HDP Van İl Başkanı Dilekçi’den Önemli Açıklamalar

16 Mayıs 2015

Van’da 7 Haziran genel seçimlerini boykot edeceklerini i açıklayan Küresunniler’e partilerden kendilerine katılım çağrısı devam ediyor. Önemli bir çok konuda açıklamalarda bulunan Van HDP İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, “Bu kentte bu insanlar kendilerini yabancı hissetmemeli. Biz onların asıl vatanlarının olduğunu söylüyoruz. Bu topraklar onların topraklarıdır” dedi.

7 haziran genel seçimlerini önce en fazla hareketlik Van’da yaşanıyor. Yıllardır Van’da yaşayan ve önemli oy kitlesine sahip Küresünniler, AKP’den aday gösterilmediklerini gerekçe göstererek seçimlerde boykot etme kararı aldı. Bu boykot kararından sonra partilerin Küresünniler’e katılım çağrısı da devam ediyor.Van’da son zamanlarda yaşanan bir çok olayla ilgili konuşan Hakların Demokratik Partisi(HDP)Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, Küresunnilerden destek beklediklerini ifade etti. Dilekçi, “Küresünnilerle ilgili biz daha öncede bir çağrı yaptık. Şimdi de yapıyoruz. Seçim önce ve seçim sonrası da bu çağrımız devam edecek . Küresünniler bu kentte kendilerini dışlanmış hissetmesinler.Küresünniler bu kenttin asıl unsurlarıdır.Bu topraklar onların topraklarıdır.Biz burada halkların özlük birliğini esas alan Bir anlayışa sahibiz onun için Küresünniler bu güne kadar siyasi tercihleri farklı olabilirler. Bundan sonra kendilerinin içinde bulunabilecekleri öz yeterliğe dayalı öz yönetime kendilerinin de olacağı bir sistemi savunuyoruz. Demokratik özerlik böyledir” ifadelerini kullandı. “Bu topraklar onların topraklarıdır” Eğer bir kentte farklı kimlikler farklı inançlar yaşıyorsa o farklı kimlikler, farklı inançlar temsiliyet hakkını bulmaları gerektiğini belirten Dilekçi “ Bu kentte bu insanlar kendilerini yabancı hissetmemeli.Biz onların asıl vatanlarının olduğunu söylüyoruz.Bu topraklar onların topraklarıdır.Bunlara en layık olan parti Hakların Demokratik Partidir.En iyisi demokratik temsiliyetlerini yapacakları yer buradır.Küresünniler’in gelecekte bu kentte kendilerini temsil edeceklerini ifade ediyoruz.Gelsinler kendi evleridir, kendi yuvarlarıdır” dedi. “HDP’yi baraj altında bırakma arayışı içindedirler” Seçim provokasyonları ile ilgili olarak AKP’nin burada kan kaybı yaşadığı görmekteyiz.13 yıllık boyunca hükümetlerinin olumsuz pratiklerini yansımasıdır bu kentte.Yurttaşlar bu 13 yıl boyunca bu boş vaatleri artık kanmıyor.İşte kanmadığından dolayı AKP farklı bir yolla oy toplama peşindedir.Çeşitli provokasyonlar yaparak HDP’yi baraj altında bırakma arayışı içindedirler.Ağrı olayı bunun örneğidir.Aynı şekilde Van’da da,Başkale’de AKP, polis eşliğinde çalışma yapması . Bu kenttin hasiyetinden biri budur. Hiçbir siyasetçiye karşı tepkisi olmaz bu halkın. Siyasetçi gidip kendisini anlatabilir.Bu konuda bir sıkıntı yok.Ama siz polis eşliğinde giderseniz doğal olarak tepki toplarsınız. Biz de aynı şekilde gidersek halk bize tepki koyacaktır. Başkale’de yaşanan buydu” şeklinde konuştu. “Bunları sürekli ısıtıp ısıtıp vatandaşlar sunuluyor” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1.5 milyar liralık yatırımın toplu açılışı hakkında konuşan Dilekçi, “40 -50 yıldır bir GAP projesi var Türkiye’de ne bitti, ne bitiyor nede bitecek.Türkiye de gelmiş geçmiş bir çok iktidar partisi bunun üzerinde propaganda yaptı. İşte Van’da da benzeri bir durumu var. Van beş yıl önce on yıl önce bir okul yapmışlarsa bir hastane yapmışlarsa bunu ısıtıp ısıtıp önümüze koyuyorlar. Bir buçuk yıl önce çok ilginçtir, mevlası aynı,projeler aynı bu yapılanlar ikiz projeler değil ki ikiz olsa bile o gün yapılanla bugün yapılan arasında ekonomik bir fark olur.Nasıl oluyor da bir buçuk yıl önce söylenen projelerin açılışı hizmette sunuşu bunun aynısı ikizi devreye sokuluyor.Demek ki yok öyle bişey bir proje devrede yoktur.İşte bunları sürekli ısıtıp ısıtıp vatandaşlar sunuluyor ve kamoyunu bu şekilde kandırılamaya çalışılıyor.Biz yapılanlarla ilgili bir şey görmedik. Van’da bir buçuk milyarlık projeler nedir? Bilemiyoruz.Van’da deprem yaşanmış yurttaşların evleri yıkılmış. Bunlara ev yapıyorum. İşte iktidar bunu öyle sunuyor ki sanki ücretsiz veriyormuş gibi. Maliyetti 30 ve 40 bin lira arasında değişen bir konuttu şuanda 80 bin lira ile 100 bin lira arasında satıyor.Yaşam koşulları dar ve zor olan vatandaşlar bunlar.TOKİ’lerin ulaşımında tutun çevre düzenlenmesine kadar ,ısıtma sistemi kadar bir çok sorununun olduğunu belirten Dilekçi, “İnsanlar şuanda feryat figan ediyor.TOKİLER yaşanılmaz bir durumda.İşte iktidar bunu karşılıklı yapmıyor.İki misli kazanarak yapıyor” dedi.

Merkürhaber