Çataklı Balık Tesisi Sahipleri: "Yardım edilmezse iflas ederiz"

Çataklı Balık Tesisi Sahipleri: "Yardım edilmezse iflas ederiz"
04 Eylül 2015

MERKÜRHABER ÖZEL-Suat BARAN

Van'ın Çatak ilçesinde etkili olan sağanak yağışın sonucunda oluşan sel baskını hayatı felç etti. Sel sebebiyle ilçede birçok balık tesisi çamurla dolarken, tonlarca balık telef oldu.

Çatak’ta geçen haftada meydana gelen sel felaketi büyük maddi hasar meydana getirdi. Büyükbaş hayvanlarının ve 60 arı kovanının taşan derelerin akıntısına kapılarak kaybolduğu ilçede, birçok ev de tamamen su altında kaldı. Sel ve havuzlara dolan çamurlu su nedeniyle balık çiftliğindeki tonlarca balık da telef oldu. Sel felaketi sonucu balık tesisleri zarar gören çiftlik sahipleri, Merkürhaber’e konuştu.

“BİZ DE BU ÜLKENİN VATANDAŞIYIZ”

Olayın ardından yeteri kadar yardım yapılmadığından yakınan Faruk Elitaş, selin ardından ilk olarak, İlçe Belediye eş Başkanları, Tarım İlçe Müdürü,  Afat ekibi ve Van Büyükşehir Belediyesinin dışında hiç bir kurumun gelmediğini açıkladı. Elitaş, “ Gelip bakıp gidiyorlar. Biz yaralandık yaramız var. Perişan bir durumdayız. Balığın kilo başı maliyeti 10 Türk Lirası’dır. Çok ciddi bir zararımız oldu.” dedi.  Bir balık üreticisi olarak bölgeye ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten Elitaş, “Çalışan elemanlar, nakliyeciler ve satışından yararlananlar ile birlikte toplam 200 kişinin bu balık tesisinden faydalanıyor. Yaramıza merhem sürmeleri lazım. Sadece bu şekilde teselli vermekle olmuyor.   Ben Hopa’ya yapılan yardımın ve çalışmaların burada da yapılmasını istiyorum. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız.” cümlesini kullandı.

 

“BABAMIZIN MALI DEĞİL”

Yetkililerden yardım eli uzatmalarını isteyen Elitaş,  tüm balıkları ve balık yemlerini borç aldıklarını söyledi. Elitaş, bankalara ve yem fabrikalarına olan borcun hemen ödenmesi gerektiğini aktararak, “Babamızın malı değil. Hepsini borç aldık ve keşif için gelenler, bizlere yararlı olabilecek herhangi somut bir iş yapmadılar. Gelip yazıp çizip gidiyorlar” diye konuştu. 

 

“ YARDIM EDİLMEZSE İFLAS EDERİZ”

Havuzların içinde 10 kamyona yakın çamur olduğunu ve bu tesislerin insan gücüyle temizlenecek gibi görünmediğini vurgulayan Elitaş, “Bu temizlik çalışmasının da ayrı bir maliyet olduğunu ve bu tesislere temiz su aktarılması için gereklidir. Sondajları çalıştırmak için elektrik lazım.   Bu çalışmaya yatıracak param yok. Ancak bu şekilde bir önlem alabiliriz o da çok zor.”  dedi. Başka bir balık tesisinin sahibi Âdem Bulca ise 250 ton balık kayıplarının olduğunu,  balık havuzlarının çamurla dolduğunu ifade ederek çamurdan dolayı tüm balıkların telef olduğunu söyledi. Bulca, “Balık havuzlarımız çamurla doldu. Yardımımıza kimse gelmedi. Çok perişan bir haldeyiz. Mağduruz! Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Büyük bir maddi zarara uğradık bu zarardan sonra kendi imkânlarımızla toparlanmamız imkânsız “ diye konuştu.

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur