Van’da Parkomat alanları genişledi, vatandaş isyan etti!

Van’da Parkomat alanları genişledi, vatandaş isyan etti!
13 Ocak 2020

2017 yılında bazı kentteki ana caddelerde başlatılan parkomat uygulaması geçen 3 yıl içerisinde geniş bir alana yayıldı. İlk başladıktan sonra bazı ara cadde ve sokaklarda da uygulanmaya başlayan ücretli otopark uygulaması geçtiğimiz aylardaki ihale ile kentin merkezindeki her yere yayıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi, kentteki otopark ve trafik problemine geçici çözüm olarak ‘Yol Üstü Otopark Sistemi’ (Parkomat) uygulamasının yeniden ihalesini gerçekleştirdi. İhalenin yapılmasının ardından araç park sayısı ve kapsama alanın genişletilmesi vatandaş ve esnaf tarafından tepkiyle karşılandı.

 

Cadde ve sokaklarının darlığı, yolların yetersizliği, trafik sıkışıklığı, ulaşım problemi gibi önemli problemlerle boğuşan Van’da parkomat konusu bir kez daha gündemde. Kentteki trafik ve otopark problemine çözüm olarak 2017 yılında Van Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen parkomat sistemi, ihale sürecinin tekrar yapılmasının ardından gündem tepkiye neden oldu. 2017’de bu yana belli başlı cadde ve sokaklarda uygulanan proje son olarak geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen ihale ve yeni yılla başlayan uygulama ile daha geniş bir alanda uygulanmaya başlandı. Parkomat ihalesinde; 1570 araçlık cadde üzeri otopark işletmesi 58 ay süreyle uzatılması, kapsamı alanın genişlettirilerek daha önce 922 araç park kapasitesine sahip olan uygulama 1570 araca çıkartıldı. Cumhuriyet, Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak ve Sıhke caddelerinin dışında Zübeyde Hanım, Milli Egemenlik ve İkinisan Caddeleri ile Ferit Melen Bulvarı Cemaller Sokak ve İrfan Baştuğ Caddesi Uzun Sokak olmak 10 farklı noktada hayata geçirilen uygulamaya kentin gündemine de damga vurdu. Vatandaşlar Van gibi ciddi park sorunu olan kentte bu uygulamanın yanlış olduğuna vurgu yaparken, kimisi ise şirketin tabelalarda yazılı saatlere uymayarak gece geç saatlere kadar vatandaştan para alındığını söyledi. Kent merkezinin yükü kaldıramaz hale geldiği süreçte vatandaşlar mahalle arasına kadar inen uygulamanın doğru olmadığını vurguladı.

 

 

 

VATANDAŞ: KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

 

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen parkomat sistemi, ihale sürecinin tekrar yapılmasının ardından gündem tepkiye neden oldu. Parkomat ihalesinde; 1570 araçlık cadde üzeri otopark işletmesi 58 ay süreyle uzatılması, kapsamı alanın genişlettirilerek daha önce 922 araç park kapasitesine sahip olan uygulama 1570 araca çıkartılması, Cumhuriyet, Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak ve Sıhke caddelerinin dışında Zübeyde Hanım, Milli Egemenlik ve İkinisan Caddeleri ile Ferit Melen Bulvarı Cemaller Sokak ve İrfan Baştuğ Caddesi Uzun Sokak olmak 10 farklı noktada hayata geçirilmesi kentteki vatandaş ve esnaf tarafından tepkiye neden oldu. Vatandaş, uygulamanın sınırların dışında uygulanmasının doğru olmadığını ve alınan kararın gözden geçirilmesi gerektiği belirtirken, esnaf ise, alınan kararın işlerini olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.

 

 

 

 

“DİĞER CADDELERDE UYGULANMASI DOĞRU DEĞİL”

 

İsmi vermek istemeyen vatandaş, parkomat uygulamasının yasal bir zeminin olmadığını ve haksız kazanç elde edildiğini öne sürdü. Vatandaş, uygulamanın belli yerlerde uygulamasının sakıncası olmadığı fakat yerleşim yerlerinin yer aldığı caddelerde uygulanmasının doğru olmadığı ifade ederek sözleri şöyle sürdürdü: “Parkomat uygulaması özellikle trafiği rahatlatmak ve park soruna yönelik atılan bir adıma olarak biliyorduk. Fakat son süreçte atılan adım bunun farklı bir amaçla yapıldığı düşüncesine kapılmamamıza neden oldu. Özellikle Cumhuriyet ve Maraş Caddesi’nde uygulanmasında herhangi bir sakınca görülmezken, yapılan son ihale ile yerleşim yerlerinin olduğu ve park problemi olan bu yerleşim yerlerinde uygulanması kesinlikle doğru değildir. İkinisan Caddesi’nde ve diğer caddelerde uygulanmanın kaldırılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

 

 

 

 

 

“UYGULAMANIN KALICI HALE GETİRİLMESİ, VAR OLAN SORUNLARI ERTELEMEK ANLAMINA GELMEKTEDİR”

 

Emrah Yiğit adlı vatandaş, parkomat uygulamasının geçici bir çözüm olarak sunulmasının ardından kalıcı hale getirilmesi kent adına kabul edilir bir durum olmadığı söyledi. Yiğit, kentte trafik ve park sorununa çözüm üretilmesi gerektiği kaydederek şunları belirtti: “İlimizde uzun süredir devam eden otopark ve trafik problemi var. Kent merkezinde doğru düzgün bir otopark yok, trafik çilesi cabası, öncelikle bu iki soruna çözüm üretilmesi gerekiyor. Parkomat uygulaması geçici olarak çözüm mü, yoğun olan iki cadde için evet, fakat kentin dört bir yanına uygulamayı yaymak, var olan sorunları ertelemek anlamını taşımak demektir. Bu kent bunları hak etmiyor, parkomat uygulaması kesinlikle sonlandırılmalı veya kapsama alanının dışına çıkartılmamalıdır” diye belirtti.

 

 

 

 

 

TUNÇ: MAHALLE ARALARINA KADAR SOKMALARINI DOĞRU BULMUYORUM

 

Niyazi Tunç adlı vatandaş, Türkiye’nin hiçbir yerinde uygulanmayan geçici olarak kullanılan bir uygulamanın kalıcı hale getirilmesi ve kapsama alanın gün geçtikçe artırılması kabul edilir bir tarafı olmadığını söyledi. Tunç, “Türkiye’de yaşanan kriz hepimizi derinden etkiledi, etkiliyor. Vatandaşın cebinde olan 3-5 kuruşu da bu uygulama ile elinden alınmak isteniyor. Kentteki trafik sorununa çözüm üretemeyenler, otopark yaptırmayanların yasal olmayan bir uygulamayı genişleterek mahalle aralarına kadar sokmalarını doğru bulmuyorum. Kesinlikle bu yanlıştan dönmeleri gerekiyor. Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi’nde uygulanmasında sakınca bulmuyorum. Fakat yerleşim yerlerinin yer aldığı özellikle otopark sorunu olan bir kentte vatandaşın evinin önüne aracını park etmesinin ardında ücret alınması nasıl bir gerekçeyle alınan bir karar anlamakta zorluk çekiyorum” diye ifade etti.

 

 

 

 

 

 

“KARARI DOĞRU BULMUYORUM”

 

Mustafa Arslan adlı vatandaş, parkomat uygulamasının kent merkezinin dışında uygulanmasının mantıksız bir hareket olduğunu belirtti. Arslan, “Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi’nde uygulanması herhangi bir sakınca yok, daha önce cadde boydan boya galeri diye kullanılıyordu. Orada uygulanması mantıklı bir karar, fakat uygulanmanın diğer caddelere özellikle yerleşim yerlerinin olduğu kısımlara yayılması kesinlikle yanlış bir karar, kararın gözden geçirilmesi gerekiyor. İkinisan Caddesi üzerinde bulunan esnafı zor durumda bırakacaktır. Alışveriş yapmak isteyen veya alışveriş yapmak isteyen vatandaşın park ücreti vermesi esnafın işlerini düşüreceğini düşünüyorum. Buradaki yerleşim yerlerini ele alırsak, park yok, vatandaş aracını nereye çekecek? İkinisan Caddesi’nde siteler yer alıyor, burada yaşayan vatandaş aracı park etmesi halinde her gün ücret mi, ödeyecek. Kararı doğru bulmuyorum” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

IŞIK: TRAFİK VE OTOPARK SORUNUNA ÇÖZÜM ÜRETİLSİN

 

Taner Işık adlı esnaf, uygulanmanın genişletilerek bu şekilde bir karar alınmasından dolayı memnun olmadıklarını belirtti. Işık, “İkinisan Caddesi’nde uygulanmasının mantıklı bir gerekçesi yok, mantıklı bir gerekçesi varsa dahi, cadde boyu parkomat uygulanması gerekiyor. Burada esnaflık yapıyorum, bize gelen müşteriler araçlarına 10 dakika park ettikten sonra ücret alınması bizleri zor durumda bırakıyor. Kamusal alanın kiralanması doğru değildir. Uygulanmanın başlatılmasının ardından müşteri kaybımız oldu. İşlerimiz durma noktasına geldi. Cadde esnafları olarak bu karardan memnun değiliz. Eğer uygulama trafik soruna ve otopark soruna çözüm için yapılıyorsa herhangi bir artısı yok, gerekli mercilerin bir önce var olan trafik sorunu ve otopark sorununu çözmesi daha mantıklı olacaktır” dedi.

 

 

 

AKDEMİR: İŞLERİMİZ YÜZDE 50 ORANINDA DÜŞTÜ

 

Serdar Akdemir adlı esnaf, ekonomik problemlerle karşı karşıya kaldıklarını ve zor bir süreçten geçtiklerini söyledi. Akdemir, parkomat uygulamasının İkinisan Caddesi’nde başlatılmasının ardından müşteri kaybettiklerini ifade ederek şu ifadeleri kullandı: “Van Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararı doğru bulmuyorum, memnun değiliz. İlimizde ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyoruz, kışın ortasında kimse de para yok. Uygulamanın gözden geçirilmesi gerekiyor. Burada olan parkomatlar gece yarılarına kadar özellikle kafelerin çalıştığı kısımda milletten para toplanıyor. Müşterilerimiz bu uygulama sonrası durmak istemiyor. İşlerimiz kötüydü daha kötü olacak, işlerimiz yüzde 50 oranında düştü. Zaten insanımızda para yok, şimdi gelip 5-10 lira parkomata para mı verecek. Trafiğe çözümle hiçbir ilgisi yok, yetkililerden bu işe çare bulmalarını istiyoruz”

 

 

 

 

 

TÜRK: BU UYGULAMAYI DOĞRU BULMUYORUM

 

Akif Türk adlı esnaf, parkomat uygulamasının merkezi yerlerde uygulanması gerektiğini ve trafik yoğunluğunun yaşandığı kısımlarda uygulanmanın hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Türk, “Trafiğin yoğun olduğu yerlerde parkomat uygulanabilir. Fakat belediyeler yeterince otopark tahsis etmişse, yoğunluğun az olduğu yerlerde parkomat uygulaması hatalı olur. Uygulamanın başlamasının ardından gelen müşterimiz aracını rahat bir şekilde park edemiyor, sıkıntı yaşayabiliyorlar. Bu uygulama işlerimizin durmasına, müşteri kaybetmemize neden olacaktır. Bu uygulamayı doğru bulmuyorum, belirli yerler de olmasını isterim. Ücret noktası ise çok fazla bir ücret talep ediliyor, ücretin daha az olması gerektiğini düşünüyorum. Normal otoparklarda akşama kadar 4-5 lira alınırken, yol üzerinde park edilmesine 20 lira alınması çok fazla bir ücret, buradan yetkililere seslenmem gerekiyorsa; belirli yerlere uygulanması gerektiği ve ücretin düşürülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

 

 

 

 

VANGÖLÜ AKTİVİSİTLERİ: PARK ALANLARI OLUŞSUN, UYGULAMAYA SON VERİLSİN!

 

Parkomat uygulamasının ihale sürecinin uzatılmasının ardından kapsama alanın genişletilmesi, araç park sayısının arttırılması ve trafik sorununa çözüm üretmediği yönünde sosyal medya üzerinden birçok vatandaş atılan adıma tepki gösterdi. Yapılan tepkilere Van Gölü Aktivistleri de destek verdi. Aktivistler, sosyal medya üzerinde uygulama ile ilgili açıklama yaptı. Kent trafiğine çözüm üretmediğini dile getiren Aktivistler, kış saati dışında ücret alınmasının vatandaşta rahatsızlık oluşturduğunu kaydetti. Aktivistler, “Şehir merkezinde araçların park edebileceği yeni alanların oluşturulması ve parkomat uygulanmasına son verilmesini, şehir içinde trafik sıkışıklığı çözümü için çevre yolu ile ilgili sorunların diyalog ile nihayete ermesi ve raylı sistem için çalışmaların başlatılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

SP İL BAŞKANI İLHAN’DAN SAAT TEPKİSİ!

 

Konuyla ilgili tepki gösteren isimlerden birisi de Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan oldu. İlhan kentte geçtiğimiz günlerde yeni sınırları ile birlikte uygulamaya konan parkomat sisteminde saatlere uyulmadığını söyleyerek, kış çalışma saatlerinin dışına çıkıldığını ve haksız yere geç saatlere kadar fiş kesildiğini söyledi. “Saat 21:30 an itibariyle İki Nisan Caddesi tabelada kış çalışma saatleri 08:30-18:00 fakat üç gündür saat 24:00 de kadar parkomat uygulaması devam ediyor korkarım ki yakında aldığımız nefese karşılık da para alacaklar.” Diyen İlhan, saat 21.30’da parkomatların çalıştığı bir fotoğrafı da paylaşarak duruma tepki gösterdi.

 

 

 

 

 

YENİDEN İHALEYE ÇIKTI! KAPSAMA ALANI GENİŞLETİLDİ

 

Van Büyükşehir Belediyesi, Yol Üstü Otopark Sistemi (Parkomat) uygulamasının yeniden ihalesini yapıldı. Parkomat uygulaması kiralama ve işletilmesi ihalesi, 1 Kasım 2019 Cuma Günü saat 14.00’da gerçekleştirilerek Büyükşehir Belediyesi’nin Resmi Twitter, Facebook ve Instagram hesaplarından canlı olarak yayınlandı. Yapılan ihale kapalı Teklif Usulü ile gerçekleştirildi. 1570 araçlık cadde üzeri otopark işletmesi 58 ay süreyle ihaleye verilirken, ihalenin muhammen bedeli ise 7 milyon 656 bin TL olarak belirlendi.

 

 

 

922 ARAÇ PARK KAPASİTESİ 1570’YE ÇIKARTILDI

 

Büyükşehir Belediye meclisinin eylül ayı kararıyla Belvan Ulaşım Sanayi Limited Şirketine bağlanan Parkomat uygulamasının kapsamı genişlettirilerek daha önce 922 araç park kapasitesine sahip olan uygulama 1570 araca çıkartıldı.

 

 

 

10 FARKLI NOKTADA UYGULACAK!

 

Parkomat uygulaması uygulanacak caddelere ise şöyle belirlendi: Cumhuriyet, Kazım Karabekir, Mareşal Fevzi Çakmak, Sıhke, İskele, Zübeyde Hanım, Milli Egemenlik ve İkinisan caddeleri ile Ferit Melen Bulvarı Cemaller Sokak ve İrfan Baştuğ Caddesi Uzun Sokak olmak 10 farklı noktada hayata geçirildi. 

 

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ-HAKİM İNALÖZ

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur