ŞEHRİVAN HABER: MEHMET ALİ EKİNCİ-SERCAN CANSIZ
‘Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı’ ve Van Gölü Sempozyumu’nun bir arada gerçekleştiği program Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleşti. Emine Erdoğan’ın Van Gölü’nün korunması konusunda önemli mesajlar veren Erdoğan’ın ardından Van Gölü ile ilgili konuşan Bakan Kurum, gölün temizliği ve korunmasına dair mesajlar paylaştı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konuşmasında Van Gölü’nün önemine değinirken, eylem planına dair detaylar da paylaştı. Gerçekleşen etkinliğin Van Gölü için çok önemli bir gün olduğunu belirterek, “Bölgeyi cazibe merkezi haline getirecek Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı kapsamında yapılan Van Gölü Sempozyumu’nun ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Çalışmalarımızda destekleri olan Emine Erdoğan Hanımefendiye şükranlarımı sunuyorum. Biz Anadolu’nun fethini sevgi ve şefkat ile gerçekleştirdik. Bu sevgimizi gökte uçan kuşu, toprakta biten nebatın bile hakkını binlerce yıl hep korumuştur. Ecdadımız canlı cansız tüm varlık alemine karşı beslediği sevgiyi, çıkardığı kanunnamelerle korumuştur. Son iki yüzyıl gelişen sanayileşmeyle insan ve doğa arasındaki denge bozuldu. Dünyanın geleceğini tehdit eden çevre kirliliği, küresel ısınma, su kıtlığı, biyolojik çeşitliliğin azalması gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Türkiye’de son 20 yılda sahip olduğumuz doğal hassasiyetle çok önemli projelerle gerçekleştirdik. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde bu projelerimizin önemli kısmını milletimizin hizmetine sunacağız. Van Gölü çalışmalarımız bu büyük yeşil yatırımlarımızın başından gelmektedir. 600 bin yaşındaki Van Gölümüz, bünyesindeki değerlerle burada yaşamış medeniyetlere ait pek çok sırrı da bünyesinde saklamaktadır” dedi.
KURUM: VAN GÖLÜ KENDİNE HAYRAN BIRAKIYOR
NASA’nın düzenlediği yarışmaya da değinen Bakan Kurum, “Biz Anadolu’nun fethini sevgi ve şefkatle gerçekleştirdik. Bu sevgimiz; gökte uçan kuşun, deryada yüzen balığın, toprakta biten nebatın bile hakkını binlerce yıl boyunca hep tanımıştır. Ecdadımız canlı cansız tüm varlık âlemine karşı beslediği şefkati çıkardığı kanunnamelerle, kurduğu vakıflarla korumuştur. Fakat ne yazık ki son 200 yıldır süregelen sanayileşme faaliyetleri nedeniyle doğa ve insan arasındaki denge bozuldu. Dünyamızın geleceğini ve insan hayatını tehdit eden çevre kirliliği, küresel ısınma, su kıtlığı, tarımsal ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi çevre sorunlarıyla karşı karşıyayız. Türkiye’de, son 20 yılda sahip olduğumuz doğa hassasiyetiyle çevre konularında büyük projeler gerçekleştirdik. Önemli adımlar attık. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde bu projelerimizin bir kısmını yine milletimizin hizmetine sunacağız. Van Gölü koruma çalışmalarımız bu büyük yeşil yatırımlarımızın başında geliyor. 600 bin yaşındaki Van Gölümüz, bu topraklarda yaşamış medeniyetlere ait pek çok sırrı bağrında saklıyor. NASA’nın düzenlediği yarışmada da gördük ki Van Gölü adaları, koyları, sahilleri, mavi ve turkuaz rengiyle bütün dünyayı kendisine hayran bırakıyor.
ARITMA TESİSLERİ CUMHURBAŞKANININ İŞTİRAKIYLA AÇILIYOR!
Van Gölünün güzelliğine yeni güzellikler katmak için yeni projeler başlatacaklarını dile getiren Kurum, şöyle devam etti: “Van Gölü’nün, ekosistemini, balıkları ve tüm canlıları, zengin biyolojik çeşitliliği ve endemik türleri en güzel şekilde korumak adına, çok kapsamlı bir çevre koruma projesini başlatıyoruz. Bu projemizle; Van ve Bitlis’te mevcut atıksu arıtma tesislerini iyileştiriyoruz, yeni tesisler yapıyoruz. Bu kapsamda Van Merkezi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisini Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde açılışını gerçekleştiriyoruz.”
VAN GÖLÜ KORUMA ADINA ATILAN ADIMLARI ANLATTI
Van Gölü dip tarama çalışmalarını başlatacaklarını sözlerine ekleyen Kurum, “Böylece şehirdeki koku problemini tamamen ortadan kaldıracağız. Van Gölünün kirlilik kaynaklarından biri olan göl kıyısındaki ahırların 258’ini yıktık. Bu ahırları kuracağımız Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesine taşıyacağız. Bölgede hayvancılığın gelişimine ve şehrimizin kalkınmasına katkı sunacağız. Yine Van Gölü etrafında taşkın kotu altında kalan bölgeler için rehabilitasyon çalışmalarını en kısa sürede başlatacağız. Böylece Van Gölümüzün etrafındaki kirli görüntüyü, çarpık yapılaşmayı da ortadan kaldıracağız. Van Entegre Katı Atık Yönetim Tesisini kurarak düzensiz döküm sahasını ıslah edeceğiz. Tesisi, bu yılın sonunda hizmete sunacağız. Van ve Bitlis belediyelerimize çevre temizlik araçları, kanalizasyon, atıksu arıtma tesisi ve içme suyu gibi altyapı yatırımlarına 419 milyon lira finansman desteğinde bulunduk, desteklerimiz devam edecek. Tüm bu çalışmalarımızla, Van Gölü; çevre düzenlemeleriyle, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla, temizliğiyle, canlı hayatıyla, masmavi sularıyla dünyanın göz bebeği olacak. Dünyada bir cazibe merkezi olacak ve bu büyük hedefi hep birlikte başaracağız” dedi.
SIFIR ATIK PROJESİNE DEĞİNDİ
“Tüm ülkeler artık çevre sorunları karşısında ‘çevre’ ve ‘kalkınma’ olgularını birlikte ele alıyor, sürdürülebilir bir çözümler üretiyor” diyen Bakan Kurum, şöyle devam etti:
“Bugün, biz de evlatlarımızın geleceği için yeşil projeler gerçekleştiriyoruz. Birleşmiş Milletler tarafından ödüllendirilen, Türkiye’nin en prestijli çevre hareketini Sıfır Atık Projemizi, Saygıdeğer Hanımefendinin himayelerinde başarıyla yürütüyoruz. Sıfır Atık Projemizle sadece 3 yılda 17 milyon ton kullanılabilir atığı geri dönüştürdük, ekonomimize 17 milyar lira katkı sağladık. Çalışmalarımızla tam 209 milyon ağaç kurtardık. Hâlihazırda yüzde 13 olan geri kazanım oranını yüzde 19’a çıkardık. 2023 yılında ise bu oranı yüzde 35’e, 2035'te yüzde 60'a çıkaracağız. Projeyle hedefimiz, 2023 yılına kadar 100 bin kişiye doğrudan istihdam sağlamaktı. 60 bin kardeşimiz sıfır atık uygulamaları kapsamında çalışmaya başladı. 2023 hedefimizi güncelliyoruz, 150 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 20 milyar lira olan tasarruf hedefimizi 30 milyar liraya çıkarıyoruz.”
“VAN GÖLÜ’NÜ KORUMA ALTINA ALMAK İSTİYORUZ”
“Yakın zamanda kurduğumuz Türkiye Çevre Ajansı, projemizin yaygınlaşmasında ve atık yönetiminde önemli bir misyonu yerine getirecek. Van Gölü gibi birbirinden kıymetli doğal varlıklarımızı koruma altına alıyoruz. Milyonlarca metrekare büyüklüğünde millet bahçelerimizle, ekolojik koridorlarımızla ülkemizi yeşil ağlarla örüyoruz. Kilometrelerce uzunluktaki bisiklet yollarımızla, yeşil yürüyüş yollarımızla ve çevre dostu sokaklarımızla vatandaşlarımıza daha sağlıklı şehirlerde yaşama imkânı sunuyoruz. 2000’den bugüne atıksu arıtma tesisi sayımızı 8 kat artırdık. Arıtılmış atık suyun geri kullanım oranını yüzde 3,2’ye çıkardık, yüzde 5 hedefimize yürüyoruz. Türkiye’nin 8 büyük havzasında su kalitesini iyileştirmek için yürüttüğümüz altyapı yatırımlarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Beyşehir, Meke, Mogan ve Salda gibi yüzlerce gölümüzde; doğa koruma çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”