOR
Van'ın mimari sorunları bir iki şey ile sınırlı olmadığını belirten Yüksek Mimar Cemal Erginoğuz, şunları kaydetti: “Kentteki cadde üzerindeki yapılara yüksek kat verilmesi, arka parseldekilerin yapıların kat sayılarının düşük verilmesi inanılmaz bir çirkinlik ortaya koyuyor. Van'ın depremden sonra imar durumunun Ankara'dan belirlenmesi Van'da ciddi sorunların doğmasına sebep olmuştur. Dağlık bölgelerden ve yüksek yerlerden Van Gölü’ne doğru kat sayılarının düşürülmesi ile ilgili imar gerektiğini hepimizde biliyoruz. Ama maalesef Van da bunun neredeyse tam tersi yapılacak duruma gelmiştir.”
“EN BÜYÜK SORUN İMAR SORUNU”
1973’te Van da belediye başkanlığı yapan Tayyar Dabakoğlu’nun döneminde uygulanan bir imarı hatırlatan Mimar Erginoğuz, “Van'ın en ücra mahalleleri ne bile Beşyol’daki gibi kavşaklar ve geniş yollar bırakılmıştır. Van'ın dağlık kesimlerinden Van Gölü’ne doğru inen duble yollar yapılmıştır. Son olarak da şunu söylemek istiyorum. Genelde önce yollar, elektrik, su vb. gibi şeyler yapılır daha sonra orada yerleşik hayata geçirilenler olur. Biz de tam tersi oluyor. Bunların hiçbiri tam yapılmadan hayatımızı devam ettirmeye çalıştık ve sorunlar da beraberinde geldi. Öte yandan son zamanlarda yapılan yapılarda kentin tarihi yapısını ciddi anlamda da bozuyor. Bütün bunların en büyük nedeni imar sorunundan kaynaklanıyor.” Şeklinde konuştu.