Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan Başkale Açıklaması

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan Başkale Açıklaması
02 Ağustos 2021

Jeoloji Mühendisleri Odası Van İl Temsilciliği’nden Başkale de meydana gelen sel felaketi ile ilgili bir açıklamada bulundu.

 

Jeoloji Mühendisleri Odası Van İl Temsilciliği adına açıklamada buluna Ömer UYUŞKAN, “ 28.07.2021 tarihinden itibaren Başkale ilçemizde etkili olan sağanak yağış nedeniyle, 31.07.2021 tarihinde Esenyamaç mahallesi ve Onikidere mezrasında su baskınları yaşanmış, 8 bağımsız yapıda yıkım gerçekleşmiş 5’i ağır hasarlı olmak üzere 10’dan fazla yapıda ise; hasar meydana gelmiştir. Sel sularına kapılan bir vatandaşımız, mahalle sakinleri tarafından kurtarılarak tedavi altına alınmış,yüzlerce hayvan telef olmuş, tarım arazileri kullanılmaz hale gelmiştir. Devam eden yağışlar nedeniyle, ikinci kez su baskınları yaşanmış, bölgede ciddi hasarlara sebebiyet vermiştir.”

 

“Öncelikle yaşanan bu afet dolayısıyla, selden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, el birliği ile tüm yaraların hızlıca sarılmasını umuyoruz.”

 

“Son yıllarda, özellikle yaz aylarında daha fazla tanıklık ettiğimiz sel felaketinin küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliklerininsebep olacağı olumsuzlukların birer işareti olduğunu hatırlatmak isteriz. Tüm dünyada etkisini hissettiren bu iklim değişiklikleri, ne yazık ki, yaşadığımız coğrafyada da acı sonuçlara sebebiyet vermektedir. Küresel iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava koşulları nedeniyle sel olasılığı önemli ölçüde artmakta ve gerekli önlemlerin alınmaması durumunda daha büyük ölçekte felaketler yaşanacağı gerçeği ile, karşı karşıya bulunmaktayız. “

 

“Yaşadığımız afetlerde, hasarın fazla olmasının sebeplerinden biri de, afet yönetimi konusunda yetersiz kalışımızdan kaynaklanmaktadır. Afet yönetimi sadece afet sonrası yapılacaklar üzerine planlanmamalı, afet öncesinde; afetin önlemesi ve hafifletilmesi prensiplerine dayandırılmalıdır. Mevcut yerleşim yerlerimizde afet risk değerlendirilmesi yapılması, bu minvalde riskli alanların belirlenip, gerekli afet eylem ve planların hayata geçirilmesi gerekmektedir.Önümüzdeki 10-20 yıl içerisinde etkisini daha fazlahissettireceği öngörülen iklim olaylarına karşı hazırlıklarımızı hızlandırmalı, güvenli yerleşim alanları inşa etmeliyiz.” Dedi.

Kaynak: Vandahaber

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur