Van Sınıfta kaldı

Van Sınıfta kaldı
27 Aralık 2018

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018 yılı Liselere Geçiş Sınavı (LGS) performans raporu yayınlandı. Milli Eğitim Müdürlüğü’nce paylaşılan puan ortalaması performans raporunda Van 335,52 ortalama ile 62. olması şaşkınlıkla karşılandı.

 Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018 yılı Liselere Geçiş Sınavı (LGS) performans raporu yayınlandı. Milli Eğitim Müdürlüğü’nce paylaşılan puan ortalaması performans raporunda Van 335,52 ortalama ile 62. olması şaşkınlıkla karşılandı.

 

Van eğitimdeki makus talihini yine yenemedi. 2018 yılı LGS sonuçlarına göre Van Türkiye genelinde 62. Sırada yer aldı. Türkiye ortalamasının 11 puan altında yer alan Vansadece Doğu illerini geride bırakabildi. Van’ın yıllardır kanayan yarası halinde olan eğitim sorunu bir kez daha acı bir tabloyla karşımıza çıktı.  2013 yılından bu yana her yıl yapılan Üniversite ve Liselere Giriş sınav sonuçlarındaki puanların geçtiğimiz yıllarla kıyaslanarak yapılan değerlendirmelerinde,  Van’ın sıralamasının yükseldiği söyleniyordu, ancak herhangi bir resmi rapor ve değerlendirme yayınlanmadığı için Van’ın eğitim sıralaması gündeme geldiğinde 2014 -2015 yılında açıklanan 77. sıra dile getiriliyordu. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ilk kez yapılan 2018 Liselere Geçiş Sistemi (LGS)’de Merkezi Sınavla Yerleşen Öğrencilerin Performansını açıkladı.  Bu raporda 81 il arasında Van Genel Puan Sıralamasında 335, 52 puan ile 62. Oldu.

 

VAN DİBE VURDU

Doğu Anadolu illerinin büyük bir kısmının Van’ın  alt sıralarda yer aldığı raporda, Malatya 6. Oldu. Elazığ’ın 9’uncu, Bingöl’ün 42 ve Tunceli’nin de 57’inci olduğu listede Erzurum’un 60’ıncı sırada bulunması düşündürücü olarak nitelendirildi. Doğu Anadolu’dan Erzincan, Van, Bitlis, Kars, Muş, Iğdır, Ağrı, Ardahan, Hakkari illerinin önünde yer aldı.  Doğu Anadolu Bölgesi’nden  Malatya 6. sırada, Elazığ 9.sırada,  Bingöl 42. Sırada, Tunceli 57.sırada.

UCA: EĞİTİMDE YOL ALAMADIK

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Eğitim Bir-Sen ve Eğitim Sen Van şubesi, sözleşmeli öğretmenlerin görev yerlerine alışmadan tekrar ayrıldığı için öğrencilerin düzenli bir eğitim alamadıklarını açıkladı. Eğitim Bir-Sen Van şube başkanı Mehmet Ali Uca, “Öğretmen sirkülasyonunun Van’da çok yaşanması nedeniyle sıkıntıların yaşandığını söyledi. Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca gazetemize yaptığı açıklamada eğitimde yol alamadıklarını söyledi ve şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle son yıllarda MEB Ortaokul ve Lise öğrencilerinin girdiği sınavlarda illerin başarı sıralamalarını yayınlamıyor. Eğitimde Cumhurbaşkanımızın da yakın zamanda ifade ettiği gibi yeterince yol alamadığımız söylenebilir. Bu durum ülke genelinde ve ilimiz özelinde de doğrulanabilir niteliktedir. Sınava giren tüm öğrencilere ait rapora ulaşamadığımız için bir değerlendirme yapmamız doğru olmayacaktır. Yerleşen öğrenciler bazında baktığımızda ilimizin 62.sırada yerini alarak bir nebze de olsa yukarılarda olduğu görülmektedir.”


“ÖĞRETMEN SİRKÜLASYONU YAŞIYORUZ”

Van’ın eğitim seviyesinin düşük olmasını öğretmen açığı ve gelenlerin fazla kalmamasına bağlayan Uca, “Eğitimde yeterince yol alamamamızın nedenleri ise; öğretmen sirkülasyonunun ilimizde çok yaşanması, Velileri eğitim ortamlarına yeterince dahil edemememiz, ücretli öğretmen görevlendirilmesinin fazla oluşu, okul yöneticilerinin kendi işleri dışında personel ihtiyacı ve okulun fiziki şartları gibi ekstra uzmanlık gerektiren yönlerde fazla zaman harcamaları neticesinde eğitim-öğretim sürecine dahil olamamaları ve birçok okulumuzun bütçelerinin olmayışı olarak gösterilebilir.” Diye konuştu.

 


YAMAÇ: ÖĞRETMENLER UZUN KALMALI

Van Eğitim-Sen Şube Başkanı Bedri Yamaç Gazetemize yaptığı açıklamada Türkiye’de ciddi anlamda öğretmen açığı olduğunu söyledi. Yamaç, “Bölgede öğretmen açığı var. Türkiye’de çok ciddi manada öğretmen açığı var bu bölgede biraz daha fazla. Yine aynı şekilde öğretmen sirkülasyonu. Çocuklar daha bir öğretmene alışmadan öğretmenin tayini çıkıp gidiyor. Yerine yenisi geliyor. Siyasal iktidarın buna biran önce çözüm bulması gerekiyor. Öğretmenin burada kalması için bir takım tedbirler alınmalı. Tabi bu tedbirler sözleşmelide olduğu gibi bir öğretmeni 6 yıl rehin tutacak şekilde değil. Daha çok maddi yönlerden özendirerek tutmanın yolları bulunmalıdır. Van ve ilçelerinde bulunan okullarda bir yığılma mevcut kapasitenin çok üstünde bir kalabalık sınıflar söz konusu ve kalabalık sınıflarda da eğitim gerçekten çok zor sonucu etkileyen en önemli sebeplerden biri de okullaşmadır bunun yanı sıra laboratuvar ve atölye teknik donanımların eksikliği ve müfredatın içeriği başarıyı olumsuz yönde etkiliyor.” Şeklinde konuştu.  

“MÜFREDAT BİLİMDEN UZAK”

Türkiye genelinde müfredatın içeriğini eleştiren Yamaç şunları söyledi: “Eğitim seviyemizi dünya ile kıyasladığımızda çok çok geride olduğumuzu göreceğiz. PİSA sonuçlarında da görülüyor. Bunun nedeni müfredatın içeriğidir. Müfredat hızlı bir şekilde bilimsellikten uzaklaşıyor. Çok ciddi anlamda dincileşme ve gericileşmeye doğru bir gidiş var. Bu da başarıyı etkileyen en büyük sebeplerden biridir. Van’ında içinde bulunduğu bölge illeri son sırada. Bunun en büyük sebeplerinden biri anadilde eğitim. Bu bilimleş bir gerçeklik. Bir çocuk 6 yaşına kadar kendi dilini öğreniyor 6 yaşından sonra okul çağına geldiğinde hiç bilmediği yabancı bir dille eğitim alıyor ve bu çocuğu siz diğer çocuklarla beraber aynı kefede değerlendiriyorsunuz. Buradan olumlu sonuç alınması mümkün değil.”

 

SINAV SÜRECİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN ATILACAK ADIMLAR

2018 yılı Liselere Giriş Sınavı ile her ilde bir okula yerleşen öğrencilerin sınav puan ortalaması Türkiye'de 346,45 olarak açıklanırken, . Van’ın ortalaması 335 olarak açıklandı. Van’ın 62 sırada yer aldı.  Buna göre, okul başarı puanı ile merkezi sınav puanları arasında güçlü ve pozitif bir ilişki saptandı. Bakanlığın, Eğitim Analiz ve Değerlendirme Raporları Serisinin üçüncüsü olan "2018 Liselere Geçiş Sistemi-Merkezi Yerleştirme ile Yerleşen Öğrencilerin Performansı"nda öğrencilerin sınavdaki durumlarına ilişkin detaylı analizler yapıldı. Raporda, verilere dayalı olarak sınav süreçlerinin iyileştirilmesi için atılacak adımlara da yer verildi.

MEZUNLARIN YÜZDE 81'İ SINAVA KATILDI

2017-2018 eğitim öğretim yılında 8'inci sınıftan toplam 1 milyon 192 bin 799 öğrenci mezun oldu. 2 Haziran'da LGS kapsamında yapılan merkezi sınava 1 milyon 9 bin 260 öğrenci başvurdu, bu öğrencilerin 971 bin 657'si sınava katıldı. Mezunların yüzde 81,46'sının sınava katılması, öğrencilerin sınava talebinin yoğun olduğunun göstergesi olarak yorumlandı. Sınavda öğrencilere sözel bölümde Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil testlerinde toplam 50 soru soruldu ve 75 dakika cevaplama süresi, sayısal bölümde ise matematik ve fen bilimleri testlerinde toplam 40 soru için toplam 60 dakika süre verildi.


 


EN YÜKSEK ORTALAMA TÜRKÇE VE EN DÜŞÜK ORTALAMA MATEMATİK TESTİNDE


 


Sınav sonucuna göre, merkezi olarak yerleştirilen öğrencilerin farklı testlerdeki performanslarını değerlendirmek için ortalama ham puanları incelendi. Buna göre 20 soruluk testler arasında öğrencilerin en yüksek başarıyı 16,48 ortalama ile Türkçe'de, en düşük başarıyı ise 6,99 ortalama ile matematik testinde gösterdiği ortaya çıktı. Sayısal bölümde yer alan fen bilimleri testinde de öğrencilerin görece yüksek başarı gösterdiği görüldü. Bu testte, öğrencilerin ortalaması 13,05 olarak belirlendi. Soru sayısı 10 olan testlerde hesaplanan ortalama ham puanların T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde 9,26 ortalama, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde 9,72 ortalama olduğu, bu durumun öğrencilerin oldukça başarılı olduklarını gösterdiği belirtildi. İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinde uygulanan Yabancı Dil testinde elde edilen 7,78 ortalama ham puanın öğrencilerin bu testte de görece yüksek başarı gösterdiğine işaret ettiği belirtildi.


 


OKUL TÜRLERİNE GÖRE SINAV PUANI ORTALAMASI


 


Yerleşen öğrencilerin yüzde 83,97'si devlet okullarından, yüzde 16,03'ü ise özel okullardan mezun oldu. Devlet okullarından mezun olup yerleşen öğrencilerin sınav puanı ortalaması 339,94; özel okullardan mezun olup yerleşen öğrencilerin sınav puanı ortalaması ise 380,55 oldu. Tüm lise türlerine, devlet okullarından merkezi olarak yerleşen öğrencilerin oranı, özel okullardan yerleşen öğrencilerin oranından daha yüksek oldu. Devlet okullarından mezun olan öğrencilerin yerleşme oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğu lise türleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi, özel okul mezunlarına ait yerleşme oranlarının en yüksek olduğu iki lise türünün Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi olduğu belirlendi.


YENİ DOĞU GAZETESİ

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur