Van’da Kültür ve Sanat Çevresi destek bekliyor

Van’da Kültür ve Sanat Çevresi destek bekliyor
11 Haziran 2019

Van’da son zamanlarda kültürel ve sanatsal etkinliklere olan ilgi katlanarak artmaya devam ediyor. Kültür ve Sanat Merkezleri’nin azlığına ve imkanların kıtlığına rağmen özel teşebbüsler ile bu tür etkinlikler icra edilmeye çalışılıyor.

Bir milyonu aşkın nüfusu ve bölgenin lokomotifi kenti olmasıyla dikkatleri üzerine çeken Van’da hızlı gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bundan 10 yıl öncesine kıyasla kültür, sanat etkinliklerinin daha fazla icra edildiği, önemli festivallerin yapıldığı, yerli turizmin atağa geçtiği kentte hızlı bir gelişme süreci yaşanıyor. Gerek ulusal gerekse yerel anlamda yapılan bir çok etkinlik ile kentin geçmiş yıllarda anıldığı terör gibi olumsuzluklar da daha az ön plana çıkarken işin içinde olan kesimler ise kentin daha çok kültür ve sanat ile anılması gerektiğini vurguluyor.

 

 

 

Kültür Sanat Merkezleri, Müzeler, Kütüphaneler konusunda kötü bir durumda olan, hala tam donanımlı kültür ve sanat merkezlerinden yoksun olan kentte işi kendi çabalarıyla yapanlar devletten destek bekliyor. Bu ekiplerden sadece birisi olan Vanifesto Kahkaha adlı bir grup Şehrivan aracılığı ile kentteki bu eksikliği dile getirdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vanifesto Kahkaha Kurucusu Lideri Muhammed Çınar “Van’da yaşayan gençlerin, tiyatroya, sanata yönelmesinin yanı sıra biz şehrimizin değerlerine de değer katıyoruz. Bunu bizim idarecilerimizin görüp bize sahip çıkması lazım.” şeklinde konuştu. Kentteki benzer yapıların buluşacak ve çalışacak bir yerleri olmadığına da değinen ekip üyeleri, gençlerin iyi işlere yönelmesi için desteğin şart olduğunu vurguluyor. Çok yönlülüğünü günden güne daha ileri noktalara taşıyan Van’da Kültür-Sanat kapsamında da çalışmalar varlığını sürdürüyor.

 

 

 

 

Özellikle gençlerin ilgi alanları ve istihdamı ile alakalı soru işaretlerinin oluştuğu, yine gençler ile alakalı sunulan siyasi vaatlerin gündemden düşmediği bir dönemde; Van’da tamamen kendi imkânları ile bir araya gelip yine tamamen kendi imkânlarıyla tiyatro oyunları sergileyen amatör bir tiyatro ekibi kentteki kurum ve kuruluşların hiçbir tanesinden destek göremiyor. Provalarını gerçekleştirecekleri ve oyunlarını sergileyebilecekleri bir sahneden; kendi tabirleri ile bir araya gelip toplanacakları bir yerleri bile olmadığını belirten genç tiyatrocular buna rağmen kendi imkânları dâhilinde birçok oyun sergileyerek gayelerinden vazgeçmemiş. Artık daha iyi yerlere gelip ekiplerini de genişletmek istediklerini belirten gençler şehirde bulunan yetkililerden destek bekliyor.

 

 

 

 

VAN’DA KURULDULAR VAN’DAN DESTEK GÖRMEK İSTİYORLAR

‘Vanifesto Kahkaha’ adı altında kurulan ve kurulduğu günden bu yana ellerinde hiçbir imkân olmamasına rağmen defalarca oyunlar sergileyen ekip her dönemde kendini yenileyerek yeni çalışma arkadaşları buluyor. Sergileyecekleri oyunların ve provaların çalışmalarını kendi imkanları ile bazı konsept kafelerde ve şehirde bulunan özel kültür- sanat merkezlerinde gerçekleştiren ekip üyeleri artık işlerini daha profesyonel yürütmek istiyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vanifesto Kahkaha Kurucusu Lideri Muhammed Çınar “Van’da yaşayan gençlerin, tiyatroya, sanata yönelmesinin yanı sıra biz şehrimizin değerlerine de değer katıyoruz. Bunu bizim idarecilerimizin görüp bize sahip çıkması lazım.” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

“KENDİ İMKÂNLARIMIZLA ÇALIŞIYORUZ”

Kendi imkânları ile oyunlarını sergilemeye çalıştıklarını belirten Çınar “Tamamen bireysel bir fikir üzerine kurulmuş olan topluluğumuz ile ilk günden bu yana çalışmalar yürütüyoruz. Tabi zamanla ekibinizde de değişikler oluyor. İlk başta başladığımız ekip arkadaşlarımıza yenileri ekleniyor ya da ekibimizden farklı alanlara yönelen arkadaşlarımız oluyor. Buda insanı mutlu ediyor çünkü yapmış olduğunuz işin bünyenizde barındırdığınız birlikte çalıştığınız insanlara katkısını birebir görmüş oluyorsunuz. Bugüne kadar birçok oyun sahneledik. Gidip özel bir sahne kiralıyoruz ve oyunlarımızı burada sergiliyoruz. Ya da gidip Van’da bulunan bazı konsept kafeler ile anlaşıp oyunlarımızı onların amatör sahnelerinde sahneliyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

 

 

“BULUŞACAK YERİMİZ BİLE YOK”

Çalışmalarını yapacakları ve bir araya gelecekleri bir yere bile sahip olmadıklarını belirten Çınar “Malumunuzdur ki amatör olarak kurulduğumuz ve herhangi bir özel ya da kamu kurumu ile bağlantımız alakamız olmadığı için zaman zaman çeşitli güçlükler, problemler yaşayabiliyoruz. Örneğin bugün baktığınızda çalışmalarımızın provalarını icra edebileceğimiz ya da bu çalışmaları sergileyebileceğimiz veya bizler için bir buluşma noktası olabilme adına bile herhangi bir yere sahip değiliz. Çalışmalarımızı yapacağımız bir alana ihtiyacımız var özel kuruluşlara gittiğinizde bununla ilgili çeşitli ödemeler yapmak zorunda kalıyorsunuz, fakat dediğim gibi biz genç ve tiyatroya gönüllülük esası ile girmiş kişileriz. Bunu yapmamız pek de mümkün olmuyor.” Diye ekledi.

 

 

 

“İDARECİLERİMİZİN BİZE SAHİP ÇIKMASI LAZIM”

Şehirde bulunan hiçbir kurumdan bir destek görmediklerini belirten Çınar şu şekilde konuştu; “İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzden tutun da, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden, hatta Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü’nden bile biz hiçbir destek alamadık. Bize seyirci olan kesimler arasında sadece Vanlılar yok. Zaman zaman İranlı konuklarımız oluyor, şehir dışından gelen konuklarımız oluyor kısacası her çeşit seyirci kitlesi ile karşı karşıyayız. Yani Van’da yaşayan gençlerin, tiyatroya, sanata yönelmesinin yanı sıra biz şehrimizin değerlerine de değer katıyoruz. Bunu bizim idarecilerimizin görüp bize sahip çıkması lazım. Saydığım kurumların ve Van’ı daha iyi yerlerde, Van Gençliğini daha iyi yerlerde görmek isteyen herkesin bizim arkamızda durması gerektiğine inanıyorum. Gençlerin iyi işlere yönelmesi adına yapılacak her çalışma desteklenmeli ve arttırılmalıdır hele ki bunu gençler yapıyorsa birileri kol kanat germelidir.”

 

 

 

İLGİ VAR AMA...

Van’da tiyatro ile alakalı yapılan çalışmalara genel anlamda bir yatırım olmadığına da dikkat çeken Çınar buna rağmen yine bir hareketliliğin olduğunu vurguladı. Çınar açıklamalarının devamında şu sözlere yer verdi; “Van’da tiyatroya, oyunculuğa duyulan ilginin ne kadar olursa olsun az olsa da tatmin edici bir oyuncu kitlesinin varlığından söz etmek mümkündür. Yani Van’da oyunculuğa duyulan ilginin büyük olduğunu söyleyebiliriz. ‘Bu kadar büyük bir ilginin karşısında diğer şehirlerde olan oyunculuk kurslarından, ajanslardan kaç tanesi gibi birer kurs var Van’da?’ diye soracak olursanız üzülerek bu yönde eğitimler veren, buna ilgi duyan gençleri geleceğe hazırlayan pek bir kurum yok. İşte biz hem bu eksiklikleri görüp hem de kendi hobilerimizi icra etmek adına kurmuş olduğumuz bu ekip ile çeşitli oyunlar sergileyip, çeşitli çalışmalara imza attık ve atmaya da devam edeceğiz.”

 

 

 

TİYATRO ORTAK PAYDADA BULUŞTURUYOR

Tiyatronun önemine ilişkin de açıklamalar yapan Çınar “Vanifesto Kahkaha Ekibi tiyatroya gönülden bağlı olan kişilerin bir araya gelerek oluşturduğu bir tiyatro ekibidir. Kimimizin eğitim hayatı devam ediyor, kimimiz okuduğumuz okullardan, bölümlerden mezun olduk. Hepimiz bizler için ortak bir payda olan tiyatro çatısı altında toplandık. Aslında tiyatronun önemini şu an burada anlatmaya her ne kadar kelimeler kifayetsiz kalsa da tiyatro kültürel gelişmeyi sağlayan gizil güçlerden biridir. Öyle ki sanatsal yaratıyı en etkin biçimde topluma aktaran bir araç durumundadır. Tiyatro uyarı görevini yaptığı kadar, toplumu ortak komplekslerinden arındırır, onlara gerçek düşünce erkini, özgürlüğünü sağlar.” Dedi.

 

 

 

 

GENÇLER TİYATRONUN İÇİNDE OLMALI

Belli dönemlerde alımlar yaparak ekiplerini güçlendirdiklerini ve çeşitli değişimler yaptıklarını belirten Çınar “Devletin kültür çalışmaları kapsamında yer alması gereken en önemli girişimi, yetişme çağında olan gençleri tiyatro eyleminin içine katmak olmalıdır. Biz bu bilinç ile oluşturmuş olduğumuz ekibimiz de elimizden geldikçe bu işe gönül vermiş ve bu konuda yeteneği olan oyuncu arkadaşlarımızı dönem dönem yaptığımız duyurular ile aramıza alıyoruz. Bir yaşam bilimi ve toplum sanatı olan tiyatro, halkın önüne bir sonuç olarak çıkar. Ne var ki, tiyatronun bir sonuç olması yanı sıra araç olma niteliği de vardır. Tiyatronun sonuç oluşu onun sanatsal bütünlüğünü, araç oluşu ise eğitimsel gücünü açığa çıkartır.” Diye konuştu.

 

 

 

 

“KİŞİ KENDİNİ TİYATRO İLE DAHA İYİ İFADE EDER”

Kişilerin kendilerini büründürdükleri roller ile daha iyi ifade ettiğini belirten Çınar “İnsan yaşamında olağanüstü ve çoğu zaman da kendini belli etmeden roller oynayan tiyatronun tarihsel gelişmesi içinde toplumsal durumları aydınlattığı görülür. Artık bugün tiyatronun varlığı ve etkisi tartışma götürmez bir gerçektir; tiyatronun her gelişme evresi yalnızca bir vakit geçirme olmamıştır. İnsan yaşamında bu gelişme basamağı, seyircinin tiyatro olayına katılışı ile kendini tanımanın, kendini gerçekleştirmenin ya da daha çok günümüzde görüldüğü gibi, maskeleri atmanın ilkelerini ortaya çıkarmış ve yapısı içinde kendine özgü bir varlık olmuştur.” Şeklinde konuştu.

 
 
 
 ŞEHRİVAN ÖZEL-ÖMER FARUK TOKTAŞ

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur