Van’ın geleceği, Van YYÜ’deki sempozyumda konuşuluyor!

Van’ın geleceği, Van YYÜ’deki sempozyumda konuşuluyor!
02 Aralık 2022

Bilimin ışığında bir dünya üniversitesi olma yolunda önemli adımlar atan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, (YYÜ) 40’ıncı yılını kutladığı 2022’de kenti de konu eden çalışma, etkinlik ve buluşmalara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Son zamanlarda kentin merkezinde olan akademik çalışmaların adresi olan Van YYÜ’de dün de geçtiğimiz aylarda Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı tarafından startı verilen Van’ın Geleceği Çalıştayı’nın devamlılığında bir sempozyum başladı.

 
 
ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

Van Valisi Ozan Balcı’nın kentteki önemli konuları konuşmak üzere oluşturduğu Van’ın Geleceği Çalıştay’ı farklı başlıklarda buluşmalar yapmak üzere geçtiğimiz aylarda start aldı. Sektörlerin ve kenti ilgilendiren alanların başlıklarla tartışıldığı o çalıştay geçen zaman içerisinde akademik bir çalışmaya da dönüştü. Akademik kadrolarıyla çalıştayda büyük paydaş sahibi olan YYÜ, çalıştayın bilimsel ayağı olan bir sempozyuma de ev sahipliği yaptı. Bir süredir çalışmaları süren sempozyuma başvurular tamamlanırken kentin sorunlarının çözümü ve kenti kapsayan 88 bildiri yayınlandığı sempozyum dün itibariyle start aldı. 16 masa ve 16 farklı başlıkta tartışılan Van’ın geleceği, Prof. Dr. Cengiz Andinç Kültür Merkezinde iki gün sürecek sempozyuma konu edilirken, sempozyumun açılışı Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, AK Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas, Belediye başkanları, kurum amirleri ve çok sayıda STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

ÖNCE ÇALIŞTAY OLDU SONRA SEMPOZYUM

Kenti yakından ilgilendiren ve en önemli başlıklar içeren Van’ın Geleceği Çalıştay’ı, bir süre önceki çalışmaların akademiye taşındığı bir çalışmaya döndü. Eğitim’den sağlığa, kırsal kalkınmadan imara kadar kentin birçok önemli meselesinin konuşulduğu, tartışıldığı ve komisyonlar halinde ele alındığı çalıştayın devamı niteliğindeki akademik çalışmanın Van YYÜ’deki süreci dün itibariyle başladı. Hızlıca bir sempozyum olarak hazırlanan ve onlarca akademisyenin katkı sunacağı bir akademik buluşmaya dönen Van’ın Geleceği Sempozyumu kent-üniversite iş birliği konusundaki önemli bir çalışma olarak kentteki önemli isimlerin katılımıyla başlatıldı. Hem kentin yöneticileri hem de kenti çalışan akademisyenler aynı sempozyumda bir araya gelmiş oldu.

VAN’IN GELECEĞİ SEMPOZYUMU YYÜ’DE KONUŞULDU

Sempozyumda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Ozan Balcı, “Van’ın geleceğine ilişkin akademik bir sempozyumun yapılması çok anlamlıdır. Buraya ilk geldiğimde bunun çalıştayını yapmıştık. Şimdi ise daha bilimsel bir sempozyum yapılıyor. Bu sempozyumun ise memleketimize, Van’ımıza ve Vanlı hemşerilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Şehirlerin başarısını uyuma bağlıdır. Şehirdeki aktörlerin uyumlu iş birliği olursa kent gelişir ve bunu da kimse engelleyemez. Uyumun olmadığı yerlerde ise gelişimin olması mümkün değildir. Van’da bu uyum çok yüksek ve giderek artıyor. Bu uyumla birlikte eğitimden sağlığa, sosyal politikalardan spora, ulaşımdan kırsal altyapıya yani Van’ın hayatına ilişkin daha çok şey yapacağız. Nesiller gelir ve nesiller geçer, önemli olan gelecek nesiller için neler yaptığımızdır.” Dedi.

“VAN’IN YÜKSEK BİR POTANSİYELİ VAR”

Balcı, “Van, doğasıyla, tarihiyle ve kültürüyle zengin bir şehir. Eski zamanlardan bu yanan Van’ın gelişmesi için herkes bir taş koymuş ve bu bayrak yarışı burada önemli olan bizimde bir taş koyabilmemizdir. 1 milyon 141 bin Vanlı hemşehrilerimiz var ve şehre herkesin bir katkısı var. Bizim de bu şehir için daha çok çalışmamız lazım. Van’ın yüksek bir potansiyeli var. Van ise hak ettiği yere gelecektir. Mesela ülke meraların yüzde 10’nu bu şehirde bulunuyor. Bunun dışında küçükbaş hayvancılıkta birinci sırada, genç ve dinamik bir kitleye sahip, YYÜ çok kıymetli çalışmalara imza atıyor. Bunların hepsi Van için çok değerlidir. Öte yandan elimizde bulunan eğitim, kültür, spor, sağlık, altyapı ve daha birçok proje ile Van’ın geleceğine ışık tutacağız.” İfadelerini kullandı.

HAYATA GEÇİLECEK BİRÇOK PROJE DEVAM EDİYOR…

Van’da devam eden projelerden söz eden Balcı, “Organize Sanayi bölgesinde öngördüğümüz 50 bin istihdamı iyi çalışırsak 5 yılda sağlarız. Sıkı çalışmalıyız ve kısa sürede işsizliği de halletmemiz lazım. Yine Eski Van şehir projesi hızla devam ediyor. Tarihi yerleri restore ediyoruz, hem de tarihi tekrar yaşatmaya çalışacağız. Burasını da bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Yine sahil yolu projesini bitirmek üzereyiz ve çevre yolu da devam ediyor. Eğitimde 105 tane anaokulu temelini atacağız ve diğer çalışmalarda sürüyor. Yine 9 tane fabrika temelini atacağız. Koyun projemiz hızla gidiyor. Van’ın dikilebilir bütün alanlarını meyve ağaçlarıyla dikeceğiz. Çatak ve Bahçesaray gibi ilçelerimizi meyve ağaçlarıyla donatacağız. Ancak ilk hedefimiz istihdamı halletmek. İşin özü şu; Van’ın önü ve ufku açık. Çünkü şu an bir sürü proje de devam ediyor. Bunlar yapıldıktan sonra Van ticaret, eğitim, turizm ve lojistik merkezi haline gelecek.” Şeklinde konuştu.

 

ŞEVLİ: EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN GURUR DUYUYORUM

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli ise, sempozyumla ilgili şunları söyledi: “Üniversitemizde birçok nitelikli, anlamlı ve etkili gelişme kaydedilmiştir. Öncelikle üniversitemizin kuruluşunun 40. yıl dönümü olması vesilesiyle belki de çok az üniversitede örneği bulunan etkinlik dolu bir yıl geçirdik. Bugün ise, burada Van’ın geleceğine dair sözü olan, Van’ın değerlerini önemseyen ve bunları bilimsel zeminde ortaya koymak için çalışmalar yapan akademisyenlerimizi ağırlıyoruz. Değerli hocalarımıza gösterdikleri bu duyarlılık ve sağlayacakları katkı için şimdiden teşekkür ediyor ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan son derece gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum.”

YYÜ VAN VE BÖLGE İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR

“Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır! Bizler, üniversitelerin temel kuruluş amacı olan ‘bilimsel bilgi üretme gayesine hizmet etmek için’ buradayız. Üniversitemiz; donanımlı, çağdaş, ileriye dönük ve gelişim odaklı bir kurum olmayı öncelemektedir. Bu hedefimizi tek başına gerçekleştirmenin bütüncül bir fayda sağlamayacağı kanaatindeyim. Bilimsel yükseliş gayemiz şehrimize ve bölgemize sağladığı katkı kültürel, tarihi ve doğal güzellikleri tanıtımda etkili ve insanımıza hizmet etmek için barındırdığı imkânlar ölçüsünde değerlidir.”

“SEMPOZYUM KENTTE ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK”

Şevli, “Van'ın geleceği sempozyumu, üniversite şehir işbirliği anlamında önemli bir birlikteliktir. Üniversitelerin evrensel bakış açısıyla kente karşı sorumluluğunu yerine getirdiği bilimsel çalışmaların organize bir görevdir. Çünkü üniversiteler kentin sanayisi, tarihi, edebiyatı, sosyal yapısı, tarımı, ekonomisi hasılı tüm sorunlarını tespit eden, yorumlayan, çözüm üreten eğitim kurumlarıdır. Bizler, Van OSB’yi, Van ESOB’u, Van TSO’yu senatomuz ile ziyaret edip protokoller yaptık. 40 yıllık birikimiyle Van Yüzüncü Yıl ailesinin sempozyumla da kente önemli katkılar sunacağına inancım tamdır.”

BİRÇOK KURUM ÇALIŞTAYDA GÖREV ALIYOR

“Bu bağlamda, sempozyumumuza öncülük eden ilk proje olan Van’ın Geleceği Çalıştayı’nın mimarı olan Valimiz Sayın Dr. Ozan Balcı’ya ve gıyabında Van Valiliğine, Van Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Göreve geldiği ilk günden beri Van’ın gelişimi için canla başla çalışan Valimiz Dr. Ozan Balcı 30 Haziran-01 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen Van’ın Geleceği Çalıştayı’nın bilimsel bir zeminde ele alınmasının gerekliliğine dikkat çekmiş ve bugün de gerçekleşmesinde büyük bir katkı sağlamıştır.” İfadelerini kullandı.

VAN İÇİN BİRÇOK AKADEMİK ÇALIŞMA VAR…

Sempozyumda sunulacak 88 bildiriden bazı örnek başlıklarını okuyan Şevli, akademisyenlerin hazırladıkları bildirileri şöyle sıraladı: ‘Kentsel dirençlilik temelinde Van ilinin doğa kaynaklı afet potansiyeli’ isimli çalışmayı Sacit Mutlu, Azad Sağlam Selçuk, Ahmet Özkan Kul, ve Levent Selçuk akademisyen arkadaşlarımız yaptı. Yine başka bir bildiri olan Van Gölü ekosisteminin bir yansıması: kentsel tarım adlı çalışmayı ise Şevket Alp, Pınar Bostan, Habip Uluçay ve Nursevil Yuca yaptı. Bir başka bildiri olan ‘Bir Kent Merkezi Olarak Van Cumhuriyet Caddesi’nin Mimari Kimliğinin Renk Üzerinden Değerlendirilmesi’ isimli çalışmayı Asude Bolat ve Eren Kürkçüoğlu arkadaşlarımız yaptı. Yine ‘Eski Van, Yeniden: Eski Van Şehri Projesi Hakkında Bir Değerlendirme’ adlı bildiriyi ise Gülsen Baş ve Erol Uslu yaptı. Bunun gibi daha birçok çalışma yer alıyor.”

“VAN’A HİZMET ETMEKTEN MUTLULUK DUYUYORUM”

Şevli, son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “Uzun soluklu ve özverili bir şekilde çalışarak, düzenleme kurulunda bulunan, emek veren az çok demeden katkı sağlayan tüm hocalarıma, üniversite personelimize, öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Bilimin ışığında bir dünya üniversitesi olma yolunda her gün daha sağlam adımlarla ilerlediğimiz hedefimize, Van şehrimizle birlikte yol almak, sorunların tespiti ve çözümlerin uygulanmasına katkı sağlamak, doğunun incisi olan bu güzel şehre hizmet etmekten duyduğumuz sevinci sizlerle paylaşıyor, sunacağınız katkı için minnettar olduğumuzu belirtmek istiyorum.”

 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur