Van genelinde hasatlar yüzde 80 oranında düştü, çiftçi endişeli!

Van genelinde hasatlar yüzde 80 oranında düştü, çiftçi endişeli!
02 Eylül 2021

Dünyanın en büyük sorunu haline gelen kuraklık problemi olumsuz etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Türkiye’de olduğu gibi Van’da da yaşanan sel ve kuraklık en çok ilçeleri etkilerden, hasatta da büyük kayba neden oldu. Pandemi koşullarına bir de kuraklığın eklenmesi üreticiyi, tüccarı ve çiftçiyi zor duruma düşürdü. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan ilçe ziraat odası başkanları, bu sene hasatta yüzde 70-80’lik bir düşüşün olduğunu söyledi.

 

ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ERDAL ERBAŞ

Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da kuraklık sorunu yaşanmaya devam ediyor. Beklenen bahar yağışlarının görülmemesi nedeniyle özellikle Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde yaşanan kuraklık, hububat hasadını da vurdu. Yaşanan kuraklık nedeniyle kıraç alanlardaki buğday ve arpalar yanmaya başlarken, hasat elde edemeyen çiftçiler de zor dönemlerden geçiyor. Son zamanların en sıkıntılı dönemleri yaşayan kent, bir yandan kuraklık sorunuyla karşı karşıya kalırken, bir yanda da yaşanan sel felaketiyle sarsılıyor. Buğday ve arpa gibi gıdaların hasatlarında yüzde 80’e yakın bir düşüşün olduğunu belirten uzmanlar, sel felaketinin zarar verdiği tarlaların ise kullanılamayacağının altını çizdi. Van’ın tarım ve hayvancılığı ile birlikte bu sektörle uğraşan en küçük çiftçiyi bile ilgilendiren bu düşüş tedirginlik yaratırken beklenen destek adımlarından biri dün geldi. Bu kapsamda kayıtlı üretim alanlarında yetiştirdikleri ürünlerde yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından doğrudan gelir desteği ödemesi müjdesi verildi. Bu destek paketi bir nebze de olsa umut olurken, yetersiz tahıl nedeniyle kentin ve bölgenin zor bir yıl geçireceği nedeniyle fiyatlarla ilgili de istikrarsız bir süreç yaşanacağı tahmin ediliyor.

KURAKLIK HUBUBAT HASADINI DA VURDU

Özalp ilçesinde yaşanan kuraklık sorununun buğday ve arpa hasatlarına büyük zararlar verdiğini dile getiren Özalp Ziraat Odası Başkanı Şayettin Ceylancı, ilçenin yüzde 80’inin kuraklıktan etkilendiğini belirterek şunları söyledi: “Verim oranı da buna bağlı olarak büyük düşüşler yaşadı. Çiftçimiz şu an tohumluk buğday bulamıyor. Özalp ilçesinde üç tane değirmen var. Değirmenleri dolaştığım zaman durgun olduklarını ve iş yapmadıklarını gördüm. Bu sene neden değirmenleri çalıştırmadıklarını sordum? ‘Buğdayın olmadığını söylediler’ doğru söylüyorlar. Çünkü selektöre tohumları attığınız zaman yüzde 80’i oradan düşüyor ve değirmene gitmiyor. Bunun nedeni ne buğdayların susuzluktan dolayı yetişememesinden kaynaklanıyor. Yağmur almayan buğday zayıf kalıyor. Zayıf kaldığı zamanda selektörden düşüyor.”

ÖZALP ZİRAAT ODASI BAŞKANI CEYLANCI: TÜM İLÇELERDE DURUM AYNI!

kilo buğdayı değirmene götürdüğünüz zaman sadece yüzde 15 civarında bir verim elde edildiğini ifade eden Ceylancı, “Geri kalan kısmını ise yem olarak kullanacak. Hasat zamanı da bitti diyebiliriz. Buna bağlı olarak tüm yerlerde durumun aynı olduğu söyleyebilirim. Kuraklık haricinde bizi sel felaketi de çok etkiledi. Kaymakamlık ve ilçe tarım müdürlüğüyle birlikte hasat komisyonu oluşturduk. Gerekli komisyonların yapacakları tespitleri kaymakamlığa bıraktık. Hasat tespit komisyonları bununla ilgili çalışma yürütüyor. En kısa zamanda bu sorunlarla ilgili raporlar çıkacak. Bunu da Tarım İl Müdürlüğüne göndereceğiz.” Diye ekledi.

HASAT DÜŞÜK, MALİYET BÜYÜK!

Önceki senelere oranla hasat kaybını Şehrivan’a değerlendiren Ceylancı, “Geçen sene oranla hasatta çok büyük düşüşler var. Geçen sene su alan tarlalarımız vardı. Bu sene bırakın yağmuru, su alabilen tarlayı da sulayamadık. Çünkü akarsu kesildi. Her sene hasatta düşüşler meydana geliyor. Bunun en büyük nedeni kuraklık. Vatandaş tarlasını ektiği zaman suya ihtiyacı var. Ancak her sene giderek su sıkıntısı da yaşamaktayız. Tabi bu durumlar da en çok çiftçi kesimini etkiliyor. Çünkü geçen sene hayvan fiyatlarıyla bu sene arasında fark var. Hatta düşüş var. Hayvancılıkta da yüzde 60 oranında bir gerileme var. Buna bağlı olarak da saman, arpa fiyatlarında ciddi artışlar söz konusu.” İfadelerini kullandı.

“HAYVANCILIK ANLAMINDA ÇOK CİDDİ POTANSİYELE SAHİBİZ”

Güneydoğu’da yaşanan kuraklığı da dikkat çeken Başkan Ceylancı, “Oradaki kuraklık bizi daha fazla etkiledi. Bölge olarak hayvancılık anlamında çok ciddi potansiyele sahibiz. İşte bu anlamda da her yıl yaşanan kuraklığın telafisini güneydoğudan karşılayabiliyorduk. Bu sene orada da kuraklık sorunu yaşanınca fiyatlar da yükseldi. Bununla ilgili de Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalara inanan insanlarız. Özellikle çiftçimizin en büyük beklentisi desteklerin ilçemize verilmesidir. Desteğin hem tarıma hem de hayvancılığa verilmesi lazım.” Şeklinde konuştu.

GEVAŞ ZİRAAT ODASI BAŞKANI ERGENÇ: BU SENENİN ZARARI BÜYÜK!

Kuraklık sorununun zararlarından söz eden Gevaş Ziraat Odası Başkanı Mesut Ergenç ise şöyle konuştu: “Van başta olmak üzere bütün ilçelerinde ciddi anlamda kuraklık var. Bunun da önlemini Devlet Su İşlerinin alması lazım. Çiftçiler son iki senedir ektikleri üründen verim alamamakla birlikte saman, yem gibi malzemeleri de çok pahalıya alıyorlar. Gevaş ilçesi konumu bakımından yeşil alanları ve suyun çok olduğu bir yer. Fakat bu sene aşırı kuraklıktan dolayı yüzde 60-70 civarlarında verim kaybı oluştu. Geçtiğimiz senelere oranla bu senenin zararı büyük diyebilirim. Önceki senelerde de kurakla mücadele devam ediyordu. Ancak bu kadar verim azlığıyla ilk defa karşılaşıyoruz.”

İLÇELER KURAKLIKTAN ÇOK ETKİLENDİ

Cümlelerini tamamlayan Başkan Ergenç, son olarak şöyle devam etti: “Dünya gittikçe kötüye gitmeye başladı. Eğer en kısa zamanda bu sorunlara çözüm bulamazsak, bizi daha kötü günlerin beklediğini de hatırlatmak istiyorum. Diğer illere oranla çok kötü durumdayız. Buna bağlı olarak da ilçelerde durum çok daha vahim. Hele ki su sorunu yaşayan ilçelerde bu sene hasatta büyük zararlar gördü. Kendi ilçemizdeki durumda buradan farksız değildi. Aynı şekilde sadece il bazlı değil. Bölge olarak da hasat düşüklüğü yaşandı.”

KARA KARA DÜŞÜNEN ÇİFTCİYE DEVLETTEN KURAKLIK DESTEĞİ ÇIKTI

 

Kuraklık sebebiyle yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için destekleme yapılmasına karar verildi. 2021 yılında iklim faktörlerine bağlı olarak yetersiz yağış nedeniyle bazı bölgelerde kuraklık yaşandı. Birçok çiftçi, tarlalardaki ürünlerinin kurumasıyla büyük zarar gördü. Devlet, yaşanan durum üzerine harekete geçti. Bu kapsamda kayıtlı üretim alanlarında yetiştirdikleri ürünlerde yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından doğrudan gelir desteği ödemesi yapılacak. Bir defaya mahsus olarak yapılacak ödemeler, Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirilecek.

KARAR RESMİ GAZETE'DE

Karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlandı. Destekten yararlanacakların, Çiftçi Kayıt Sistemi içinde bulunmaları ve arpa, buğday, nohut, mercimek, yulaf ve çavdar ürünlerini ekmiş olmaları gerekiyor. Verim kaybı oranı yüzde 30-39 olan çiftçilere dönüm başına 30 TL verilecek. Ürününün yarısını kaybeden çiftçiye ödenecek rakam dönüm başına 50 TL olacak. Ürününün tamamını kaybeden çiftçi için dönüm başına 100 TL ödenecek.

 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur