KOSGEB Van Müdürü Yörük’ten ‘destek’ açıklaması

KOSGEB Van Müdürü Yörük’ten ‘destek’ açıklaması
05 Mayıs 2021

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı KOSGEB’in faizsiz kredi başvuruları önceki gün itibariyle başladı. Toplamda 5 milyar bütçeli olan ve paket kapsamında mikro işletmelere 30 bin küçük işletmelere de 3 yıla kadar geri ödemesiz ve faizsiz olarak 75 bin TL destek verilecek. Milyonları ilgilendiren desteğin yankıları sürerken KOSGEB Van Müdürü Bilal Emre Yörük, kafalardaki tüm soruları Şehrivan aracılığı ile yanıtladı. Projenin kapsamını, detaylarını ve şar

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: HAKAN İZGİ-

 Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı KOSGEB’in faizsiz kredi başvuruları önceki gün itibariyle başladı. Toplamda 5 milyar bütçeli olan ve paket kapsamında mikro işletmelere 30 bin küçük işletmelere de 3 yıla kadar geri ödemesiz ve faizsiz olarak 75 bin TL destek verilecek. Milyonları ilgilendiren desteğin yankıları sürerken KOSGEB Van Müdürü Bilal Emre Yörük, kafalardaki tüm soruları Şehrivan aracılığı ile yanıtladı. Projenin kapsamını, detaylarını ve şartlarını paylaşan YÖRÜK, bu süreçte işletmelerin başvuru sürecinde ihtiyaç duyacağı tüm detayları da tek tek anlattı.

 

KOSGEB imalat sanayisinde ve belirli diğer öncelikli sektörde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmeler için dev bir destek paketi açıkladı. Toplamda 5 milyar bütçesi olan bu proje Covid-19’un işletmeler üzerindeki etkilerini azaltmak ve firmaların nakit ihtiyacını giderilmek için hazırlandı. Mikro ve Küçük işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri ve istihdamlarını muhafaza etmelerini sağlayacak destek programı imalat sektöründeki mikro ve küçük işletmeler ile 2017 yılı sonrası kurulan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel AR-GE sektörlerindeki yenilikçi işletmeleri de kapsıyor. Pandemiden etkilenme şartı olan bu destekten İşletmeler faizsiz, 3 yılı ödemesiz dönemi takip eden 4’er aylık dönemlerde 6 eşit taksitte toplam 5 yıl vade ile   teminatsız olarak faydalanacağı bu destek ile 75 bin TL’ye kadar destekler sağlanacak. Ödemeler 2024’de başlayacak ve bu süreçte imalatçılarımızın rahat nefes almasında da önemli bir adım olacak.

 

 

VAN’DAKİ İMALAT SEKTÖRÜ İÇİN DE UMUT OLACAK

 

Geçtiğimiz günlerde müjdesi verilen bu desteğin yankıları sürerken Şehrivan, konunun detaylarını Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Van Müdürü Bilal Emre YÖRÜK’e sordu. İmalatçıya verilecek desteğin tüm detaylarını açıklayan YÖRÜK, Van’daki İmalatçı esnafa da rahat bir nefes aldıracak bu paketten Van esnafının faydalanması için yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Pandemi ve Ramazan sürecine rağmen KOSGEB olarak bu süreçte kurum olarak yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyleyen YÖRÜK, bu destekler Van İmalatçı esnafının zararlarını azaltmak ve istihdamını devam ettirmek için ellerinden gelen tüm imkanlarını seferber edeceklerini söyledi.

 

YÖRÜK: AMAÇ İMALAT SEKTÖRÜNÜ AYAKTA TUTMAK

 

KOSGEB ile Dünya Bankası’nın başlattığı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nın detaylarını anlatan YÖRÜK, bu anlamda finansmana erişimin kısıtlı olduğu bu süreçte Van’daki İmalat Sektöründeki İşletmelerin yasakların da devam ettiği bu süreçte gelir azalışını minimuma düşürmek istediklerini söyledi. Desteğin amacının mikro ve küçük işletmelerin salgının yıkıcı etkilerinden korunmaları olduğunu belirten YÖRÜK, “Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde açıklanan programımız genel anlamda imalat sektörünün en az hasarla krizin üstesinden gelmesiyle ilgili tedbirlerin alınmasını ile alakalıdır. Bu nedenle de destek ilk etapta imalat sektöründeki firmaların desteklenmesi üzerine kuruldu. İmalat sektöründeki durağanlığın diğer sektörlerdeki normalleşmeye göre daha zor olduğu gerçeğinden hareketle imalat sektörünün değer zincirindeki kritik pozisyonu da dikkate aldık. Haliyle bu destek ile İmalat sektörü ile bunun tamamlayıcısı olan bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelere yönelik de destekler sağlandı.”

 

 

DESTEKTEN KİMLER, NASIL FAYDALANACAK?

 

Herkesin merak ettiği destek kapsamındaki işletmeleri, kriterleri ve yönetmeleri de izah eden YÖRÜK, Van ve ülke genelindeki Covid-19 salgınından etkilenen imalat sektöründeki mikro ve küçük işletmeler ile 2017 ve sonrasında kurulmuş imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç işletmelerin KOSGEB tarafından destekleneceğini söyledi. YÖRÜK, “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı kapsamında amaç öncelikli sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelerin (MKİ’ler) salgın şartlarına rağmen faaliyetlerini sürdürebilmelerini ve istihdamlarını salgın başlangıcındaki seviyede koruyabilmelerini sağlamaktır. Bu sürecin yıkıcı etkisini düşündüğümüzde başvuru süreci de online olarak kurgulandı. Uygunluk kriterlerini karşılayan MKİ’ler, KOSGEB’’in web tabanlı destek uygulama arayüzü olan KBS (E-devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, MERSİS – ESBİS ve diğer bazı veritabanlarıyla bağlantılı olan KOBİ Bilgi Sistemi) üzerinden başvuru yapabiliyorlar. Diğer KOSGEB destek programından farklı olarak bu yeni programda kurul veya komite değerlendirme prosedürü olmayacak. Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK ağırlıklı resmi kayıtlara göre başvuru ve uygunluk kriterlerini karşıladığı belirlenen KOBİ’ler için başvuruyu takiben ödeme işlemleri başlatılacaktır. Ödemeler 3 ay karşılığında 3 taksitte yapılacaktır. Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu ve istihdamını belirli bir seviyede muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecektir.” Dedi.

 

 

İŞTE BAŞVURU SÜRECİ VE ARANAN ŞARTLAR

 

YÖRÜK, destek sürecinin iki bileşen üzerinden oluştuğunu hatırlarak, “Birinci bileşende; imalat sektöründeki MKİ’lere ‘faizsiz geri ödemeli destek’ verilecektir. İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan ve imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren genç yenilikçi MKİ’lere ‘faizsiz geri ödemeli destek’ olarak verilecek.” Dedi. YÖRÜK, desteğe başvurabilecek sektörleri ise şu şekilde sıraladı: “İmalat sektörü (NACE Rev 2 Kısım C), Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler sektörü (NACE Rev 2- Bölüm 62), Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörü (NACE Rev 2 – Bölüm72). 2019 yılında asgari gelir hacmine ulaşma ile ilgili kriterle ilgili merak edilenleri de paylaşan YÖRÜK, “Covid-19'dan önce de aktif olduğu kabul edilen MKİ'ler başvuru yapabilecektir. 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, aktif işletme olmanın kanıtı sayılacaktır. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç işletmelerde aranmayacaktır.”

 

İŞTE BAŞVURU KRİTERLERİ

 

2020 yılında 2019 yılına göre gelir kaybına uğramış olma kriteri konusundaki detayları da açıklayan YÖRÜK, “2020'de 2019'a kıyasla en az %25 oranında gelir kaybına uğrayan işletmeler pandemiden etkilenmiş olarak kabul edilecek ve başvuru yapabilecektir. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç işletmelerde aranmayacaktır.” Şeklinde konuştu. Bu konudaki bir diğer ayrıntıyı da paylaşan YÖRÜK, “2020 yılı Ocak ayından Mayıs ayı sonuna, yani ilk normalleşme dönemine kadar geçen zamandaki toplam gelir, 2019’un aynı dönemindeki geliri ile mukayese edilerek her işletmenin gelir kaybı oranı hesaplanacaktır. Gelir kaybı oranının hesaplanmasında, işletmelerin Gelir İdaresi Başkanlığında kayıtlı 2020 ve 2019 yılları ilk 5 aylık KDV beyannameleri dikkate alınacaktır. Bu kriteri sağlamayan ancak Covid-19 salgını başlangıcından önceki yılda nakit akışı sorunu bulunan işletmelerden de başvuru alınacak ve bütçe artması durumunda bu işletmeler de destekten yararlandırılabilecektir. 2019 yılında bilanço usulü defter tutan işletmelerin Gelir İdaresi Başkanlığında kayıtlı bilanço bilgilerine göre nakit oranının 0,2’den küçük olması, 2019’da nakit akışı sorunu yaşadıklarının ve bundan dolayı 2020 yılında kanıtı sayılacaktır.”

 

 

O İŞLETMELER BAŞVURAMAYACAK

 

Başvuruda bulunamayacak işletmeler konusunda da uyarılarda bulunan Bilal Emre YÖRÜK, bu kısıtlamaya giren kesimleri şu şekilde izah etti: “Yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ya da sosyal güvenlik borcu olanlar bu desteğe başvuramayacaktır. Dünya Bankası tarafından kısıtlanan sektörlerdeki işletmeler bu desteğe başvuramayacaktır. Üç kamu bankasının Covid-19 pandemisi kapsamında ilan edilen ‘İşe Devam Kredisi’nden yararlanan işletmeler bu desteğe başvuramayacaktır. KOSGEB Girişimci Kredi Faiz Desteğinden yararlanan işletmeler bu desteğe başvuramayacaktır.”

 

KİM NE KADAR DESTEK ALABİLECEK?

 

Desteklerin teminatsız ve faizsiz olacağına vurgu yapan YÖRÜK, destek üst limitinin mikro işletmeler için 30 bin TL olduğunu, küçük işletmeler için ise 75 bin TL olarak ödeneceğini söyledi. Bu tutarların üst limit olduğunu vurgulayan YÖRÜK, konuyla ilgili olarak şu detayları paylaştı: “Ödeme tutarı, işletmenin ödemeye esas aydaki SGK 4A’lı çalışan sayısına ve destek kapsamındaki uygun giderler bakımından harcama beyanına göre değişecektir. Buna göre; Mikro işletmelerde, ödemeye esas ayda SGK 4A’lı personeli olmayan işletmeye ilgili ay için 5.000 TL, 1 personeli olan işletmeye 8.500 TL, 2 ve üzeri personeli olan işletmeye 10.000 TL aylık destek hesaplanacak, uygun giderler bakımından ilgili aydaki harcaması düşük olan işletmeye o aydaki harcama beyanı tutarında destek ödenecektir. Küçük işletmelerde; ödemeye esas ayda SGK 4A’lı personeli olmayan işletmeye ilgili ay için 5.000 TL, 1 personeli olan işletmeye 8.500 TL, 2 veya 3 personeli olan işletmeye 10.000 TL, 4 ve üzeri personeli olan işletmeye 25.000 TL aylık destek hesaplanacak, uygun giderler bakımından ilgili aydaki harcaması düşük olan işletmeye o aydaki harcama beyanı tutarında destek ödenecektir.”

 

BAŞVURU SÜRECİ BÖYLE İŞLEYECEK!

 

Desteğin uygulanma sürecini de paylaşan YÖRÜK, başvuruların seri ve pratik olması noktasında online başvuru sürecinin Vanlı İmalatçı esnafa zaman da kazandıracağını söyledi. YÖRÜK konuyla ilgili olarak; “Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki ‘E-Hizmetler’ menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. KOSGEB Veri tabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır. Kısa sürede tamamlanacak değerlendirme ve onay işlemlerinden sonra destek ödemeleri başlatılacaktır. Ödemeler 3 aylık dönemde 3 taksitte yapılacaktır. Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu ve istihdamını 2020 Mart ayındaki seviyede muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecektir. Ayrıca Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil/taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir.”

 

 

İŞTE DİKKATE ALINMASI GEREKEN ÖNEMLİ TARİHLER

 

Başvuru takvimine de değinen YÖRÜK, “3 Mayıs itibariyle başlayan işletme başvuru sürecimiz 21 Mayıs 2021 tarihi saat 23:59’a kadar devam edecek. Başvuruların ardından 24-31 Mayıs tarihleri arasında KOSGEB’in ilk kontrol süreci olacak. Ardından da 1-4 Haziran tarihleri arasında başvurusunu yapan fakat eksik ve hatalı belge beyan edenlerin bu eksiklikleri tamamlamasını isteyeceğiz. 7-10 Haziran tarihleri arasındaki KOSGEB son kontrol sürecinden sonra 11-16 Haziran tarihlerinde başvuruların öncelik sırasına göre sıralaması ve bütçe kapsamında desteği alacak işletmeler belirlenecek, 17 Haziran’da da süreç nihayetlendirilecek ve sonuç bildirilmiş olacak.” Dedi. Son olarak önemli bir uyarıyı da paylaşan YÖRÜK, “Kullanılan destek MKİ’ler tarafından 3 yılı ödemesiz dönemi takip eden 4’er aylık dönemlerde 6 eşit taksitte (toplam 5 yıl vade) geri ödenecektir.” Dedi. Yaklaşan Ramazan Bayramını tebrik eden Yörük, KOSGEB’in kapılarının sonuna kadar açık olduğunu ve tüm KOBİ ve Girişimcilerin emirlerinde olduklarını belirti.

 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur