Van'ın kazakları Avrupa'yı ısıtıyor!

Van'ın kazakları Avrupa'yı ısıtıyor!
16 Kasım 2022

Türkiye’de ihracat oranı düşük olan kentlerden biri olan Van’da, iç pazardaki kapasite tam manasıyla kullanılamasa da bu kapsamda üretimi arttırmak için çaba gösteren firmalar da üretim sayısını bir bir artırıyor. Halihazırda ikinci Tekstil Kent'in de inşaat ve üretim aşamasına hazırlandığı süreçte, Van’da üretim yapan kuruluşlardan birisi olan Ege Örgü Triko Tekstil Firması, 2017 yılında Kurubaş mevkiinde açtığı Tekstil Kent’te Van’dan Avrupa’ya kazak ihracatı yapıyor.


 
 
ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-UĞURCAN DEMİR

2023 hedefi 1 milyar dolar olmasına rağmen hedefin belirlendiği 20 yıllık süreçte bu hedefin çok uzağında kalan Van, ihracata çalışmayı sürdürüyor. Son dönemlere kadar bu anlamda atağı bulunmayan kent turizm ve hayvancılığın yanında tekstil sektöründe de söz sahibi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Cazibe Merkezleri kapsamında Tekstilkent’in kurulduğu zamandan bu yana önemli tekstil üretim merkezlerinden biri olmaya başlayan Van’da ihracat konusundaki açığa her geçen gün önemli bir katkı daha sunuluyor. Van ikinci Tekstilkent’in de kurulduğu il olmaya hazırlanırken bağımsız üreticilerin sayısı da artıyor. Sadece Tekstilkent’de değil kent genelinde de üretim üsleri kurulurken Van’da önemli firmaların tekstil üretimi yapılıp yurt geneline sunuluyor. Öte yandan birçok üretim üssü de ürettiklerini Avrupa’ya gönderiyor. Bu firmalardan birisi olan Ege Örgü Triko Tekstil Firması’na Tekstil Kent’te ayda binlerce kazak üretimi yapılıyor. Avrupa’nın sıcağa en çok ihtiyaç duyduğu şu süreçte Van’dan Avrupa’ya bol miktarda kazak satışı yapılıyor.

VAN’DAN ÜRETİLİYOR, AVRUPA’YA SATILIYOR, İHRACATA KATKI SUNUYOR

TÜİK’in verilerine göre Türkiye'nin ihracatı, ocak-eylül döneminde yıllık bazda yüzde 17,1 artarak 188,2 milyar dolara ulaşırken, Van, yüzde 43,9 ile 9 aylık dönemde ihracatı en çok düşen il oldu. Van’da ihracat 45,1 milyon dolardan 25,3 milyon dolara gerilerken, bu rakamların iyi noktalara gelmesi için üretim yapan firmalar da oluyor. İç pazardaki kapasiteye katkı sağlamak amacıyla 2017 yılında Kurubaş mevkiinde açılan Ege Örgü Triko Tekstil Firması’na bağlı Tekstil Kent’te ayda binlerce kazak üretimi yapılıyor. Firma, Van üzerinden Danimarka, Hollanda, Almanya, İngiltere, İspanya, Norveç gibi pek çok Avrupa ülkesine kazak ihracatı yaparak hem kente hem de ülkeye katma değer sağlıyor. Yaptıkları kazak ihracatıyla ilgili Şehrivan’a konuşan Ege Örgü Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Adiyan, özellikle bu yıl üretim ve ihracatın arttığını dile getirdi.

İHRACATA KADIN ÜRETİCİLER KATKI SUNUYOR

İhracatla ilgili Şehrivan’a konuşan Ege Örgü Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Adiyan, ihracatın ülkeye olan katkısını dile getirerek sözlerine şöyle başladı: “Batıdan doğuya Asya’dan kayan yeni küresel merkezin geçiş yolu üzerinde bulunan ülkemiz kurulacak yeni düzende jeopolitik ve jeostratejik açıdan çok avantajlı bir konuma sahip. Bu pozisyonu alacağı stratejik karar ve yapacağı güçlü ekonomik hamlelerle daha da pekiştirebilir. Yeni dünya düzeyinde ülkelerin konumunu belirleyici ve en önemli etken geleceğin sektörleri olarak ifade edilen ve en önemlisi de hızla artan teknoloji, iletişim, bilişim, yapay zeka, ihracat ve finans. Bu alanlara yönelmek, yatırım, üretim ve küresel dünya pazarlarına ihracat yapmak, yeni düzene yön verecektir. Tüm dünyada söz sahibi olmak için ihracatımıza önem veriyoruz.”

HEM ÜLKEYE HEM DE VAN’A KATMA DEĞER SAĞLIYOR…

 

Adiyan, Van’daki ihracata değinerek, “Van’daki ihracat oranı çok düşük. Diğer illere göre ihracat oranımız çok düşük. Yapacağımız üretimle ihracatı direkt Van üzerinden yaparsak Van’ın ihracat yüzdesini yukarılara çekebiliriz. O yüzden ihracat bizim için çok önem arz eden bir konu. Bu kapsamda üretim yapıyoruz” dedi. Van üzerinden yaptıkları kazak ihracatını anlatan Adiyan, “Biz ihracatımızı direkt İzmir’e gönderiyorduk. Oradan yapılıyordu. Ondan sonra arada kaynayan maliyetlerimizi gösteremiyorduk. Eğer yapılan, üretilen yerde ihracatımızı gösterirsek vergilerimizi, her şeyi doğru bir şekilde yansıtabiliyorduk. O yüzden burada Ege İhracatçılar Birliğini kurduk ve ihracatımızı direkt Van üzerinden İstanbul Havalimanına aktarmalı yolluyoruz. Maliyet açısından bize daha düşük fiyata geldi. İhracat geliri Van üzerinden olmuş oldu” diye konuştu.

“KAZAKLARA YOĞUN RAĞBET VAR”

Adiyan, kazak ihracatının son yıllarda arttığını belirterek, “Yıllar içinde Van’daki tekstil sektörünün rağbet görmesiyle birlikte insanların ihracata ilgisi arttı. Bu defa bizim ihracat taleplerimiz arttı. Talepler artınca ihracat yüzdemiz arttı. Danimarka’ya, Hollanda’ya, Almanya’ya, İngiltere’ye, İspanya’ya, Norveç’e Van üzerinden kazak gönderiyoruz. Ayda 30 bine yakın kazak ihracatı yapıyoruz. Sezon kapanıyor normalde, yeni sezon ürünlerine giriş yapıyoruz ama ihracatta çok yoğun bir talep olduğu için fabrikamız şu an çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Avrupa ülkelerinden yoğun bir talep var. Normalde kazak kapasitemiz 60 bin, bunun yarısını ihracat yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

ADİYAN: KIŞLARI SOĞUK GEÇEN ÜLKELERDEN ÇOK YOĞUN TALEPLER ALIYORUZ

Kazağa rağbet olduğunu vurgulayan Adiyan, “Küresel ısınmadan kaynaklı, yazları çok sıcak kışın da çok soğuk geçiyor. Rusya-Ukrayna savaşından dolayı doğalgaz kesintileri oldu. Bu kışları soğuk geçen ülkelerden çok yoğun talepler alıyoruz. İnsanlar doğalgaz fiyatlarından dolayı kalın giysilere yöneldi. Bu yüzden üretimimiz yüzde 50 arttı. Bu, bizim beklentimizin çok üstünde. Üretimimiz yoğun bir şekilde devam ediyor” diye aktardı.

ADİYAN: İSTİHDAM ANLAMINDA ÇOK CİDDİ ANLAMDA KATKISI VAR

Adiyan, penye ihracatı yapmayı planladıklarını dile getirerek, “Penye ihracatı yapmayı düşünüyoruz. Organize sanayide yapılan 3 fabrikadan 1’inde penye üretimi yapmayı düşünüyoruz. Normalde iç piyasayla yaptığımız üretimde sadece gelir ve giderlerimizi ucu ucuna karşılayabiliyorduk. İhracatla yeni istihdam kapıları açıldı. Çünkü ihracatla gelirimiz artıyor. Talep de çok olduğu için istihdam sayımızı arttırdık” dedi. İhracatın kente olan katkısını ifade eden Adiyan, “Van’a gelir, istihdam anlamında çok ciddi anlamda katkısı var. Bunun gelecekte turizm anlamında da çok büyük etkisi olacağını düşünüyorum. Ürünleri gönderdiğimizde üzerlerinde Van etiketi oluyor. Bu da Van’ın adının duyulmasına sebep oluyor. İnsanlarda merak uyandırıyor. Biz Van’ın ihracatta iyi yerlerde olması için çabalıyoruz, üretiyoruz. Başka firmalar da bunu başarabilir” diye konuştu.

“VAN HALKININ AZMİ, BAŞARISI İLE BİRLİKTE BU GÜNLERE GELDİK”

Adiyan, müşterilerinin kendilerine olan inancını dile getirerek şunları söyledi: “Biz bu işe ilk başladığımızda bu noktalara geleceğimizi hiç hedeflemiyorduk. Bu kadar başarı kat edeceğimizi düşünemiyorduk. Biz bunu Van halkıyla birlikte yaptık. Van halkının azmi, başarısı ile birlikte biz bu günlere geldik. İhracat kalitesinde bir firmayı 4 senede ayakta tutmak çok zordur. Müşterilerimiz bize inanıp ürünlerini gözü kapalı emanet ediyor. Biz onların kontrolüne sunmadan direkt Avrupa’ya rahatlıkla yollayabiliyoruz.” Yeni fabrikalar kurmak istediklerini belirten Adiyan sözlerini şöyle tamamladı: “Biz yeni fabrikalar kurmak için çok heyecanlıyız. Önceden yapamayacağımızı düşündüğümüzden korkuyorduk. Heyecanla yeni fabrikaların açılmasını, üretim yapmayı bekliyoruz. Kendi fabrikamızın temelini attık. Yeni fabrikalar arayışındayız. Burada yeni tesisler kurup üretimimizi yüzde 80 arttırmayı hedefliyoruz.”

HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYONDAN REKOR İHRACAT

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin ihracatı, ekimde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,8 artarak 21,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle bu zamana kadarki en yüksek ekim ayı ihracatına ulaşılmış oldu. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, Ocak-Ekim 2022'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artışla 17 milyar 873 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Böylelikle sektör, tüm zamanların en yüksek ocak-ekim dönemi ihracatına ulaştı.

SEKTÖR 10 AYDA EN FAZLA DIŞ SATIMI ALMANYA'YA YAPTI

Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe geçen ay en fazla dış satım yapılan ülke, 257 milyon dolarla Almanya oldu. Almanya'yı, 234 milyon dolarla İspanya ve 161 milyon dolarla Birleşik Krallık izledi. Sektör, ocak-ekim döneminde ise Almanya'ya 3 milyar dolar, İspanya'ya 2,3 milyar dolar ve Birleşik Krallık'a 1,8 milyar dolarlık ihracat yaptı. Sektörde geçen ay en fazla ihracatın yapıldığı ülke gruplarına bakıldığında, 950 milyon dolarla AB ülkeleri birinci, 218 milyon dolarla diğer Avrupa ülkeleri ikinci ve 180 milyar dolarla Orta Doğu ülkeleri üçüncü sırada yer aldı.

 

ŞEHRİVAN GAZETESİ

 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur