Doğalgaz, kömürcü esnafının belini büktü!

Doğalgaz, kömürcü esnafının belini büktü!
11 Kasım 2019

Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatif Başkanı Hasan Seyhan, kömürcü esnafları olarak sıkıntılarının olduğunu belirterek, bazı beklentilerinden de söz etti.

Bir kaç yıl öncesine kadar onlarca kömürcü esnafının hizmet verdiği kömürcüler sitesinde, işlerin azlığı sebebiyle bir çok esnafın bu işi terk ettiği ve şuanda söz konusu sitede hizmet veren az sayıda kömürcü esnafının kaldığı belirtildi.

 

Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatif Başkanı Hasan Seyhan, site esnafı olarak zor durumda olduklarını söyledi. Seyhan; “Doğalgazın il genelinde yaygınlaşmaya başlaması, korsan satıcılar ve açıkçası Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından kömür dağıtımının yapılması, bizleri olumsuz yönde etkiliyor” ifadelerini kullandı.

 

Doğalgazın yaygınlaşması, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından dağıtılan yardım kömürü ve bu işi korsan olarak yapanlar nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiklerini belirten Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatif Başkanı Hasan Seyhan, “Bizim kayıtlı üye sayımız 61. Ancak şuanda faaliyette bulunan üye sayımız 28. Diğer arkadaşlarımız ya iş yerini kapatmış ya da farklı sektörlere yönelmiş durumdalar. Sitemizde çalışan sayımız ise her depoda en az 4 kişi olmak üzere toplamda 120 kişi civarındadır. Sitemizde eskiye nazaran iş yeri sayısında büyük bir düşüş söz konusudur." diye konuştu.

 

Soğuk havaların başlamasıyla birlikte vatandaşlar da kış hazırlıklarının son aşamalarına geldi.

 

Doğalgazın henüz ulaşamadığı bölgelerde ikâmet eden vatandaşların kış hazırlıklarının başında soba, odun ve kömür tedariği geliyor. Maddi durumları yetersiz olan vatandaşlar Sosyal Yardımlaşma Vakıfları tarafından dağıtılan yardım kömürlerini alırken, diğer vatandaşlar da kışın soğuk aylarında ısınmak için yakacakları kömürü almak üzere Van  Kömürcüler Sitesi'nin yolunu tutuyor.

 

Geçmiş yıllara nazaran sitede yoğun bir kömür satışı olmazken, esnaf sayısının da geçmiş yıllara göre azaldığı görülüyor.

 

Kömürcü esnaflarının bir kısmı, iş yapamadığı gerekçesiyle ya sektör değiştirdiğini ya da kapısına kilit vurduğunu söylüyor. Kömürcülük işini terk eden esnafların bir kısmı da, sitedeki deposunu başka sektörlere kiraya vermiş durumda.

Sitede kalarak kömürcülük işini sürdüren esnaflar da, gözleri yollarda siteye gidecek olan müşterileri bekliyor.

 

 

 

 

“SİTEMİZDE ESNAF SAYIMIZ DÜŞTÜ”

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan VanKömürcüler ve Oduncular Kooperatif Başkanı Hasan Seyhan, şunları söyledi: “Koperatif olarak üye sayımız 61 olmasına rağmen faaliyette olan üye sayımız 28. Diğer üyelerimiz ya sektör değiştirdi ya da kapattı. Sitemizde çalışan sayımız ise her depoda en az 4 kişi olmak üzere toplamda 120 kişi civarında. Sitemizde eskiye nazaran iş yeri sayısı oldukça azaldı. Bunun da nedeni şu; depremin yaşandığı 2011 yılı öncesinde, yani doğalgazın yaygın olmadığı dönemde sitemiz çok faal bir şekilde çalışıyordu ancak daha sonrasında doğalgazın yayılmasıyla birlikte sektörümüzde gittikçe daralma olmaya başladı. Diğer bir sebep ise dağıtılan yardım kömürü ve ayrıca kömürcülük işini korsan olarak yapanlardır...”

 

"SEKTÖRÜMÜZ KÜÇÜLÜYOR"

 

Seyhan, kömürcüler sitesinin sorunlarını ele aldığı açıklamasında sektörlerinin her geçen gün daralmaya doğru yol katettiğini belirterek şöyle devam etti: “Kömürcü esnafları olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Özellikle doğalgazın yaygınlaşmasından dolayı gün geçtikçe sektörümüz daralıyor. Ama doğalgaza karşı değiliz çünkü memleketimiz için bu bir nimettir. Hem sağlık açısından, hem ekonomik açıdan, hem de çevre temizliği açısından kesinlikle doğalgazın yaygınlaşmasına karşı değiliz hatta destekliyoruz. Ama bu durumun kömürcülerin işini etkilediği gerçeğini de biliyor ve kabulleniyoruz. İkinci bir mevzu ise korsan satıcılar meselesi. Doğalgaza karşı olmadığımız kadar korsan satıcılara da karşıyız. Açık konuşmak gerekirse yardım kömürü dediğimiz olaya da bir yönüyle karşıyız. Bu kömürün, olması gerektiği kadar kaliteli olmadığını düşünüyoruz. Ve bu da insanların sağlığını etkiliyor. Diğer taraftan Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracılığıyla dağıtılan yardım kömürü gerçek anlamda ihtiyaç sahiplerine ulaşıyorsa, sorun yok! Örneğin daha önce doğalgaz hizmeti alamayan bir vatandaş yardım kömürü alıyordu ama doğalgaz hizmeti almaya başladıktan sonra güncelleme olmadığı için tekrar yardım kömürü almaya devam edebiliyorsa, biz buna karşıyız. Bu kömürü alan vatandaş, ihtiyacı olmadığı için cüzi rakama bunu satabiliyorsa, haksız kazanç elde edebiliyorsa, bunların düzeltilmesi gerektiğini söylüyoruz. Varsa bu tür durumlar, biz bunların önlenmesini istiyoruz. Yetkililerden isteğimiz de, her sene kömür dağıtım zamanı geldiğinde güncelleme yapılmasını sağlamalarıdır. Ya da bu dağıtım işini bizim kooperatife versinler. Biz hem daha kaliteli kömür dağıtırız hem de dağıtım iş kontrolümüz altında olur. Bunu Çevre İl Müdürlüğü de köntrol altında tutar.”  

 

 

 

“KORSAN SATICILAR BÜYÜK SORUN”

 

Konuşmasının devamında, şehir merkezlerinde bulunan fırınların serbest alanlarda kiraladıkları odun depolarına ve gelişi güzel cadde veya sokaklara döktükleri odun yığınlarının hem çevre hem de görüntü kirliliğine yol açtığını iddia eden Seyhan, bu konunun da denetlenmesini istedi. Seyhan, şu ifadeleri kullandı: “Sitemizin bir ismi var; oduncular ve kömürcüler sitesidir, sadece kömürcüler sitesi değil. Van’da belki de bine yakın fırın var, her fırının etrafı tamamen görüntü kirliliği oluşturuyor. Şimdi burada bu siteyi niye açtık? Odun kesimi, kırımı ve o ses kirliliği burada olsun diye. Bizim sitemiz zaten boş.  Bir fırıncı, ana cadde üzerinde veya mahallede kalabalığın olduğu başka alanlarda odun deposu yapacağına, gelsin buraya isterse kiralayalım, isterlerse de bizden alsınlar. Biz burada resmi olarak çalışıyoruz, vergimiz var, kiramız var, su ve elektrik giderlerimiz var, personel maaşları ve sigortası var. Piyasada depo tutanların bu tür giderleri yok. Bu konuda denetimlerin arttırılmasını talep ediyoruz. Bununla birlikte, yine mahalle aralarında odun satım ve kırım işini korsan olarak yapanlar var... Bizim burada zaten ağaç sanayisi var, burada bu işi serbest yapabilirler ama biz gittiğimiz bazı mahallelerde odun satış noktaları görüyoruz. Bu bize zarardır, gerçekten ekmeğimizi elimizden alıyorlar. Korsan satıcılar konusuna çözüm bulunması için merkezi 3 ilçe belediyemize de dilekçeler yazdık. Tek dönüş yapan Tuşba Belediyesi oldu. Onlar da “biz herhangi bir yerde bir şey bulamadık” dediler. Biz buluyorsak, görüyorsak, siz neden bulamıyorsunuz? Bu şehir hepimizin, hepimizin sahip çıkması lazım, biz kendi menfaatimiz için bu sorunları dile getirmiyoruz. Gerçekten hepimiz birlik olursak, bu şehir daha yaşanılabilir bir konuma kavuşur.”

 

 

 

 

“MAĞDURUZ”

 

Son yıllarda kötü gidişattan etkilenen esnafların depolarını kapatmak zorunda kalarak farklı sektörlere geçiş yaptığını dile getiren Sehyan, son olarak şunları söyledi; "Sitemizde inşaat malzemesi satılan yeni yerler açıldı, mobilyacıların açtığı yerler var, geri dönüşüm üzerine açılan bir depo var ve Yedi Emin Oto Parkı buraya geldi. Geriye kalan birçok depo ise halen boş ve aidatlarını ödeyemeyenler var. Çünkü depoları kapalı. Bizim kooperatifimizin giderleri çok, aylık her bir üyeden 180 TL almamız lazım, SGK borcumuzdan dolayı icralık olmuş durumdayız, ödeyemiyoruz. Üyelerimizden de aidatları alamıyoruz çünkü depoları kapalı. Site olarak mağdur durumdayız. Sitenin başkanı olmakla birlikte bir esnafım da aynı zamanda, inanın kendi ticaretimden kat be kat daha fazla sitenin sorunları ile uğraşıyorum. Depolarımızın çoğu boş, kiralamak isteyenler gelebilirler. Geçenlerde bir esnaf geldi, depo lazımmış, öncesinde OSB’ye gitmiş, yüksek kira istemişler. Bizim burada ise aylık kiralarımız 1000 ila 3000 TL arasında değişiyor. Çok daha düşük fiyatlara kiraya veriyoruz. Kiralarımız bu kadar ucuzken yine de kiracı bulamıyoruz...”

 

Prestij Özel Haber: M.Selim KURT

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur